VPLIV ZVEZD STALNIC- FIKSNE ZVEZDEVpliv zvezd stalnic se razlikuje od vpliva planetov v tem, da je veliko bolj dramatičen, nenaden in nasilen. Praviloma so planetarni vplivi postopni in delujejo relativno počasi, lahko bi skoraj rekli, tiho, kjer se zvezde pojavijo se izkusi večino njihovega vpliva na nenaden, surov, silovit izbruh, ki proizvede ogromne posledice za krajši čas in, po dvigu osebe do izredne višine jih spusti nenadoma in prinaša serijo dramatičnih in nepričakovanih razdejanj.  Z drugimi besedami vas lahko zvezde stalnice povzdignejo iz revščine do skrajne višine premoženja ali obratno, kar  planeti ne storijo. Lahko se jemlje kot dokaj dobro uveljavljeno pravilo, da zvezde ne delujejo same, razen morda v primerih, kadar se nahajajo na kotih in, da se njihov glavni učinek  prenaša s planeti.  Zdi se, da oblikujejo osnovne podlago, na katerem temelji karta in če planet pade na zvezdo se njegov učinek močno poveča, kar daje temu pomembnost v življenju, ki se ne bi mogla naslutiti z njeno samo pozicijo in aspekti v karti.

Primeri so znani v katerih je določen planet v horoskopu videti poudarjen brez očitnega razloga tako, da deluje drastično skozi življenje in v primeru, kot je ta obstaja običajno zvezda stalnica, ki deluje v ozadju preko določenega planeta.

Obseg in intenzivnost učinkov, ki jih prinašajo zvezde je odvisna od več dejavnikov, in sicer : navidezne velikosti, nebesnega položaja, narave planeta, preko katerega deluje in splošne narave horoskopa.

Navidezna velikost: obseg zvezda ima določeno razmerje z njeno intenzivnost. 1. magnitude zvezda je z veliko močjo, 2. magnitude zvezda je precej šibkejša in tako naprej po lestvici, vpliv zvezd od 4. magnitude naprej je zelo majhna, razen v primeru skupin.
Nebesni položaj:  Bližja je zvezda do ekliptike, večja je njena moč in na severni polobli zvezda s severno deklinacijo je močnejša kot tista z južno, obratno drži na južni polobli.

Pogosto je bilo rečeno, da zvezde z veliko širine ne morejo na nas vplivati, vendar je zelo vprašljivo, če je ta predpostavka pravilna in izkušnje zlasti v primeru kometov kažejo, da so telesa v vseh delih nebesne sfere zmožne izvajati vpliv na zemljo in njene prebivalce.

Narava planeta preko katerega delujejo: Kot je že navedeno, zvezde stalnice dajejo moč in energije planetom in spremenijo njihove učinke, vendar istočasno naravo planeta vrši močno prevladujoč vpliv na rezultat. Največji učinek je dosežen, ko sta zvezda in planet enake narave in v takih primerih se vpliv planeta zviša do najvišje stopnje, čeprav se hkrati škodljiv učinek zvezde zmanjša. Torej, če planet Mars pade na zvezdo s svojo naravo, Mars svojo moč še poveča; če pa je zvezda narave Jupitra in Venere je moč zmanjšana in spremenjena;  če je nad zvezdo z  naravo Saturna potem je močno spremenjena. Z drugimi besedami, če pade planet na zvezdo podobne narave svoji, pridobi intenzivnost, če pade na zvezdo nasprotne narave postane stanje mirovanja ali izkrivljeno in lahko daje neke vrste brezizrazen ali dolgočasen učinek značaja.

Splošna narava karte horoskopa: To je pomembno vprašanje in se ne sme pozabiti. Rezultat učinka zvezde na planetu je odvisno predvsem od moči ali šibkosti planeta v karti horoskopa. Tako je zemljevid, ki prikazuje velike sposobnosti in visok položaj uspešno dosežen s pomočjo zvezde bo bolj trajne narave, kot v tisti, kjer to ni nakazano. Poleg tega v vseh primerih zvezde niso v nasprotju z nakazili planetov. Človek ne bo postal morilec, tat ali ponarejevalec zgolj skozi učinek zvezde same in za to mora biti splošna narava karte primerna in v skladu s temi navedbami.

Glavna funkcija zvezd je poudariti kvalitete, ne pa, da jih podeli in nad natančno naravo in učinek je treba iskati po splošnih pravilih astrologije. Podobno je v smeri delovanja zvezd, ki je dosti bolj učinkovita, če je usmeritev planeta podobne narave in deluje ob istem času.
Zvezde stalnice delujejo s položajem in je rečeno, da "ne mečejo žarkov," ali z drugimi besedami njihovi aspekti so neučinkoviti in njihov vpliv se uveljavi samo v konjunkciji in paralelno. Kot v primeru planetov, ki so najmočnejši, ko so na kotih in šibki, ko padajo, njihov učinek je zelo očiten, ko se dvigajo, so v kulminaciji ali na najnižji točki IC, četudi sami. V takšnih primerih vsem zvezdam s 1. magnitudo se daje čast in prednost, kar bo izguba ali zadržano s težavami in nevarnostmi, če je zvezda narave Marsa, medtem ko če bo narava podobna Saturnu bo končna sramota in propad. Posebno, ko zasedajo kot, se uveljavi njihov lasten spreminjajoč učinek, 10. hiša vpliva na poklic, 7. Soprog/a, 4. dom in 1. oseba sama.

Najmočnejši učinek zvezde se izvede, ko je v konjunkciji ali paralelno s planetom. To je običajno, da se vzame konjunkcija na povsem enak način kot Konjunkcija planetov v natalnem horoskopu, to je po stopinji dolžine ekliptike vplivano z zvezdo in paralelno-vzporedno z njeno deklinacijo in te pozicije so edino priznane za uporabo. Vendar pa je tudi opozicija skoraj tako močna, kot konjunkcija in kvadrat je nedvomno vpliv, ki bi ga bilo nespametno zanemariti (nekateri astrologi se ne strinjajo o učinki kvadratov).
Na vrh

Domov

Splošno sprejeta metoda za izražanje vrste vpliva, ki jo uveljavlja katerakoli  zvezda je v smislu planetov našega sončnega sistema. Tako določena zvezda je lahko " po naravi Marsa" na primer, in to pomeni, da ima podobne lastnosti kot tiste izpisane v horoskopu s tem planetom.  Pogosto pa so omenjeni dva ali več planetov in v tem primeru tista, katere ime je prej omenjeno se šteje, da predstavlja glavni vpliv zvezde. Druga pa označuje vrsto spreminjajočega vpliva, tako da zvezda narave Mars in Jupiter ima na primer vpliv podoben kot Mars, vendar ga spremeni Jupiter. Tako so povsem borilnim lastnostim dodane ekspanzivnosti Jupitra in je več optimizma in veliko sreče, kot bi sicer veljalo in tako naprej.

SOZVEZDJA-ZODIAKA

Sozvezdje OVEN

Sozvezdje BIK

Sozvezdje DVOJCEK

Sozvezdje RAK

Sozvezdje LEV

Sozvezdje DEVICE

Sozvezdje TEHTNICE

SozvezdjeSKORPIJON

Sozvezdje STRELEC-

Sozvezdje KOZOROG

Sozvezdje VODNAR

Sozvezdje RIBEKraljevska družina

Andromeda  Etiopska princesa

Cassiopeia- Kraljica Etiopije


Cepheus- Kefej – Kralj Etiopije


Perzej-
Zmagovalec

Cetus - Kit, morska pošast 


Pegaz  - Leteci konj


NEZODIAŠKA SOZVEZDJA

Nezodiaska sozvezdja-1

Aquila-Orel
Centaurus -Kentaur

Kanum Venatikorum (
Lovski pes)
 
Columba Noe – Nojeva golobica

Coma-Berenices (Berenikini lasje)

Corona-Borealis  (Severna-krona)

Krater -Vrč
Crux-Križ 
Cygnus – Labod   
Delphinus–Delfin
Equuiues – Žrebe
Grus – Ždral -Žerjav

Argo Navis –Ladja

Auriga – Kocijaz 

Bootes – pastir

Canis Major– Veliki pes
Canis Minor – Mali pes

Corvus -Krokar

Draco – Zmaj
Hercules
Orion – Div, Lovec

Eridanus–Podzemna reka


Ophiuchus –Kačenosec

Zvezde stalnice so bile uporabljene v astrologiji kot dodatni kazalniki že več tisoč let. Zvezde so bili znane kot "stalnice", saj ni bilo videti, da se premikajo na enak način kot se planeti. Niso togo pritrjeni, vendar pa se gibljejo okoli 1 stopinje vsakih 72 let tako, da se njihove pozicije sčasoma premaknejo. Imajo naravo podobnega značaja kakor planeti. Zvezda, ki ima podobne lastnosti kot Venera ali Jupiter ali bodo srečne in verjetno pokazale uspešnost, medtem ko zvezda, ki ima podobne lastnosti Marsa ali Saturna bo žalostno in verjetno, da pokažejo težave.


Nekatere zvezde stalnice se bolj pogosto upoštevajo kot druge, ker so  blizu Ekliptike, kot so na primer štiri kraljeve zvezde.  

Da ima pomemben značaj v rojstni karti
ali katerikoli drugi karti, mora imeti aspekt do 1°, in samo konjunkcija, opozicija in parallel se uporabljajo. Seveda, konjunkcija je najmočnejša in najbolj zanesljiva. Opozicija ima samo vpliv zaradi svoje polarnosti. Zvezde imajo večjo važnost, kadar so zelo blizu ASCENDANTA, DESCENDENTA, MC ali IC in kadar so zelo blizu sonca ali lune. Pomen večinoma zavisi s katerim planetom je  zvezda v aspektu. Če je v aspektu z blagodejnimi planeti kot je Venera ali Jupiter, bodo izstopile boljše kvalitete zvezde, medtem ko v retrograde smeri izstopajo kvalitete kot, če je v aspektu z enim od škodljivih, kot sta Mars ali Saturn
.

SPLOŠNI VPLIVI ZVEZD KATEREKOLI NARAVE V POGOJIH  NATALNE ASTROLOGIJE JE KOT SLEDI:

URAN: Zanimanje za okultizem, elektrika, letalstvo, starine; nenadno. Če se dviga, ekscentriteta pridobljena z učenjem. Če je v kulminaciji, naučeno, odličen v umetnosti in znanosti, mehanske in izumiteljske sposobnosti.

SATURN:
sramota, razpad, katastrofa. Če se dviga , dostojanstven, premišljen, melanholik, nagnjen k sramoti, veliko skrbi in tesnobe, povezava z gradnjo, rudniki in minerali. Če je na pragu 7. Hiše in Luna prizadeta s Saturn vladar 7., zanikrna žena, soproga. Če je v kulminaciji, težave s starimi ljudmi, sramota, izgube trgovanja, sleparski sodelavci, dvig, ki mu sledi padec. Z Luno ali soncem suho, neplodno in nestanovitno, mnogo nesrečnežev, revežev. Če je prizadet z Merkurjem, gluhost.

Poslušajte

Fonetično

Slovar - Ogled podrobnega slovarja

JUPITER: Če se dviga, trezen, tih, potrpežljivost, zapuščine, cerkveno napredovanje. Če je v kulminaciji, čast, slava, napredovanje, uspeh v trgovini in v Cerkvi.

MARS: Nasilna smrt, končni propad z norost ali ponosom. Če se dviga, bogastvo, moč, pogum, velikodušnost, iznajdljivost, dvig do avtoritete, borilni uspeh, predmeti ureznin, rane, nesreče, rane in poškodbe na obrazu, bolečine v glavi in vročinska stanja. Če je v kulminaciji, vojaška odličnost, uspeh v trgovini in v poklicih, ki so narave Marsa. Če je prizadet z  Merkurjem, gluhost.

VENERA: Če se dviga, dobra sreča, veselje, darila, sreča, ljubezen in zakonske zveze, pridobitev zapuščine in dediščine. Če je v kulminaciji, čast in uspeh, poslovanje s pomočjo in pomoč preko žensk, uspeh v poklicih narave Venere.

MERKUR: Če se dviga, čast, intelekt, veliko učenja. Če je v kulminaciji, poslovne dejavnosti, pridobitev preko knjig in intelektualnih zadev.  

SATURN-JUPITER: Dostojen, pobožen, konzervativen, pridobitven, dober spomin. Če je v kulminaciji, čast in napredovanje.

SATURN-MARS: Drzen, krut, brezsrčen, nezvest, kriminalec, lažnivec, izguba posestev, revščina, nekaj prijateljev. Če je 1. magnitude, zvišanje oderuštva ali nepošteni nameni. Če je v kulminaciji, slabo ime, povečanje s trgovino, ki ji sledi sramota in propad.

SATURN-VENERA: Zanikrno, zelo nemoralno, brez sramu, uporno, pomeni, žalosti v ljubezni. Če narašča, dobrovoljnost, zdravo, dobiček v industriji in zakonski zvezi. Če je v kulminaciji, boljše zdravje, slava s pomočjo nadrejenih.

SATURN-MERKUR: Globok lažnivec, tat, Nihče, škandal in obrekovanja.  blackguard, scandal and slander.

JUPITER-SATURN: Zapuščine, dedovanje, slava, predvsem  če narašča, vendar  nespametno in nesrečno v ljubezenskih  zadevah. Če je v kulminaciji, čast in povišanje.

JUPITER-MARS: Visoke ambicije, ponos, ljubezen do moči, veličasten pogled. Če se dviga, vojaške časti. Če je v kulminaciji, visoke cerkvene časti, vojaško napredovanje, blaginje v poslovnem svetu.

JUPITER-VENERA: Zadovoljnost, srečna postavitev, spoštovanje, filozofski um, pravni ali cerkveno napredovanje, zakonsko ali cerkveno napredovanje, pomoč preko žensk. Če narašča ali kulminira, čast in bogastvo.

JUPITER-MERKUR: Religijski um, religijski um, premišljen, filozofski, pisec o verskih ali podobnih predmetih.

MARS-SATURN: zlonamernen, tatinski, neusmiljen, peklenski, odvraten, lažnivec, nesreče, nasilna smrt. Če je v kulminaciji, vojaško napredovanje toda na koncu sramota.

MARS-JUPITER: Velik ponos, velika svobodomiselnost, gospodovalen, svetovljanski pogledi.Če se dviga ali je v kulminaciji, vojaške časti in napredovanje.

SONCE-MARS: Neustrašen, toleranten, borbene spretnosti, preveč samozavesten, oster, krut, maščevalen, energični organizator, nevarnost za oči, nesreče, nasilna smrt.

MARS-SONCE: Herojstvo, pogum, kljubovanje, neustrašni vodja, bojevitost, nevarnost za oči, nasilna smrt. Če se dviga, povišanje do kovinskih delavcev, vojakov, operaterjev in drugih ljudi Marsa. Če je v kulminaciji povišanje v poslih in v vseh vojaških zadevah.

 MARS-VENERA: Močne strasti, umetniški občutek, pridobitve preko žensk in prijateljev, čast in napredovanje v borilnih zadevah, še posebej, če narašča ali je v kulminaciji.

MARS-MERKUR: Visoko podjetje, borbenost, destruktivnost. Če se dviga, prenagljen, zelo trdovraten, uničenje zaradi svojeglavega in prenagljenega ravnanja. Če je v kulminaciji, spremenljivost v poslih.

MARS-LUNA: Avanturistični, izdajalski, nesramni, podivjanega, brutalno, nevarnost za oči. Če narašča, vnetje oči, slab vid, težave in izgube skozi ženske. Če je v kulminaciji, sramota in zapor.

VENERA-SATURN: Prekanjen, zvit, slabe morale, plačanec, odvratno navade, sprevržen okus, nesrečni ljubezni zadeve, zapeljevanje.

VENERA-JUPITER: Rafiniran, dober, visoka morala, živahen, iskren, čist, zdrav, umetniški, sreča v ljubezni in zakonski zvezi, pomoč sorodnikov.

VENERA-MARS: Brez sramu, domišljav,  samopopustljiv, zapuščen, nasilne strasti, nevarnosti zapeljevanja, divje živijo, vendar pogosto s samo-spoštovanjem in dostojanstvom.

VENERA-MERKUR: Idealističen, psihičen, lep, čeden, ljubezniv, rafiniran, nežen, inteligenten.

MERKUR-SATURN:  Nežen, študijski, oster in globok um, pogosto brez sramu lažnivec, zainteresiran za okultne ali resne teme.

MERKUR-JUPITER: Optimističen, vesel, filozofski, širok um, verski pogled, uspeh s pomočjo vplivnih prijateljev ali Cerkev in zakona.

MERKUR-MARS:  Pretiravanje, prepirljiv, nezanesljiv, brezobziren, deli žalitve, mehanske sposobnosti, zelo hiter um, velik govorec.

MERKUR-VENERA: Vljuden, prijazen, urejen, eleganten, sladko-kaljen, ljubezniv, rafiniran, umetniški, čast in bogastvo, če se dviga, ljubezen do poezije, slikarstva in poučevanja, hitre misli. Če je v kulminaciji , uspeh pri literarnih in pravnih poklicih.

LUNA-MARS: Spremenljivost, strastnost, podivjanost, nagnjenost k nesrečam posebno med  potovanjem, slabe oči, poškodbe obraza.

Meglice in sklopi: NEBULAE in CLUSTERS: Slepota, bolezni, nesreče, vročice, prepiri, posilstvo, umor, izgon in obglavljenje.

Na vrh

Sozvezdja Zodiaka so analogna znakom Zodiaka –po sozvezdju Zodika so znaki dobili imena in to je vse kar jih povezuje – tako v tropski, kot tudi sideralni astrologiji. Namreč, v tropski astrologiji, začetek Zodiaka, ki je definiran z 0°, nakazuje na točen začetek pomladi na severni polobli  -čemur se, kot naravnem začetku leta, dodaja vsa simbolika začetka in energije in se  to povezuje s prvim sozvezdjem Zodiaka–Ovnom.

Tudi v sideralni astrologiji ni dosti drugačna slika. Tu se začetek Zodiaka veže z 0°, ki se ne definira z začetkom pomladi ampak s točno opozicijo s fiksno zvezdo Spika, ki v sideralni astrologiji ima fiksno mesto na 0° - oziroma 30° (glede na to, da je ona del konstelacije Device). Čeprav na prvi pogled deluje, da sideralna astrologija odraža stvarne konstelacije na nebu in planete, ki se nahajajo v njih, to je samo privid, ker so tudi tu sideralni znaki Zodiaka definirani po enakih 30°dolžine.

Vendar, neodvisno od tega da v  astronomskem smislu sozvezdja Zodiaka in znaki Zodiaka nimajo nikakršne medsebojne veze – med njimi obstaja velika analogija in z razumevanjem narave konstelacij Zodiaka lahko v mnogočem  unaprediti  tudi samo naravo znakov Zodiaka, ki tvorijo osnovo – tako v tropski, kot tudi sideralni astrologiji.


Zaradi  tega se sozvezdja Zodiaka vodi, kot posebno skupino.

Domov

Nezodiaska sozvezdja-2

Hidra – Vodna kača

Leo Minor –Mali LEV


Lepus –Zajec
 


Pavo-pav


Phoenix –Feniks  


Sagitta- Puščica


Serpens –Kače

Triangulum-trikotnik

Piscis Australis -Južna riba


Triangulum- Južni trikotnik


Ursa Major – Veliki medved 
 
             

Ursa Minor – Mali medved