SOZVEZDJE DVOJČEK - GEMINI  


Mitološka osnova

Dioskuri (Zevsovi sinovi ), Kastor in Poluks (ali Polideuk) so sinovi dvojčki Lede – žene Tindareja in hčerke kralja Testija – in Zevsa. Oni so tudi bratje Helene, Melanejeve žene, ki je s Parisom pobegnila v Trojo in zaradi katere se je vodila Trojanska vojna. Rodila jih je Leda, kateri se je Zevs prikazal kot Labod, da se ji je lažje približal. Plod te ljubezni sta bila dva jajčeca, iz enega je Helena prišla na svet, iz drugega Kastor in Poluks. Kastor je bil smrten a Poluks nesmrten. Zaradi tega je po drugem mitu samo Poluks Zevsov sin medtem, ko je Kastor Tindarejev.

Dvojčka so bili najbolj ljubki od vseh bratov in nikoli se nista med seboj borila, niti zaradi kraljestva niti zaradi česarkoli drugega. Bila sta poznana po svojih boksarskih veščinah (Poluks) in kot krotitelji konj (Kastor). Oni so ob neki priliki premagali Ido in Linkejsa in ugrabili njihove zaročenke zaradi česar so jih ti kasneje napadli in pri tem je bil Kastor smrtno ranjen. Poluks, prizadet z bolečino je prosil Zevsa, da mu dovoli, da z bratom deli svojo nesmrtnost. Od tedaj sta brata prebivala en dan na Olimpu, drugi dan v Spodnjem svetu. Za njihovo zvesto bratsko ljubezen jih je Zevs kot Dvojčke postavil na nebo.

Vendar, obstaja tudi dosti bolj globoka zgodba, ki je povezana z njihovim rojstvom dvojčkov. Od vseh različnih oblik Neminljivosti ( ki so bile vse žene in proti katerih se niti bogovi niso upirali), Nemesida, hči Niksa ali noči je bila najlepša. Ona je ta grozna sila, ki izvaja maščevanje nad brezbožjem in zlom. Družbo ji dela njen pravi prijatelj Aidos (sramota), ker kamorkoli gresta, on ljudi odvrača od poškodb medtem, ko Nemesida kaznuje tiste, ki to vseeno napravijo. Nekega dne, Zevs je gledajoč Nemesido, občutil izrazito željo za njo in jo začel loviti. Ona je bežala iz ene dežele v drugo, v vode in v nebo. Nemesida se je spreminjala v razne oblike in v vse oblike živali.  Končno, izmučeno jo je Zevs ujel medtem, ko se je nahajala v telesu laboda in se sparil z njo kot ptica. To je največji trenutek za Zevsa, ker je tedaj on premagal neminljivost. Iz te avanture so nastala jajca katere je Leda kasneje našla v močvirju, jih odnesla domov in skrila. Iz njih se je kasneje izlegla Helena, ki predstavlja kombinacijo lepote in neminljivosti, kot tudi bratza dvojčka – Kastor in Poluks.


Astrološki vpliv:

Konstelacija Dvojčka nosi spomin na ljubezen bratov, kot tudi vsako tesno prijateljstvo v katerem ena oseba nesebično podpira drugo, kot da sta brata ali sestre – kar včasih vodi do pobratenja. To je vsekakor tudi konstelacija avantur, prevzemanja zaročenk ampak pri slabi postavitvi tudi nastradanje vsled istih. V korenu teh dvojčkov živi potreba, da se premaga neminljivosti vsake vrste – ker njihov oče je Zeus in po enem mitu – mati je Neminljivost. V odvisnosti od postavitve, to je avantura v kateri se vsaka prepreka in neizogibnost premaga (z močno podporo  do planeta, ki je v konjunkciji z zvezdo iz te konstelacije)- kar osebo tedaj ustvari nesmrtno ali nakazuje na zmago materine strani v kateri neminljivost postane poudarjena  (s slabo postavitvijo  ali  do zvezde iz te konstelacije) in zgodba o stradanju Kastora postane oživeta. Seveda , tudi tedaj podpora prijatelja ali brata , ki bo delil vse svoje s prizadetim postane sigurna.

Pri Dvojčku obstajajo dve možne rešitve, kar je v osnovi tudi glavna simbolika tega znaka – s katerim je ta konstelacija v povezavi. Pri prvi varianti (ko so zvezde iz te konstelacije dobro aspektirane od  ali od vladarja 9 hiše) vidimo nesmrtnega borca Poluksa, ki se bo v življenju boril ampak tudi, kot v pravem avanturističnem filmu – premagati vse neizogibnosti  - razen, morda problem z ženskami..

Druga varianta, ki jo nosi ta konstelacija  ( ko so zvezde te konstelacije  ogrožene od  ali  ali vladarja 4 ali 10 hiše) je tista v kateri bodo življenjske prepreke in neizogibnosti večje, kot jih oseba lahko obvlada , zato se oseba tukaj lahko najde v veliki nevarnosti ampak vedno zaradi lastne nepremišljenosti.

Če je za zvezde iz te konstelacije lahko govoriti o zvestobi – potem je to samo tista v odnosu na tesne prijatelje ali sorodnike in ne tudi partnerja – ker je ta konstelacija izrazito avanturistične nagnjenosti . Če zvestoba v zakonu s tem zvezdam obstaja, potem je to mogoče predvsem v kolikor oseba vzpostavi vezo s partnerjem, kot s prijateljem ali sorodnikom.

V korenu tega mita obstaja spopad zaradi žensk, oziroma  ljubezni – kot tudi možno padanje na tem izpitu. Konjunkcija določenega planeta z neko od zvezd  tega sozvezdja nakazuje tudi na spopad dveh moških okoli ene ženske..
Sozvezdje OVEN-ARIES
Sozvezdje BIK-TAURUS
Sozvezdje RAK-Cancer
Sozvezdje LEV-Leo
Sozvezdje DEVICE-VIRGO
Sozvezdje TEHTNICE-LIBRA
Sozvezdje SKORPIJON
Sozvezdje STRELEC-Sagittarius
Sozvezdje KOZOROG-Capricorn
Sozvezdje VODNAR
Sozvezdje RIBE-Pisces
Domov
ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD