SOZVEZDJE  STRELCA -SagittariusMitološka osnova

Ne- kentavrski pogled na stvar bi bil, da je na nebu lovec in jahač Krotus, sin Pana in Eufeme, ki je živel na planini Helikon, kjer je vzgajan od Muz s katerimi se tudi družil. Njemu je pripisano, da je dober lovec in glasbenik. Zaradi njegove glasbene nadarjenosti so Muze prosile Zevsa, da postavi Krotusa na nebo. Zevs je želel, da v enem predstavi vse njegove lastnosti tako, da mu je podaril noge konja in lok s puščico zaradi njegovih strelskih veščin. Poleg tega mu je dan rep bogov gozdov, ker so Muze bile očarane z njim. Medtem, ko je Krotus poslušal Muze je on izrazil navdušenje nad njihovim pesmim s ploskanjem, kar je tudi danes navada, ki se koristi na koncertih, kot aplavz.

Če pa konstelacija predstavlja kentavra, tedaj po tradiciji Strelec označuje Chirona in ne ostale kentavre, ki so v glavnem divjaki in imajo običaj, da se na porokah opijajo in razbijajo pohištvo. Oni so prav tako zelo neukrotljivi tudi pri svojem seksualnem apetitu.

Chironu je pripisano, da je usposobil mnoge heroje, vključujoč Ahila in Jasona ter da je usposobil tudi Asklepiusa, prvega velikega zdravnika. Chiron je poznal umetnost zdravljenja z uporabo rastlin. On je bil tudi strokovnjak za glasbo.

Chiron je sin Cronosa in ene Oceanove hčerke , on je nesmrten in ta njegova nesmrtnost je pravzaprav srce njegove tragedije. Ko je Herkul šel v lov na erimantskega vepra, po nalogu mikenskega kralja Euristeja, zaustavil se je pri kentavru Folu s katerim je bil prijatelj. Fol je Herkula vesel pričakal in pripravil veselico njemu na čast na kateri je odprl sod vina, ki je bil skupna last vseh kentavrov. Vonj vina je bil tako močan, da so ga občutili tudi drugi Kentavri, ki so prihiteli in napadli Fola in Herkula besni na njega, ker je odprl sod in potem pobegnili.

Herkul jih je lovil do samega juga Peloponeza, kjer so se na Malejskem vrtu skrili v Chironovi pečini. Herkul jih je streljal s strupenimi puščicami in ena od njih (premazana z žolčem Hidre) je zadela tudi Chirona in je tako Herkul povzročil prijatelju neozdravljivo rano. Herkulu je bilo žal zaradi tega in je poskušal pomagati Chironu ampak proti strupu iz Hidrinega žolča ni bilo zdravila. Chironova bolečina je bila neizdržljiva in, ker je bil nesmrten ni mogel umreti od strupa tako, da je bil neprestano v bolečini. Chiron je prosil Zevsa, da ga osvobodi bolečin tako, da bo dal njegovo nesmrtnost Prometeju, ki je v spodnjem svetu bil okovan za steno, kjer mu je vsak dan prihajal orel in mu kljuval jetra in da gre on v spodnji svet namesto njega. Zevs mu je to dovolil in , ko je umrl, ga je postavil med zvezde, kot Strelca. Chiron je, da bi lahko umrl in se osvobodil bolečine, omogočil Prometeju, da postane nesmrten.

Astrološki vpliv Strelca:

Obstaja določena količina protislovja pri tej konstelaciji zato, ker ni popolnoma jasno ali imamo opraviti s Kentavrom ali sinom boga Pana, ki ima dve konjski nogi. Strelec po svojem izgledu nima štiri noge in se pojavlja v stoječem položaju v katerem izstreli svoje puščice.

To sozvezdje vsekakor nakazuje na deljenost zgodbe, ki v njem prebiva, ne samo zato, ker obstajajo dve verzije o tem kdo je strelec ampak zato, ker je tudi sama slika Strelca razdeljena na ljudski in živalski del, oziroma v vsaki verziji je njegova gornja polovica ljudska a spodnja živalska. Tudi je znak Zodiaka Strelec razdeljen na živalski (od 0°-15°) in človeški del ( od 15°-30°). Kadar je v vprašanju konstelacija Strelca, zvezde, ki opisujejo živalski del konstelacije so Arkab (15°47), Rukbat (16°38`) in Terebelum (25°51`) medtem, ko ostale zvezde tvorijo gornji del oziroma človeški del sozvezdja. Tako se tukaj lahko govori o živalskosti (pri slabi postavitvi na zvezdah, ki opisujejo živalski del konstelacije), ampak tudi o premagovanju živalskega in razvoju človeškega, kot tudi božanskega – kar so vse lastnosti s katerimi tudi znak in konstelacija Strelca upravljajo – filozofija, morala (razvoj človeških lastnosti) ali religioznost, duhovnost (razvoj božanskih lastnosti). Ta konstelacija ima zaradi tega obseg delovanja- od vsakega lova, pregona, ubijanja ali streljanja (živalski nivo), in vse to pogosto z religijsko osnovo ( ali je opraviti z inkvizitorskim delovanjem ali tudi sodobnimi morilci, ljudmi druge vere) – pa vse do tistih duš, ki so sposobni preskočiti čas in prostor  in, da se z višine zagledajo v celotno človeško življenje, kar jih napravi ljudi visokega duha, ki bodo vzvišeni filozofi ali teologi (človeški in božanski nivo).
Sozvezdje OVEN-ARIES
Sozvezdje BIK-TAURUS
Sozvezdje DVOJCEK-GEMINI
Sozvezdje RAK-Cancer
Sozvezdje LEV-Leo
Sozvezdje DEVICE-VIRGO
Sozvezdje TEHTNICE-LIBRA
Sozvezdje SKORPIJON

Sozvezdje KOZOROG-Capricorn
Sozvezdje VODNAR
Sozvezdje RIBE-Pisces
Domov
ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD