SOZVEZDJE RAK – Cancer


Mitološka osnova

Rak je bil ta, ki je napadel Herkula v močvirju Lerna, ko se je boril s strašno večglavo in strupeno Hidro. Rak je poskušal pomagati Hidri, se vzpel in ugriznil Herkula v nogo. V besu je Herkul s stopal zmečkal raka, a Hera, ki je mrzela Herkula, si je zapomnila kako ji je bil rak predan in ga je postavila na nebo.

Aselus - Osli - Med zvezdami Raka se nahaja manjša skupina imenovana Aselus, ki se pojavlja na hrbtu rakove školjke. Mit pravi, da je Hera dovedla boga Dionisa v norost ter, da je on v norosti hodil po Egiptu in Siriji. Govori se, da je poskušal, da se ozdravi  in šel do Dodone, da bo vprašal Zevsovo prerokinjo, kaj naj napravi. Ko se je bližal velikem močvirju je srečal dva osla, jih ujel in jahal preko celega močvirja tako, da se ni niti malo zmočil. Dionis se je pri tej priliki pozdravil in nagradil osle s tem, da jih je postavil na nebo. Želel je pokazati, da to dela kot Bog, Dionis je postavil osle iznad raka, ki ga je postavila Hera.

Drugi mit o oslih nakazuje na to, da so med vojno med Olimpijci in Titanskih velikanov, Dionis, Hefest in Satirs odjahali v bitko na oslih. Njihovo kričanje in zmeda, ki so jo izzvali je nagnala velikane v beg. Iz tega razloga jim je dano mesto na nebu z zahodne strani raka.

Astrološki vpliv Cancer –RAK :

Simbolika zvezd iz te konstelacije govori o neosnovanem »zbadanju busanju v prsih«, o lahki ranljivosti, o patriotizmu in o vseh dobrovoljnih ljudeh, ki z lahkoto nastradajo, ko naletijo na večjega neprijatelja. To so ljudje katerim je navkljub njihovim grozečim besedam in izgledom, prepovedano, da se borijo, ker bodo na koncu pohojeni. Neprijatelj je dosti močnejši in modro bi bilo, ko bi se uprli hujskanju, da gredo v borbo. Njih je z lahkoto prepričati, da stopijo v bitke na katere niso pripravljeni, niso voljni, da si umažejo obraz v očeh svojih soborcev, kar jim lahko prinese odbijanje. Na borbo jih nagovarja žena ali ženski princip v njih. Največji problem s to konstelacijo je, da ima samo zastrašujoči izgled medtem, ko je v bistvu zelo slabe narave.

Osel, ki je v sestavi sozvezdja Raka je simbol modrosti in neumnosti , moči in ponižnosti, a v sebi nosi pohotnost, sladostrast in nepogrešljiv faličen karakter .
Sozvezdje OVEN-ARIES
Sozvezdje BIK-TAURUS
Sozvezdje DVOJCEK-GEMINI
Sozvezdje LEV-Leo
Sozvezdje DEVICE-VIRGO
Sozvezdje TEHTNICE-LIBRA
Sozvezdje SKORPIJON
Sozvezdje STRELEC-Sagittarius
Sozvezdje KOZOROG-Capricorn
Sozvezdje VODNAR
Sozvezdje RIBE-Pisces
Domov
ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD