SOZVEZDJE OVEN –  ARIES


Mitološka osnova

Sozvezdje Aries predstavlja Ovna z zlatim runom za katerega se je verjelo, da je rojen združenjem Pozejdona in Teofane, hčerke Bisalta. Pozejdon je spremenil Teofano v ovco, da bi jo oddaljil od njenih številnih snubcev, a on sam se je spremenil v ovna, da bi se lahko paril. Teofana je Pozejdonu rodila ovna, ki je imel zlato runo in je lahko letel.

Vendar, ta oven je predvsem poznan, kot oven na katerem sta Friks in njegova sestra Hela, otroka Atamanta in njegove prve žene Nefele (boginje oblaka), odletela , ko sta bežala od svoje mačehe Ine. Ovna je otrokom dala njihova mati Nefele. Kos o šli skozi ozek prehod izmed Evrope i n Azije je oven vrgel s sebe deklico, ki je padla v morje (to se po njej imenuje Helespot – Helin most) in je pri tem izgubil rog. Friks je varno prispel na Kolhidu pri kralju Ejeta, ki mu je dal svojo hči Halkiopo za ženo. Friks je iz hvaležnosti za srečno rešitev žrtvoval tega ovna Zevsu, a njegovo runo je podaril tastu Ejetu, ki je obesil runo v Marsov hram in postavil strašnega zmaja, da ga straži.

Na tem delu imamo dva ločena dela tega mita:

·         Eratoschenes pravi, da je oven sam odložil svoje runo in ga dal Friksu kot spomin in da je zatem odšel med zvezde.

·         Po drugi strani, Higinus pravi, da je ovna , kateremu ni odvzeto runo, med zvezde postavila Nefele, da bi upravljal z letenjem.

Vendar je zelo malo povedano o Heli, ki je kot samo slučajen lik v tej zgodbi. Za Helo je rečeno, da jo je Pozejdon, bog morja, premišljeno rešil. Higinus je zapisal, kako jo je Pozejdon posilil (izraz posilstva ni uporabljen v njegovem današnjem pomenu ampak kot sveto parjenje ali žrtvovanje bogovom). Hela je kasneje rodila Edonusa.

Ni pa jasno zakaj je do tega leta sploh prišlo. Namreč ena verzija pravi, da je Kretus, brat Atamana, imel ženo Demodice, ki se je zaljubila v Friksa, ki je bil zelo lep ampak ga ona ni mogla zavesti. Razdražena, ona je pred Kretusom obtožila mladeniča, da jo je poskušal posiliti. Iz ljubezni do svoje žene ali morda zaradi občutka, da je njegova čast pod vprašanjem, Kretus je preglasil Atamana pri poskusu, da ubije njegovega sina. V tem trenutku je Nefele postavila svoja otroka na letečega Ovna. Hermes, glasnik bogov je privedel Friksa nazaj svojemu očetu in ga prepričeval, da je mladenič nedolžen. Demodice je kasneje pogubljena zaradi svoje zahrbtnosti.

Vendar, obstaja še ena stran te zgodbe, ki se bere med vrsticami. Ona vključuje globoko neskladje v zakonu med Atamanom in njegovima dvema ženama, Nefele  in Ino. Razlog za Atamanovo ločitev od Nefele je njegova obtožba, da je ona ponorela. Ino, ki je bila ljubosumna na ločeno Nefele, je spletkarila proti otrokom. Tako jih je Nefele, da bi jih rešila, postavila na Ovna.

Astrološki vpliv

V osnovi te zgodbe, živi tok dogodkov nosi v sebi, predvsem nadčloveško energijo ovna s katero oseba lahko leti, zatem borbo zaradi ljubosumja in neizpolnjenih strasti (Demodice, ki obtožuje Friksa, da jo je hotel posiliti), zarote (Demodice lažno obtožuje), stradanje žene (Hele pade z ovna…), posilstva ( …in je posiljena od Posejdona), ampak prav tako prevare in izdaje od strani osebe, ki se ji je pomagalo (po eni verziji mita Friks žrtvuje ovna na katerem je letel in, ki ga je rešil) ali dobrovoljno nastradanje (verzija v kateri Oven sam daje svoje runo in gre med zvezde) ali celo kot heroj odide na nebo ovenčan s slavo (zlato runo ostane na njemu), ostane kot spomin po nekem izjemnem delu (upravlja z letenjem).

Tukaj se prav tako nahaja tudi del zgodbe o nesrečnih odnosih in ločitvi ( Ataman se je ločil od Nefele), ki jo je obtožil za norost, kar v določeni astrološki kombinaciji lahko nakaže na dva zakona in »čudno« prvo ženo. Očitno je, da konstelacija Ariesa nosi tudi negativni Neptunov vpliv, ne samo zaradi norosti Nefele (kar predstavlja oblak – simbolika ) ampak tudi zaradi laži (), ki je vpletena v  to zaroto, kot tudi zaradi padanja Hele v morje (). Tudi konstelacija Aries, ki se v astrološkem znaku nanaša na glavo, pogosto nosi tudi probleme v glavi (Neptunove narave) in predvsem preko partnerja.

ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD