SOZVEZDJE  BIK– TAURUS


Mitološka osnova

Za to konstelacijo sta vezana dva mita.

Po prvem, Taurus je bik, ki spominja na Zevsovo ugrabitev Evrope, hčerke feničanskega kralja Agenora in Telefase. Nekega dne, medtem, ko se je zabavala s prijateljicami na morski obali ; Zevs, ki se je zaljubil v Evropo ji je pristopil preoblečen v belega Bika. Privlačila jo je lepota in krotkost bika, ki se je spustil na kolena pred njo, Evropa mu sede na hrbet, da poskusi jahati na njem a on jo je istega trenutka odvedel do obale, kjer je z njo na hrbtu zaplaval v morje  in jo tako prenesel preko vode do Krita. Na Kritu je Evropa rodila Zevsu tri sina: Minoja, Radamnta in Sarpedona in se kasneje poročila s kraljem Asterionov, ki je vzgojil Zevsove sinove in jim zapustil v nasledstvo vladavino nad otokom.

Druga zgodba pravi, da je bik Zevs ali je njegova veza z Io tisto na kar spominjajo njegove največje zvezde – Hijade in Plejade.

Io je bila Herina osebna svečenica, ki je bila Zevsova prva nezvestoba. Hera je zalezovala njihov odnos in Zevs je Io hitro spremenil v kravo, da bi jo zaščitil.  Vendar je Hera postavila pošast Argus, katerega sto oči vidijo vse. Zevs je poslal Hermesa, da ubije Argusa in potem končno lahko uživa z Io.

Hera je to, najbolj sebi podobno ženo kaznovala na ta način tako, da je Io bila prisiljena, da se začarana v obliki krave potepa po svetu. Hera je izkoristila obada kot instrument svojega maščevanja. Ta mali insekt je zbadal Io in jo prisilil, da preplava vsako reko. Ona celo sreča tudi Prometeja , ki prav tako trpi in mu govori kako želi umreti. Ta obsesija se konča na obali Nila v Egiptu. Ona prosi Zevsa in on jo preobrazi nazaj v ženo počasi premikajoč svojo roko preko nje. Ponovno zedinjena z Bogom, Io rodi sina po imenu Epaf, ki postane kralj Egipta.

Astrološki vpliv:


Zapeljevanje , ugrabitve, tajne veze in močne ljubezni , kot tudi izven zakonski otroci, ki bodo dosegli uspeh v življenju – vse to so sekvence mita, ki bo našlo svojo važno podlogo v praktičnem astrološkem delu. Druga verzija mita je bolj malefična (škodna) in bo primarno izražena  pri težjih planetarnih kombinacijah z zvezdami Bika. Tu so vključena pogosta ljubosumja in trpljenje obeh žen – zakonske in ljubimke. Stalna zbadanja in krivice obkrožajo osebo, ki je v ljubezenskem ognju. Po drugi strani, ljubezen je velika do tajne ljubezni, ki je obsojena na dolgo trpljenje s svojim statusom, pri čemer lahko tudi rodi izven zakonskega otroka – ki zopet, ko odraste – postane močno in vplivno. Vse kar je iz Taurusa-Bika je podobno španskim telenovelam!
ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD