SOZVEZDJE  KOZOROG-CAPRICORN


Mitološka osnova


Tisto, kar mi imenujemo
Kozorog  je Egocerus ali »kozorogov rog« tudi nanaša na Egipan, ime boga Pana, ker je on imel noge kot kozorog. Egocerus je bil kozorog, ki je priveden z Zevsom in, ki se je boril z njim proti Titana na planini Ida. Egocerus si je izmislil trobljo poznano, kot paniko iz katere se je izpeljala beseda »panika«. Zvok te troblje je nagnal Titane, da so se razbežali. Panika je strašen in nerazumljiv strah, ki ljudi naenkrat zavzame in jih nažene v beg. Ribji rep Egucerusov je njemu pripisan, ker je on odkril trobljo v morju (školjko).  Titane je vrgel s prestola Zevs skupaj z Olimpijci, kar je njih napravilo za nove bogove. Titani so prav tako bili uranovski bogovi in po porazu so bili nameščeni izpod zemlje  v Tartarus. Vendar, ko bi šli na počitek je vedno obstajal strah, da se bodo Titani ponovno vzdignili iznad horizonta. Potem, ko je Zevs osvojil moč, on je postavil Egocerusa med zvezde skupaj z njegovo materjo.

O povezanosti zgornjega dela telesa kozoroga s spodnjim delom telesa ribe obstaja verzija mita, ki govori, da je iz nekih razlogov, ko so se bogovi zbrali okoli Nila, velikanska pošast Tifon napadla to skupino. Preplašeni bogovi so se preobrazili, da bi se rešili od Tifona: Zevs v ovna, Apolo v krokarja, Artemida v mačko. Egipčani imajo te živali za svete, ker so one slike bogov. Pan je med napadom skočil v reko Nil in spremenil spodnji del svojega telesa v ribo, zgornji pa v kozoroga, kar bi moralo zmesti pošast.

 

Astrološki vpliv Kozoroga:

Pošastna oblika Capricorna – ki je pol-kozorog- pol-riba, nakazuje sam po sebi na strah, ker je ta oblika nastala iz velikega straha od pošasti. Tako imamo tukaj sliko v kateri ena pošast ustvari drugo pošast in v kateri se strah (Tifon) z agresijo (napad) razmnožuje (nastanek Capricorna). Tako v tem sozvezdju prebiva strah, ki menja obliko človeku, ki sedaj pravi strašne grimase, kar se navezuje tudi na drugi mit v katerem on, kot bog Pan, proizvaja strašen zvok, ki izzove paniko med Titanima. Torej, v zvezdah tega sozvezdja pogosto živijo slike strašne grožnje in nezamisljivega terorja – kar bo opisal planet, ki se tukaj nahaja (s svojo pozicijo in dispozicijo). Skozi to sozvezdje vidimo sliko bežanja, skrivanja in tudi maskiranja. Ker je spodnji del Capricorna ribji, oziroma ne pripada normalnem telesu –tukaj vidimo tudi probleme s spodnjim delom telesa, predvsem s koleni (ki se zaradi strahu lahko »odsekajo«), njegovo odvzetost, kot tudi invalide vseh vrst… Pri ugodni postavitvi te zgodbe obstaja možnost prehoda skozi to strašno obdobje in tudi izbojevanje zmage ali strah, da se stari neprijatelj ponovno pojavi nikoli ne pojenja  ampak se preko genetike nadaljuje in tako živi večno – ker tukaj je en strah podrejen drugemu strahu – kar je samo razmnoževanje, a v bistvu nikoli realna rešitev. Zaradi tega to sozvezdje tudi pri svoji najboljši sliki , nosi samo »zamrznitev« manjšega ali večjega strahu, ki se bo prej ali kasneje odmrznil in ponovno oživel, kot strašen mit , ki preganja generacije. 

Sozvezdje OVEN-ARIES
Sozvezdje BIK-TAURUS
Sozvezdje DVOJCEK-GEMINI
Sozvezdje RAK-Cancer
Sozvezdje LEV-Leo
Sozvezdje DEVICE-VIRGO
Sozvezdje TEHTNICE-LIBRA
Sozvezdje SKORPIJON
Sozvezdje STRELEC-Sagittarius
Sozvezdje VODNAR
Sozvezdje RIBE-Pisces
Domov
ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD