SOZVEZDJE VODNAR-  Aquarius


Mitološka osnova


Zmedenost glede izvora tega ljudskega bitja, ki izliva vodo na Zemljo izvira iz starodavnega obdobja kulture. Ta konstelacija je splošno povezana z vodo, ne samo v grški literaturi ampak tudi v starem Egiptu in Babilonskih zapisih.

Povezanost boga z Živo vodo ne zahteva poudarke, ker je takšna odkrita pri vseh prerokih vseh religij. Samo z milostjo te vode obstaja življenje na Zemlji (vsi smo sestavljeni iz 70% vode).

Že v dobi Homera najdemo, da je Vodnar pridružen Ganimedu – prvem smrtniku, ki je postal nesmrten. Ganimed, ki je bil sin kralja Troje je bil najlepši mladenič tega časa. Bogovi so ga ugrabili in odnesli na nebo, da tam večno živi in je namesto Hebe kot Zevsov prinašalec pijače bogovom. On stoji z nečim, kar izgleda kot nektar, pijača bogov ali kot voda, ki izteka iz kozarca.

Vendar v najstarejših mitih se ne govori, da so ga ugrabili. Zevsov Orel ali sam Zevs ga je, preobražen v orla, prinesel na Olimp. Za plačilo, kot odškodnino za ugrabljenega sina, Zevs je kralju Troje podaril zaprego božanskih konj.

Hera je bila prizadeta zaradi žalitve, ker je Ganimed zamenjal na dolžnosti njeno hči Hebo. Zevs in Hera sta se prepirala pogosto tako, da je na koncu  enostavno postavil Ganimeda na nebo.

Ampak ta zgodba ima daleč večji pomen od omenjenega: Hieroglif za Vodnarja () je modifikacija egipčanskega znaka za vode – vode iznad in vode izpod. Vodnar simbolizira celotno metafizično carstvo v katerem se nevidne in nebesne vode prelivajo na zemljo in na ljudska bitja. Ravno tako kot se Duša vliva v neživo materialnost  človeškega telesa , tako se tudi tisto kar se nahaja iznad nas zliva k zemlji, ki je izpod nas. Vse kar se nahaja zgoraj je nesmrtno in to je tisto kar je živo in nam prinaša življenje.

Ganimed je bil prvi smrtnik, ki mu je darovana nesmrtnost, kar pomeni, da je on prvi človek , ki je uspel da spozna in razume vode , ki so iznad nas in jih prinese ostalim.

 

Astrološki vpliv: 

Narava tega sozvezdja nakazuje na vse tisto , kar odstopa od povprečja- v pomenu kvalitete (v svoji pozitivni konotaciji) ali v vidu povsem nepričakovanih nesrečnih dogodkov (v svoji negativni konotaciji) ali, kot popolna neobičajnost in ekscentričnost. Tako poudarjenost zvezda iz tega sozvezdja nakazuje na posebno talentirane ljudi, ki so izpred svojega časa in , ki svoj talent pogosto lahko izrazijo v mnogih področjih življenja. To je slika osebe, ki je ljubljenec bogov in, ki sipa »božanske vode« v vidu znanja, iznajdb, možnosti, osvobajanja. Te  zvezde nakazujejo tudi na priliko, možnost, igro slučaja.. Zaradi tega je pri vsaki dobri postavitvi osebi dana tudi možnost, da izredno odskoči v življenju na kateremkoli področju, kot da se je kompletno vesolje vmešalo v njeno življenje, pa je oseba posebno inteligentna in nadarjena (na nivoju uma ali ima posebno srečo (na nivoju okoliščin). Seveda- kot je Ganimed prvi smrtnik, ki je postal nesmrten – vse zvezde tega sozvezdja v sebi nosijo tudi možnost, da oseba postane poznana preko del, ki jih bo napravila in po čem si jo bodo zapomnili – tako, da njeno ime postane nesmrtno! Sijajen primer za to zvezdo je Leonardo da Vinci, ki je po svojih delih postal nesmrten.

Pri negativni postavitvi to prinaša nepričakovane nevarnosti  in vsekakor opisuje tudi del zgodbe v kateri se pojavlja ljubosumna Hera – kar lahko prinese maščevanje od ženske roke (posebno, če je vključena zvezda Sadalsuud). Ugrabitev Ganimeda s strani bogov v svoji negativni konotaciji opisuje tudi »odhod na Nebo« - oziroma smrt samo. Vendar, ker je Ganimed bil tudi najlepši mladenič, en del zgodbe se nanaša tudi na feminizem  in homoseksualnost, ki gre s tem sozvezdjem.
Sozvezdje OVEN-ARIES
Sozvezdje BIK-TAURUS
Sozvezdje DVOJCEK-GEMINI
Sozvezdje RAK-Cancer
Sozvezdje LEV-Leo
Sozvezdje DEVICE-VIRGO
Sozvezdje TEHTNICE-LIBRA
Sozvezdje SKORPIJON
Sozvezdje STRELEC-Sagittarius
Sozvezdje KOZOROG-Capricorn
Sozvezdje RIBE-Pisces
Domov
ZVEZDE STALNICE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD