NEZODIAŠKA SOZVEZDJA - II.

Hidra – Vodna kača    

Meje sozvezdja 03°41` - 21°53`

V Sozvezdju Hidra se nahaja samo ena pomembna zvezda –ALPHARD, ki se nahaja na 27°28`

Mitološka osnova:

Vodne kače –Hidre so najbolj zvite kače, ki živijo izpod vode – ki je tajna in lahko nosi eno prevaro. Sozvezdje Hidre predstavlja vodno kačo, ki je bila v Krokarjevem vrču, katerega mu je dal Apolon, da v njemu prinese vodo iz svetega izvira, ker se je pripravljala svečanost v Zeusovo čast. Ampak pohlepni Krokar je pozabil kam je namenjen, ko je videl drevo smokve in vse dokler plodovi smokve niso dozoreli in se je najedel, ni razmišljal o nalogi, ki mu je zaupana. Da bi se opravičil pred Apolonom je postavil Hidro v vrč in si izmislil laž, kako se je moral boriti z njo in da je zaradi tega toliko zamudil. Apolon ga je preklel in vse udeležence te zgodbe postavil na nebo, kot opomin vsem, ki grešijo do Bogov.


Astrološki vpliv:

Hidra je simbol premetenosti, zvitosti in vsakega izgovora. Ona ne nakazuje na glavnega akterja prevare ampak na sokrivca. Ona predstavlja tudi vsak izmišljen problem in vse kar je nameščeno in neiskreno – v vsakem primeru nakazuje na nepoštenost. Pri najslabši opciji – to je slika plačanca, ki opravlja umazane naloge za druge. Prav tako, tedaj to nosi tudi nevarnost zadušitve, davljenja, obešenja ali zastrupitve. Poudarjene strasti, kot tudi ljubezenske afere.

Leo Minor –Mali LEV           

Meje sozvezdja 10°29` - 10°05`

V Sozvezdju Mali LEV (Leo Minor) se nahaja samo ena pomembna zvezda –Praecipua magnitude 3.9, ki se nahaja na 00°18`


Mitološka osnova: Za to konstelacijo ne obstaja mitološka osnova.

Astrološki vpliv: Čeprav malo poznana in preiskana v astrološkem smislu, ta konstelacija je sorodna sozvezdju Leva ampak ne predstavlja tako močno figuro. Vendar pa nakazuje na stalno prizadevanje osebe, da se poudari ampak je najpogosteje v senci nekega »večjega Leva«. Prav tako nakazuje na nekoga od stare slave ali od zaslug nekoga večjega – na primer očeta na položaju, moža in vsakega drugega, ki tvori zaledje tej osebi.


Lepus –Zajec     

Meje sozvezdja 06°
30`- 03°40`


V sozvezdju Lepus –Zajec se nahajajo 2 pomembni zvezdi med katerimi ni nobena  zvezda prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju z magnitudo  2.7  je zvezda Arneb, ki se nahaja na 21°
33` .

Mitološka osnova:

V davnih časih  ni bilo zajcev na otoku Leros. Določeni mladenič je uvozil brejo zajklo iz tujine in skrbel za njo dokler ni skotila. Mnogi ljudje v mestu so postali zainteresirani in začeli gojiti zajce, ki so jim služili delno za prodajo, delno so jih darovali. V zelo kratkem času so se zajci tako razmnožili, da so preplavili celoten otok.
Ko njihovi gospodarji niso imeli več hrane za njih, zajci so navalili na setve na poljih in na vse kar so našli. Ker je to postal velik problem se je sestal mestni svet in odločil, da morajo uničiti zajce – za kar so se otočani združili in jih vse pobili.
Smatra se, da to zajec, ki je del »lova«, oziroma, da je to zajec, ki ga lovi Orionov pes, ker se on nahaja pri njegovi nogi.
V vsakem primeru, Hermes (Merkur) je postavil to žival med zvezde zaradi njegove hitrosti. Čeprav  zajec ni Hermesova žival, hitrost v nogah glasnikov bogov je poznana, pa se lahko poveže s to živaljo, ki ima prav tako to lastnost.


Astrološki vpliv: 

Ta konstelacija v sebi nosi poudarjeno hitrost in je zaradi tega odlična za šport. Po drugi strani, od tu izhajajo vse zgodbe o naselitvi nekega prostora ampak tudi o prenaseljenosti dane populacije v nekem trenutku. Za to konstelacijo so vezani vsi emigranti, a danes je to polna slika tega sozvezdja vezana za Kitajce, ki ekspanzivno naseljujejo mnoge dežele. Seveda, tukaj spadajo tudi vsi tisti, ki niso etniško, versko ali nacionalno del ene populacije, zato občasno pridejo v nemilost večine – potem, ko njihovo število začne groziti primarnem prebivalstvu. Poudarjen je seksualni nagon.

Ta konstelacija nakazuje tudi na vse tiste, ki bežijo od nečesa ali se skrivajo ter nekomu predstavljajo plen – ali je to lopov, ki se skriva od policije ali nedolžna žrtev pregona.

Lyra – Lira

Meje sozvezdja 06°11`- 07°53`

V sozvezdju Lyra se nahajajo 3 pomembne zvezde med katerimi je ena  zvezda prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju z magnitudo 0.03  je zvezda Vega, ki se nahaja na 14°59` .

To sozvezdje s svojo zgodbo nakazuje na izredni talent ampak tudi tragično usodo, posebno ko je v vprašanju ljubezen in nosi potencialno nevarnost ženi, kot tudi nevarnost narodu v karti vladarja. Talent je predvsem izražen v umetnosti in glasbi in tudi v vseh tistih področjih , ki nakazujejo na tajno funkcioniranje narave (ker je Orfej s svojim delom uvedel red v naravo) – zato ta konstelacija daje tudi nagnjenost do znanosti narave. Poleg izjemne veščine in velike ljubezni, Lira ne daje poudarjeno moč, kar se s časom pojavlja kot problem, tako v odnosih, kot tudi v življenju. Nevarnost tukaj obstaja od ljubosumnosti drugih, kot tudi vseh žensk, ki so odbite.

Pavo-pav                   

Meje sozvezdja 26°46`- 02°32``

V Sozvezdju Pavo-pav se nahaja samo ena pomembna zvezda –Peacock magnitude 2.1, ki se nahaja na 23°29`

Mitološka osnova:

Po enem mitu Paun predstavlja Arga, ki je povzdignil ladjo Argo, katerega je Hera spremenila v Pava, ko je Argo Navis postavljen na nebo.

Po drugem mitu Paun je bil sveta ptica boginje Here, Zevsove žene. Ko je Hera posumila, da se je mož zaljubil v smrtno Io – Hera je poslala Argusa, džina s sto očmi, da jo opazuje. Ko je Zeus izvedel da Argos pazi Io, je on poslal Hermesa, da ga uspava s pesmijo in ga potem ubije. Po tem je Hera postavila njegovih 100 oči po repu pava. Prav tako, pavi so, kot Herine svete ptice, vlekli njene kočije po zraku.


Pav je bil dolgo tudi simbol nesmrtnosti. Smatra se, da to izvira od verovanja, da meso pava ne bo strohnelo niti po dolgem času. Zaradi tega je pav postal simbol nesmrtnosti, ker pri duhovnih ljudeh in svetnikov – telo, kot meso od pava – dolgo ostane popolnoma ohranjeno.


Astrološki vpliv:

V odvisnosti od postavitve, ta konstelacija lahko nakazuje na nagrado, ki sledi po nekem uspehu. Po drugi strani, če je povezana z drugo planetarno simboliko, ta konstelacija nakazuje na vohune , čuvaje in tudi detektive, še posebno vse tiste, ki se ukvarjajo z vohunjenjem  zakonskih partnerjev in iskanjem dokazov o njihovi nezvestobi. Pri najugodnejši kombinaciji, to sozvezdje nakazuje na višja stanja zavesti, kot tudi na vse duhovno razvite osebe.


Phoenix –Feniks 

Meje sozvezdja 28°05`- 14°08`

V Sozvezdju Phoenix –Feniks  se nahaja samo ena pomembna zvezda –ANKAA, magnitude 2.4, ki se nahaja na 15°10`

Mitološka osnova:

Feniks je ptica neverjetne lepote, ki ima čudodelno moč, da živi okoli 500 let. Za tem se ona vsakih 500 let zažge v svojem gnezdu, a iz pepela vstane pomlajena za novo življenje. Tako je postala simbol vstajenja, ki so ga prevzeli kristjani.

Prav tako obstaja tudi Feniks, ki je bil sin kralja Amintora. Pobegnil je iz svoje domovine, da ne bi ubil svojega očeta, ki je nasilno poskušal, da dobi njegovo zaročenko. Našel je zatočišče pri kralju Peleju, ki ga je lepo sprejel in mu zaupaj vzgojo sina Ahileja, kasneje največjega junaka v ahejski vojski. Feniks je spremljal Ahileja pri pohodu na Trojo, a v mitih je ostal zabeležen kot star, izkušen in moder človek.

Obstaja tudi mit v katerem je Feniks Evropin brat, ki jo je šel iskat potem, ko jo je Zeus ugrabil. Ampak se je po določenem času utrudil in nastanil v Zemlji na vzhodnih obalah sredozemskega morja, ki je po njemu dobilo ime Fenikija.


Astrološki vpliv:


Primarni vpliv konstelacije Feniks je vezan za korenite spremembe v življenju. To lahko nakaže  na približevanju sami smrti večkrat v teku življenja, kot tudi velike spremembe, ki nastopijo za tem. To je slika klinične smrti.
Vendar, ta konstelacija pogosto prinaša tudi probleme z očetom in odhod iz družinske hiše bo osebi omogočilo napredek v vsakem smislu.
Lepota je prav tako povezana s to konstelacijo. Ambicioznost in uspeh so sigurni, če je ta konstelacija dobro postavljena, kar bi v tem primeru nakazalo trajnost vsega, kar je v simboliki planeta, ki se na njej najde.

Piscis Australis- Južna riba

Meje sozvezdja 12°35`- 08°09`

V Sozvezdju Piscis Australis- Južna riba se nahaja samo ena pomembna zvezda –FOMALHAUT, magnitude 1.2, ki se nahaja na 03°32`.

Mitološka osnova:

Feniks Za Južno Ribo se reče, da starš dvema ribama, ki tvorijo sozvezdje Ribe zodiaka. Ona je predstavljena z ribo, ki leži na hrbtu in očitno pije vodo, ki izteka iz vrča Vodnarja.

Južna riba je bila sveta Egipčanom, ki so verjeli,da je določena riba iz Nila pogoltnila falus od razkosanega Ozirisa. Oziris je prvobitno bil bog vegetacije in zemlje ampak je po svoji preobrazbi postal vladar podzemnega sveta. Namreč, njega je prevaral in mučno ubil brat Set in zatem zavrgel vse njegove dele. Njegova žena je uspela zbrati vse njegove dele, a falus, ki ga edinega ni mogla najti, napravila je, ter ga je tako bog Anupev balzamiral in ponovno oživel.

Astrološki vpliv:

Ta konstelacija nima negativno konotacijo, kot tista iz sozvezdje Ribe zodiaka. Tukaj so stvari lažje, udobnejše in lepše. Povezana je z zadovoljstvom, talentom in prijetnimi stvarmi in pojavi. Pri dobri postavitvi ona lahko nakaže tudi na mesto rešitve in zaščite, kot tudi na veliko znanje, ki ga nekdo lahko ima. Sreča , ki pada z neba. Poudarja izredno dober kanal, ki obstaja med Nebom in Zemljo in je zaradi tega to zelo dobra konstelacija za duhovni napredek, močno intuicijo in medije.Sagitta- Puščica
        

Meje sozvezdja 18°11`- 14°11`

V Sozvezdju Sagitta- Puščica se nahaja samo ena pomembna zvezda –SHAM, magnitude 4.4, ki se nahaja na 00°44`.

Astrološki vpliv:

Simbolika konstelacije Puščice je jasno povezana z borbo za osvoboditev (po prvi mitološki osnovi), oziroma za povračilom  ( po drugi osnovi)- kar je v tem primeru sankcionirano. V odvisnosti narave planeta v okviru tega sozvezdja, kot tudi od aspektov in dispozicije je to lahko slika nevarnosti, ki preti ali osebi – predvsem iz maščevanja, ali bo ona ta, ki nosi nevarnost – ali bo po drugi strani to opisati metek ali raketo, ki »osvobodi« nedolžne.

S to konstelacijo je simbolizirano vsako orožje, posebno rakete, ali tiste iz zemlje ali tiste, ki se izstrelijo iz zraka. Sestrelitev letal.

Serpens –Kače        

Meje sozvezdja 14°17`- 15°52`

V sozvezdju Serpens –Kače se nahajajo 2 pomembni zvezdi med katerimi ni nobena  zvezda prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju z magnitudo  2.8  je zvezda Unukalhai, ki se nahaja na 21°44` .

Mitološka osnova:
Sozvezdje 
Serpens –Kače je edino, ki je razdeljeno na dva dela in med njima se nahaja ozvezdje Ofiukus. To je slika Asklepija, ki v roki drži eno kačo ali Herkula, ki v obeh rokah drži po eno kačo. Tako je to sozvezdje  vezano za dva mita. Po prvi zgodbi imamo opraviti o nalogi, ki jo je dobil Asklepije, da oživi Glauka, sina kralja Minoja, ki se je utopil. Medtem, ko je razmišljal kako naj izvede to nalogo, v sobo v kateri se je nahajal je vstopila ena kača. On jo je ubil, vendar je zatem prišla še ene kača, ki je nosila neko travo in jo postavila na ubito kačo in jo na ta način oživela. Ko je to videl, Asklepije je vzel to travo za oživljanje in jo izkoristil, da bi oživel Glauka.

Po drugi verziji sta dve kači , ki jih je poslala Hera, da bi usmrtila malega Herkula ampak jih je on ukrotil.


Astrološki vpliv:
Za to sozvezdje je vezana izjemna moč.  Energija je zelo usmerjena in globoka in lažje se koristi v nevarnih situacijah, kot v dobrih. Zaradi tega je oseba, ki je vezana za to konstelacijo »vezana« na velik izvor energije, ki spaja »ta in oni svet«, zato je oseba v pravilnem kanaliziranju energije – globokoumna, sposobna da zdravi in celo, da »izvleče iz mrtvih«, medtem, ko je negativna manifestacija povezana s težkimi prevarami, izdajam, davljenjem, zadušitvijo, zastrupitvijo in vsekakor nevarnostjo od plazilcev, posebno kač.
 


Triangulum- trikotnik               

Meje sozvezdja 01°59`- 20°17`

Sozvezdje trikotnika je povezano z znaki, simboli, šiframi in smerokazi. Nagnjenost k numerologiji, geometriji in tudi arhitekturi.Triangulum- Južni trikotnik 

Meje sozvezdja 04°59`- 24°29`

V Sozvezdju južnega trikotnika (Triangulum Australis) se nahaja samo ena pomembna zvezda –ATRIA, ki se nahaja na 21°04`

Mitološka osnova:

Za to konstelacijo ne obstaja mitološka osnova. V davnih časih je bila ta konstelacija poznana tudi kot Tri patriarhaAvram, Isak in Jakob – ki so povezani s tremi zvezdami te konstelacije.

Astrološki vpliv: Vpliv te konstelacije je zelo podoben sozvezdju trikotnika. Mističnost in nagnjenost tajnim znanjem in organizacijam je tudi tukaj zelo poudarjena.

Ursa Major – Veliki medved   

Meje sozvezdja 14°35`- 03°00`

V sozvezdju Ursa Major – Veliki medved  se nahaja 15 pomembnih zvezd med katerimi ni nobena  zvezda prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju z magnitudo  1.7  je zvezda Alioth, ki se nahaja na 08°35` .

Ta konstelacija nosi v sebi zgodbo o lepi ženi, ki se s časom, posebno po porodu, deformira in izgubi lepoto in privlačnost. To je tudi slika vsake močnejše žene. V njej je vsebovan tudi del zgodbe o nehvaležnosti otrok, o problemih z njimi – včasih že med nosečnostjo ali pri rojstvu a včasih to povzroči tudi dolga razdvajanja od lastnih otrok. V emotivnem smislu tukaj obstajajo nevarnosti zaradi ljubosumnosti drugih, kar lahko privede do prekinitve veze in tudi do vstopa v vezo s poročenim moškim s katerim dekle zanosi ampak on se ne loči… včasih je to slika v kateri se osebi ne verjame in ona zaradi tega trpi, ker se tukaj na dobre namene vrača s sumničenjem.

Ta konstelacija je povezana tudi z velikimi in močnimi zemljami, predvsem Rusijo in Nemčijo. Ona v sebi nosi prizvok »negativca, ravno tako kot je v Velikem Medvedu Arkad videl grožnjo in nevarnost – čeprav je od tega kar je sedaj Medved – tudi on sam nastal. Zaradi tega so to tudi vse velike civilizacije od katerih so tudi druge nastale ampak se je situacija s časom spremenila, a veze in korenine so se izgubile.


Ursa Minor – Mali medved      

Meje sozvezdja 23°14`- 18°47`


V sozvezdju Ursa Minor – Mali medved   se nahajajo 4 pomembne  zvezde med katerimi ni nobena  zvezda prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju z magnitudo  2.1 je zvezda Polaris, ki se nahaja na 28°05` .

Mali medved predstavlja vse tiste, ki so v senci dosti večjih ljudi, pa se v nekem trenutku pričnejo boriti proti njim, niti se sami ne zavedajo, da so oni del iste celote in da od nje izvirajo. Tako so vse male dežele in narodi, ki so del večjih dežel ravno tiste, ki pričnejo svojo borbo za osvoboditev, ker je tudi slika Čečenije v odnosu na Rusijo, kot tudi vsake osebe, ki je v timu z neko drugo ampak nastopa čas upora in odvajanja.

Vse velike tragedije se lahko pričnejo iz teh dogajanj v katerih se pozablja odnos, ki povezuje ljudi in začenja borba – na kar nakazuje zvezda Polaris (ena od ozvezdja Malega medveda), sam vrh neba okoli katerega se vse vrti.

ZVEZDE STALNICE-FIKSNE ZVEZDE
SEZNAM FIKSNIH ZVEZD