Cassiopeia    

Kraljica Etiopije


 

Meje sozvezdja  16°30`- 17°11`

V sozvezdju Cassiopeia se nahaja 6 pomembnih zvezd med katerimi ni nobene prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju  z magnitudo 2.2 je zvezda SCHEDIR, ki se nahaja na 07° 19`.


Mitološka osnova:

Kralj Kefej in kraljica Cassiopeja sta vladala Etiopiji. Cassiopeja je bila zelo lepa ampak tudi tašta in ohola in se na ves glas hvalila, da sta ona in njena hči najlepši od vseh Nereid skupaj, lepih morskih nimf, Pozejdonovih ljubljenk.

One so se pritožile Pozejdonu, ki se je zaradi tega razbesnel in poslal morsko pošast Cetusa, kateremu je ukazal, da opustoši Etiopijo. Cassiopeja je bila kaznovana, ker je izzivala boginje in tekmovala z njihovo lepoto. Morska pošast je pustošila po Etiopiji in , da bi rešili zemljo sta morala kralj in kraljica žrtvovati pošasti svojo hčer Andromedo.

Večina figur, ki se pojavljajo na nebu kot konstelacije so postavljene na nebo s strani bogov v čast ali večen spomin na plemenitost osebe, karakter ali podvig. Konstelacija-figure Kefeja in Cassiopeje so netipične, ker niso postavljeni zaradi zaslug ampak , da kompletirajo sozvezdje Perzeja, Andromede in Cetusa.

Cassiopeja je postavljena med zvezde, da sedi na tronu, ampak z glavo navzdol, zaradi svoje brezbožnosti. Bogovi so smatrali , da se je Cassiopeji  (Andromedina mati) glede kazni zelo dobro izšlo . Kaznovali so jo tako, da so jo obsodili na polarni krog na katerem za vedno sedi na svojem tronu. Tudi danes, ona izmenično sedi pokončno in z glavo navzdol na nebu, da bi se naučila lekcijo ponižnosti.

Astrološki vpliv:

Ta konstelacija v sebi nosi sliko močne žene, ki ima pogosto dominanten vpliv na moža ampak po pravilu ustvarja probleme. To je najpogosteje mati, ki se meša v življenje osebe in ustvarja resne probleme svojem otroku. To je včasih lahko zelo lepa žena ampak ni prijetna. Ta žena teži, da bi bila poleg moža na položaju in zatem ona vrši dosti neprijeten vpliv na njega, nagovarjajoč ga na razne nekorektne in napačne stvari, ki bodo kasneje obema razbijala glavo.

To je žena, ki je poročena za moža, ki je slabotnejši od nje in , ki ima glavno besedo v hiši. Tukaj je zgodba popolna v kolikor žena, ki je predstavljena s Kasiopejo ima hčerko- glede na to, da bo imela probleme z zetom zaradi katerega bo grešila in, ki bo prvi moški v njenem življenju, ki je močnejši od nje in, ki jo bo postavil na njeno mesto. Končna usoda Kasiopeje je, da je ona vedno v izgubi, da je podvržena roganju in javnem posmehu in nikakor ne more predstavljati osebo, ki nosi zmago.

  Na vrh

Konjunkcije fiksnih zvezd s planeti

Sonce z zvezdami konstelacije Cassiopeje

V moškem –karti moškega , to pogosto nakazuje ali na dominantno mater  nad očetom ali na to, da bo njegova žena na določen način dominantna. V ženskem horoskopu -karti ženske – njena moč raste s časom in ko se poroči –se bo poročila z zrelejšim človekom, kot tudi človekom na položaju- tedaj ima ona »iz ozadja« glavno besedo. Ta kombinacija v vsakem horoskopu lahko nakazuje na probleme z otroci za katere se bodo starši medsebojno obtoževali. V določeni kombinaciji, to je tudi slika avtoritativne žene v službi, kot tudi žene, ki nikoli ni prijetna in ima predolgi jezik. .

Luna  z zvezdami konstelacije
Cassiopeje

Ta kombinacija sedaj zelo spominja na sliko matriarhata v katerem bo mati imela izjemen vpliv na življenje natusa. Ona preprosto uživa, ko se meša v privatno življenje svojih otrok , a pogosto jo vodi finančni interes bolj kot potreba srca zato je najboljše držati mater na »primerni razdalji« kadar je v vprašanju emotivno življenje. Po drugi strani ,  v kombinaciji z zvezdami Cassiopeje lahko poudarja neko družinsko tragedijo povzročeno z napačnim odnosom do otrok. Ključna stvar za to dušo je, da trenira da bi bila neškodljiva in nikoli preračunljiva, posebno pa ne agresivna – ker po pravilu ona od takšnih stvari izgubi, je osramočena in zavržena in ostane osamljena. Topel, iskren in tesen odnos matere in hčerke je tukaj največjega pomena za premagovanje problema, kot tudi odnos med starši in otroci v širšem smislu.

Merkur z zvezdami konstelacije
Cassiopeje

Napačne besede, besede hvaljenja in tiste, ki lahko druge prizadenejo – bo drago stalo osebo. Zares, za to osebo »biti tiho je zlato«, in skromnost je vrlina h kateri bi morala težiti, ker se z zvezdami Cassiopeje besede jemljejo zelo resno. Ni tukaj samo hvaljenje v vprašanju ampak tudi vsako nagovarjanje partnerja (ali zakonskega ali poslovnega) na nekaj kar bi on moral napraviti – in kar definitivno skoraj nikoli tukaj ni korektno – in se bo vrnilo osebi kot zelo težka usoda. Oseba bi se morala izogibati tračev in bilo kakšnega svetovanja drugih, če hoče, da jo drugi spoštujejo. Tem  se v kombinaciji z zvezdami Cassiopeje ne sme z lahkoto verjeti, ker je on nagnjen pohoditi svojo dano besedo (iz tega ali onega razloga), ne glede ali je v vprašanju natus ali oseba, ki jo v horoskopu  predstavlja.

Venera z zvezdami konstelacije Cassiopeje

V odvisnosti od pozicije in dispozicije , to dekle bo na mater in še kot mlada ima eno »tetkasto logiko«, ki ne pristaja lahkotnemu dekletu. Nasveti matere lahko tukaj zelo ogrožajo ljubezen in privedejo do prepirov v zakonu. Na splošno, to ni dober znak  za srečen zakon predvsem zaradi težke narave žene, kot tudi žene ki s časom postaja podobna svoji materi – pa vse to ustvari tudi probleme s taščo! Če je slabo aspektirana (posebno od  ), oseba ne bo imela tesen odnos z materjo in jo bo odrinila preveč od sebe, kar bo s časom zopet imelo za rezultat ponoven uzrast v lepo ampak oholo ženo. Ponižnost je tukaj glavna lekcija, ker bo ravno iz zmanjšane egocentričnosti in potrebe, da se dokaže fizična lepota – ustvarjena dejanska lepota, ki bo poleg fizične privlačnosti dala tudi mehko in drago dušo.

Mars z zvezdami konstelacije
Cassiopeje

Ker ostrina naravno izvira od , v kombinaciji  z zvezdami Cassiopeje pogosto vidimo zvito ženo ali moškega izza katerih del stoji zvita žena. V tej sliki se vidi tudi trenutek »izsiljevanja« , ker za nekaj kar je rečeno bo oseba sigurno surovo kaznovana, če ne pristane na nesorazmerno veliko žrtev. To je del mita v katerem se je Cassiopeja spopadla s svojim zetom Perzejem – pa to prinese v ženskem horoskopu tudi sliko spopada matere osebe in fanta lastnice horoskopa. To je tudi trenutek maltretiranja neke žene s strani nekega moškega – zaslužila to ona ali ne. Torej nevarnost za mater.

Jupiter z zvezdami konstelacije
Cassiopeje

Oseba bo tukaj imela več sreče kot pameti, ker ne glede koliko ona zabrlja, vedno se bo pojavila »nepričakovana sila, ki rešuje vse«, kar je tukaj simbolizirano z Jupitrom in to tistim, ki prihaja iz tujine, ravno tako, kot je to bil primer s Perzejem –rešiteljem, ki je v zadnjem trenutku prišel in rešil nerešljiv problem. Kot, da ima natus v tem primeru še eno priliko, da se popravi ampak , če oseba tudi to ne izkoristi  in, če bo malo nekorektna proti tistem, ki ji je pomagal, ko ji je bilo težko – se ji bi vse vrnilo in to z obrestmi! Torej, tukaj je osebi dovoljeno da enkrat naredi napako ampak naj ne greši več.to lahko v enem trenutku privede do pohlepa in želje, da se preko tega kar se je dobilo – dobi še več, kar tedaj sigurno nakazuje na totalno izgubo, vendar o tem bo konkretneje nakazal dispozitor. Cassiopeja v vsakem primeru zahteva učenje o skromnosti in ponižnosti za katero bo tukaj dana dobra prilika.

Saturn z zvezdami konstelacije Cassiopeje

To je že tista faza , ko je prilika , da se življenje napravi boljše, izpuščena in sedaj je Cassiopeja okamenjena ali vržena javnem posmehovanju. V odvisnosti od konkretnih aspektov do tega , kot tudi od stanja z njegovim dispozitorjem –lahko vidimo nevarnost, ki obstaja v materi ali katera se tudi genetsko prenaša in lahko privede do izgube nekoga iz družine in občutka žalosti. To je tudi trenutek  v katerem Cassiopeja nemočno stoji na obali in opazuje svojo hčer kako ji nekaj odvzema življenje. Potrebno je dosti meditacije , da bi se metaboliziralo to breme, ki ga oseba nosi.


Cepheus - Kefej 

Kralj Etiopije


V sozvezdju Cepheus- Kefej se nahaja 5 pomembnih zvezd med katerimi ni nobene prve velikosti. Največja zvezda v tem sozvezdju  z magnitudo 2.6 je zvezda Alderamin, ki se nahaja na 12° 14`.


Mitološka osnova:

Kefej je bil kralj Etiopije in oče Andromede. Zaradi nečimrnosti in hvaljenja svoje žene Kasiopeje, ki je užalila bogove je bil prisiljen, da svojo hči z okovi pribije na steno, kot žrtev morski pošasti. Ampak Andromedo je zadnji trenutek rešil junak Perzej in jo nato vzel za ženo. Kefej je, skupaj s Kasiopejo postavljen na nebo s strani bogov, da ovekoveči celoten mit.

Astrološki vpliv:

To je predvsem, zgodba o očetu ali moškem, ki je na pomembnem položaju v življenju osebe. To sozvezdje s sabo nosi določeno zrelost in odgovornost ampak tudi neugodno življenjsko situacijo v kateri se ta oseba lahko najde. To je sicer opis močnega in uglednega človeka, ki je v danem trenutku nemočen.. Za razliko od svoje žene, ki je precej prenagljena, on je mirnejši in previden a ona ga s svojo naravo lahko privede v zelo neugodne situacije, ali so to odnosi z drugimi ali bo to škodovalo njegovem zdravju.

Če je to karta ženske, je to slika očeta, ki ne more dosti pomagati hčerki. Izguba članov družine je sigurna ampak to ni nujno, da je vedno fizična izguba ampak se lahko nanaša na odvajanje od njih, kar je lahko tudi njegova neprisotnost, odvojenost, pomanjkanje odnosov z bližnjimi – ker je to vse usoda Kefeja.