TRANZITI V ASTROLOGIJI


Naša astrološka rojstna karta je zelo podobna posnetku neba v trenutku, ko smo prvič zajeli sapo. Mi peljemo našo astrološko karto z nami skozi celoten potek našega življenja, celo če planeti in svetleče nebesno telo (sonce, luna) nadaljujejo gibanje in cikle.
Vendar, ko se planeti in točke premikajo naprej, oblikujejo določeno razmerje do planetov in točk v naši osebni astrološki rojstni karti. 
Tako, na primer, če je sonce v moji natalni karti na 25 stopinj Device in se Saturn giblje v smeri do enake stopinje Dvojčka (25 stopinj Dvojčka), se reče, da je Saturn v tranzitu kvadrata do natalnega Sonca. Podobno, če je Saturn na 25 stopinjah Dvojčka, lahko vidimo v  natalni karti, kje se Saturn nahaja glede pogojev lokacije hiše. Če je njegov položaj v 3 hiši, potem pravimo, da je Saturn v tranzitu preko 3. hiše.

S tranziti je na splošno najbolje, da najprej pogledaš na zunanji planet (počasneje premikajoče) tranzit in cikle, da bi dobili pregled in pravi kontekst pred prečiščevanjem napovedi z notranjimi cikli planetov in tranzitov. Tukaj je nekaj splošnih smernic:

1.    Določi "kje je oseba in pri čem" s splošnim pregledom, v kateri hiši je Saturn v tranzitu. 

2.    Upoštevaj, če tranzitni Uran, Neptun ali Pluto ustvarjajo glavne aspekte do Sonca osebe, Lune, Merkurja, Venere, Marsa, Ascendenta, ali Midheaven. 

3.    Določi Saturnov tranzit z aspekti do natalnih planetov.

4.  Poglej Jupitrov cikel— v kateri hiši je v tranzitu in katere aspekte tvori do natalnih planetov? 


Delati od zunaj proti navznoter je najbolje, saj na ta način, dobimo širši pregled dlje trajajoče tranzite in pogoje. To zagotavlja boljšo podlago za izboljšave, ki nam jo notranji tranzitni planeti ponujajo.

Zunanji tranzitni planeti vplivajo na nas v velikih sunkih -oni so lahko aktivni preden ima tranzit točen aspekt, vendar smo videli naslednje: Velikokrat zunanji planet prehaja naše natalne točke, najprej z neposrednim gibanjem naprej in potem retrograde zopet nazaj preko te točke, in po obrnitvi neposredno zopet preko iste natalne točke za končni čas v tem ciklusu. Na splošno, semena so posejana v prvem delu tega cikla tranzita (ko prehajajoči planet prvič "zadene" našo natalno točko) in "problem" ali kriza doseže vrh med srednjim delu tega ciklusa (ko prehajajoč planet retrograde preko točke). Nazadnje je situacija rešena okoli časa, ko se prehajajoči planet giblje preko naše natalne točke v končnem času cikla.

Opomba: pogosto vidimo ali "občutimo" nek smisel za neposredne rešitve, ko gre v tranzitu planet direkt po svojem retrograde obdobju, preden gre zopet preko naše tranzitne točke. Če je naša izkušnja tranzita bila kriza, potem mi občutimo označeno sprostitev na tej točki.

SLIKOVNA RAZLAGA ZA TRANZITE


Tranzit Plutona skozi hise

Tranzit Neptuna skozi hise

Tranzit Urana skozi hise

Tranzit Saturna skozi hise

Tranzit Jupitra skozi hise

Tranzit Marsa skozi hise

Tranzit Venere skozi hiseTranzit Plutona v aspektih

Tranzit Neptuna v aspektih

Tranzit Urana v aspektih

Tranzit Saturna v aspektih

Tranzit Jupitra v aspektih

Tranzit Marsa v aspektih
Aspekti in orbisi

Najmočnejši tranzitni aspekt je vsekakor konjunkcija, sledijo mu opozicija, kvadrat, trigon, inkonjunkcija, pol-kvadrat, poldrugi kvadrat in sekstil. Vrstni red je lahko tudi drugačen - odvisno od tega, v katerih predelih rojstne karte se tranzitni in natalni planeti nahajajo. Vedeti moramo tudi, da je poleg narave aspekta zelo pomembna tudi narava udeleženih planetov: če gre recimo za inkonjunkcijo, pri kateri je udeležen kateri od osebnih planetov, se utegne ta tranzitni aspekt izraziti močneje, kot kvadrat pri katerem sta udeležena dva neosebna planeta. Poleg tega, kot že rečeno, nikakor ni vseeno, iz katerih predelov karte tranzitni planet deluje: če gre recimo za sekstil tranzitnega planeta iz 1. v 11. hišo, bo ta sekstil močnejši kot bi bil recimo trigon iz 8. v 12. hišo, kajti planeti se v kotnih predelih karte izražajo močneje kot v njenih »skritih«, šibkih predelih (torej v 12., 6., 8., 3. in deloma 9. hiši).

Splošno pravilo glede orbisov je pri tranzitih isto kot pri planetih v natalni-radix karti: tesnejši, ko je orbis, močneje se izrazi vpliv tranzitnega aspekta. Pomemben dogodek, označen z naravo tranzita, pogosto nastopi prav na dan eksaktnega tranzita, najsi gre za počasne ali hitre planete. Kot že rečeno, gre pri trans-saturnovcih (zlasti pri Plutonu) za globalne preobrazbe, ki lahko v primeru prehajanja teh planetov čez ključne predele karte in večkratnih retrogradnih faz trajajo tudi po več let, toda pomembni dogodki, povezani z naravo teh aspektov, zelo pogosto nastopijo prav v dneh, ko je aspekt dveh planetov ali planeta in točke (ASC., desc., MC in IC) povsem točen zlasti, če ga hkrati aktivira aspekt tranzitnega Sonca ali Lune.

Tranziti notranjih planetov: močni dnevi, cikli aktivnosti

1.    Ko potuje Luna v konjunkciji z natalnim Soncem (mesečno): Te dni se štejejo za "močne dni".

2.    2-letni Mars Cikel - Energija / Dolgčas ciklus. Ko se tranzitni Mars bliža znaku tvojega natalnega Marsa, se vaše osebne energije povečujejo. Energija upada, ko se Mars odmakne od znaka vašega natalnega Marsa in je najnižji, ko je v tranzitu v nasprotnem znaku.

Na primer, če je vaš Mars v Strelcu, ko se tranzitni Mars premakne od Dvojčka vse do Strelca, vaša osebna energija se povečuje, dokler ne doseže vrh v strelcu. Ko Mars prehaja znake naslednje od Strelca, osebna energija upada dokler ne doseže nizko, ko je Mars v Dvojčku.

3.    Ko je Nova Luna v kontaktu z natalnim planetom ali točko: To pomeni osredotočenje na tem področju življenja za obdobje približno enega meseca. Če je na primer, Nova Luna v konjunkciji z našo natalno Venero, bomo izkusili "nov začetek" in nove perspektive v zadevah Venere (kot so ljubezen in denar).


ASPEKTI TRANZITOV

Tranzit konjunkcije (0 stopinj) ima napeto, fokusirano naravo. Lahko je dramatična ali tekoča, odvisno od narave vključenega planeta, kot tudi kompatibilnost vključenega planeta.

Tranzit sextila (60 stopinj) se nagiba, da vključi lahkotne spremembe -- spremembe katerim se niti vi niti zunanji vplivi ne upirajo. Priložnosti so tukaj, da se izkoristijo.

Tranzit kvadrata (90 stopinj) postavi izziv. Način na katerega je oseba živela življenje je izzvano ali na testiranju. Odpor prihaja od znotraj in/ali zunanjih vplivov ali okoliščin. Akcija je nujna.

Tranzit - trine (120 stopinj) ustvari tekočo dinamiko v kateri so prisotne kreativne priložnosti za rast in širitev. S pomanjkanjem izziva ali soočenja lahko mine v veliki meri neopažen.

Tranzit opozicije (180 stopinj) vključuje konflikt med sabo in drugim ali med notranjostjo neke osebe in zunanjim svetom.

TRANZITI ZUNANJIH PLANETOV


Jupiter v tranzitu je vpliv, ki deluje za razširitev in povečanje sveta nekoga, vključno z notranjim svetom osebe. Jupitrov prehod -tranzit omogoča rast in širitev zavesti, ki vključuje pogoje in naravo hiše in vpletenih planetov. Zaupanje osebe in raven veselja je povečano v teh področjih življenja in naravno občutiš motivacijo za izboljšanje ali pridobitev na teh področjih. To so časi v našem življenju, ko se počutimo nekoliko bolj svobodno in samozavestno in se ne zavedamo omejitev. Pride do težav, ko pretiravamo in smo tako prepričani, da odmislimo realnost in ne razmišljamo o posledicah. Vendar pa, tako kot nas mora Saturn opominjati, da moramo zožati pas, tudi potrebujemo Jupiter, da nas opominja, da ne bomo prišli daleč, če ne verjamemo vase.

Saturn v tranzitu
nas uči, da prevzamemo odgovornost za sebe. Saturnov vpliv je, da kristalizira, prizemlji in utrdi. Saturn nas napravi odgovornega za sebe kjer koli se dotakne. Vsaka hiša in planet ureja posebna področja našega življenja in naše osebnosti in tranzit Saturn bo na teh področjih pripravljen za "inšpekcijo", reorganizacijo in prestrukturiranje.  Na začetku tranzita Saturna, lahko čutimo, kot da je svet hladno mesto. Če smo zreli, bomo na neki točki prišli do spoznanja, da ne moremo vedno prenesti krivdo za naše življenje. Moramo poseči v svojo notranjost in izvleč naše lastne notranje moči - da se zanesemo nase. Saturn hoče od nas, da trdo delamo, usmerimo naše energije v praktične, uporabne in smiselne projekte in živimo tukaj in zdaj. To obdobje v našem življenju, je čas za izgradnjo trdnih temeljev. Zmernost na tej točki v naših življenjih je nujna za našo duhovno rast in naše fizično telo tudi. Saturnovi tranziti so časi za učenje o naših osebnih omejitvah, kot tudi za notranje zaloge moči.


Uran v tranzitu
vpliva lahko na razdor, uničenje in spremembo in ponovno storiti vse, česar se dotakne. Uran nas osvobaja od razmišljanja znotraj polja in nam ponuja možnosti za vzpostavitev stikov in poskušanje nekaj popolnoma novega. Medtem ko nas Saturn upočasni, Uran dvigne hitrost našega življenja, nam ponuja možnost, da sprejmejo nekatera tveganja in poskusimo z povsem novim načinom življenja in sodelujemo z drugimi v našem okolju. Uran je usmerjen v prihodnost in nima potrpljenja z načinom življenja ali vedenja, ki so vezani na preteklost ali tradicionalnost. Tranzit Urana nas pretrese in nam ponuja priložnost, da se bolj zavedamo svoje individualnosti. Uran ne sprejema stagnacije niti ne prevzema omejitev. Osebno svobodo poudari. Tranzit Urana deluje, da nas prebuja in nas napravi zavedne naših občutkov, da smo omejeni in stisnjeni.

Neptun v tranzitu
deluje tako, da raztopi meje, napravi občutljivo, poduhovi in izboljša, kar se  dotakne. Ustvari nas bolj zavedne, čeprav je treba opozoriti, da je ozaveščenost Neptuna popolnoma drugačno od zavednosti Urana. Neptun nas napravi občutljive do našega okolja in ljudi, toda ta preobčutljivost nas lahko tudi napravi bolj ranljive. Naše osebne meje se začnejo raztapljati in zmedenost je lahko stranski produkt. Neptun nas lahko napravi zavedne notranjega nezadovoljstva s svojim življenjem na področjih in delih, kjer je v tranzitu in nam daje občutek, da želimo več po duševni strani. Mi se odpremo do novih razsežnosti izkušenj, vendar se lahko tudi odpremo zablodam in begu iz realnosti. Medtem ko nam Saturn odkriva trdo realnost, Neptun ne želi imeti veliko opravka z realnostjo in mejami.
Tranziti Neptuna preko osebnih točk in planetov lahko v primeru, daje planet retrograden, trajajo tudi po več let skupaj. Ker je Neptun tako počasen (siderična doba je 164 let, kar pomeni, da se v enem znamenju oziroma hiši zadržuje približno 14 let), je njegov vpliv v hišah včasih težko zaznaven (vsekakor pa je dolgotrajen), vendar se ponavadi izrazi kot pomanjkanje stvarnosti na področju, označenem z dotično hišo, ali kot nujnost odrekanja in žrtvovanja. Lahko postanemo žrtev prevar (če prehaja skozi 2. hišo, gre za denar in drugo osebno imetje, če skozi 3., za nejasnosti in izdaje s strani sosedov, sorodstva ipd., če skozi 7., lahko postanemo »žrtev« prevarantskega partnerja itd.)

Pluton v tranzitu
nam ponuja priložnost, da se razvijamo in ponovno rodimo. Pluton deluje da odluščimo stran, kar je nepotrebno ali površno v naših življenjih. Pluton želi globoke izkušnje, način vrste preoblikovanja. Stvari, ki ne delajo za nas, četudi so miselni proces ali način življenja, se povrže transformaciji. Plutonov tranzit prinese ponovno rojstvo na vplivanih območjih življenja. Pluton v tranzitu gre za to, da pustiš stvari za sabo, ki te zadržujejo in zavirajo od izkušenj.

Simbol Plutona je ptič feniks, ki zgori, vstane iz pepela in poleti v novo življenje. Podobna izkustva prinašajo tudi tranziti Plutona: kadar prehaja skozi pomembno točko (ascendent, descendent, MC ali IC) ali osebni planet horoskopa, ali kadar tvori z njimi aspekt, pride do preobrazbe, povezane z naravo planeta in stvarmi, ki jih planet (ali točka) predstavlja. Te preobrazbe so najbolj temeljite, kadar je tranzitni aspekt konjunkcija, dogajajo pa se tako na psihološki, kot izkustveni ravni. V primeru dinamičnih aspektov (konjunkcija, kvadrat, opozicija) in/ali planetov s težkimi, destruktivnimi energijami (Mars in Saturn) je preobrazba ponavadi boleča, lahko jo spremlja celo nasilje ali bolezen. Kot planet transformacije in regeneracije Pluton zahteva, da se odpovemo preteklemu načinu življenja in okoliščinam, stvarem in ljudem, ki so z njim povezane, da bi lahko pričeli z novim življenjem. Na naravo preobrazbe sklepamo tako glede na notranjo naravo planeta, kot na njegov specifični pomen v natalni karti (položaj v hiši in vladavina hiš). Plutonovske preobrazbe pogosto trajajo po več let skupaj in se dovršijo takrat, ko planeta izstopita iz orbisa.
Tranzit Plutona skozi hise
Tranzit Plutona v aspektih
Tranzit Neptuna skozi hise
Tranzit Neptuna v aspektih
Tranzit Urana skozi hise
Tranzit Urana v aspektih
Tranzit Saturna skozi hise
Tranzit Saturna v aspektih
Tranzit Jupitra skozi hise
Tranzit Jupitra v aspektih
Tranzit Marsa v aspektih
Tranzit Marsa skozi hise
Tranzit Venere skozi hise
OP.: Karto tranzitov in progresnih aspektov za 4,5 leta najdete na www.astro.com
Na osnovni strani "Free horoscope" izberete "Extended Chart Selection-spodaj desno" , nato drugo možnost          " Special charts" in izberete nižje spodaj pod rdečim naslovom "Prognostics" - Transit Calendar with Progressions
Izgleda takole apr2014-2018
Slikovna razlaga
NAVODILA