DISPOZITORJI


Dispozitor je planet , ki vlada znaku v katerem se nahaja nek planet ali vrh hiše. Vsak planet ima svojega dispozitorja, razen tisti planet, ki se nahaja v svojem znaku, ker takrat on vlada sam temu znaku v katerem se nahaja.

Dispozitorji nakazujejo na dve stvari:

1. Dajo detajlni opis narave samega planeta, oziroma osebe, situacije ali lastnosti, ki jo ta predstavlja. Vsekakor to ni isto, če je Sonce v Ovnu, a Mars, kot njegov dispozitor v enem slučaju u Levu, a v drugem v Raku

2. Opisujejo bodočnost situacije ali evolucijo neke lastnosti. Pozicija planeta v znaku opisuje začetek nekega dogodka, medtem ko dispozitor planeta opisuje tisto, kar se bo zgodilo po tem. Torej, predstavlja rezultat dogajanja. Ko pregledujemo dispozitorja nekega planeta je važno polagati pozornost na to ali je dispozitor odšel v:
– znak u kome se on dobro ali slabo počuti, tj. ali je v sedišču, egzaltaciji, izgonu ali padu; na primer, če je Sonce u Ovnu, njegov dispozitor Mars bi se dobro počutil v Ovnu in Škorpijonu, ker je tu doma, kot tudi v Kozorogu, ker je to znak njegove egzaltacije, bilo bi pa slabo če se nahaja v padu ali izgonu: v Biku, Tehtnici ali Raku;
– znak v katerem, bi se planet, ki predstavlja pozicijo dobro ali slabo počutil (tj. ali je to znak njegovega sedišča, egzaltacije, izgona ali pada). V našem primeru, za Sonce v Ovnu bi bilo zelo ugodno, da se Mars, kot dispozitor, nahaja v Levu (znaku Sončevega sedišča) ali Ovnu (znaku Sončeve egzaltacije), a zelo neugodno, če bi se Mars nahajal v Vodnarju ali Tehtnici, kjer je Sonce v izgonu ali padu.


Kritične stopinje in 29 stopinja

Anaretična stopinja

Stacionarni planeti

Stopinje egzaltacije in debilitacije

ARIES POINT


Domov

KARMA

V čem je razlika ali je dispozitor v znaku v katerem se sam dobro počuti ali je v znaku v katerem bi planet na poziciji želel da se nahaja? Kadar je dispozitor odšel v znak v katerem bi pozicija želela, da se nahaja je to zelo ugoden znak za tisto kar se začenja, ker bo oseba vztrajala v svoji nameri. To je pokazatelj volje, ki živi skozi čas.

Po drugi strani, kadar je dispozitor odšel v ugoden znak za sebe, ampak ne posebno ugodno tudi za planet, ki predstavlja pozicijo to nakazuje, da bo do željenega rezultata prišlo ampak ne takšnega, kot se je v začetku planiral. Pride do spremembe  plana, ali se on izkaže kot dober tudi za samo pozicijo ampak na drugačen način. Tukaj je potrebno biti pozoren na to kaj je močneje postavljeno – pozicija ali dispozicija. V primeru, da je pozicija močneje  postavljena, v dobrih aspektih, a dispozitor nima močne pozicije, niti aspekte, tedaj se bo največji del zgodbe odigral skozi pozicijo, a dispozitor bo sekundaren. Torej, tisti planet, ki je močneje poudarjen s postavitvijo bo predstavljal težišče za daljni potek usode.

Ampak vsekakor je treba vzeti v ozir tudi vrh hiše v kateri se planet nahaja, ker nam to lahko veliko pove.

Da, ali prvenstveno se gleda – če gledamo sam planet - kakšen je njegov položaj v odnosu na svojega dispozitorja, in šele potem kakšen je v odnosu na polje v katerem se nahaja (oziroma vladarja te hiše).
Položaj planeta v odnosu na njenega dispozitorja nam pokaže kakšen je ta planet generalno, oziroma koliko od nje na splošno lahko dobimo; medtem, ko bi položaj planeta v odnosu na vladarja hiše pokazal kako se planet počuti v tej hiši.

Primera radi, nek planet je v neki hiši, npr. Jupiter v 4 hiši, v dobrem aspektu s svojim dispozitorjem – lahko rečemo, da je planet dobro postavljen sam po sebi in, da prinaša dobro osebi v simboliki tega, kar Jupiter v natalni karti predstavlja - če je to vladar 2 - denar, če je vladar 7 - dobrobit od partnerja, drugih ljudi u smislu dobrih in uspešnih odnosov, če je vladar 1 - to je on sam, itd. Ali recimo, da je ta Jupiter v nekem slabem aspektu z vladarjem IV hiše - (seveda je to primer edino, če se ta hiša začenja v istem znaku, a nastavlja se znakom v katerem se ta planet - tukaj Jupiter, nahaja) on se v tem polju ne počuti dobro - vsaj ne z enim delom in v določenem obdobju dokler ne nastopi dejstvo sovladarja hiše, ki bo s svojim dobrim aspektom podpiral Jupiter.

Ena od najbolj važnih stvari v mehanizmu astrološke razlage je poznati zgodbe o dispozitorjih. Nobena pozicija niti noben aspekt sam po sebi ne govorijo dovolj, če ne vzamemo v ozir tudi njihovo dispozicijo. Pozicija in dispozicija predstavljajo eno celoto. Pozicijo predstavlja planet v znaku in hiši in aspektom. Dispozitor planeta je planet, ki vlada znaku v katerem se omenjeni planet nahaja.

V primeru, da se dispozitorji nahajajo v medsebojnem slabem aspektu, kar tedaj predstavlja problem, ker po začetni kratkotrajni sreči  - pride do  razpada odnosa, prepirov in izgube ( v odvisnosti kaj planeti simbolizirajo.

Zelo pogosto dispozitorji nimajo medsebojni aspekt ampak se vseeno nekje nahajajo in s svojo pozicijo kažejo, kaj se dogaja (kako so postavljeni v znaku in hiši, kot tudi kakšne aspekte imajo.
Vsaka rojstna karta ima svojo shemo dispozitorjev. Najdete jo na www. astro.com  pod "Extended Chart Selection" , Pullen in odprite možnosti >> najdete sign/house dispozitor graf
spodaj vidite kako izgleda
Lahko kliknete spodaj in dobite stran, kjer poiščete tabele in karte