Kritične Stopinje in 29 Stopinja v AstrologijiKako se planet obnaša tam

-      Pogosto velike spremembe v karieri

-      Pogost »prazen tek« (VOID OF Course)= nič se ne zgodi

-      Dogodki iz nuje

-      Upočasnitev dogajanja, ker se ne znamo odločiti

-      Zadnja stopinja znotraj astrološke hiše= zmeda v karakteristikah te hiše

-      Oseba s takšnim planetarnim položajem je blizu dovršitvi pomembne karmične lekcije, vendar uspeha še ni dosegla

-      »poroka s cepcem« (?)…

 

Klasične kritične stopinje so:

 

0, 13,in 26 stopinja v kraljevih znakih (OVEN, RAK, TEHTNICA, IN KOZOROG);                

8 - 9 in 21-22 stopinja v trdnih znakih (Bik, Lev, Škorpijon in Vodnar);                          
4 in17 stopinja v spremenljivih znakih ( Dvojček, Devica, Strelec in Riba).                    

 

Te stopinje se smatrajo občutljive in včasih ojačevalne točke. Če je rojstni planet na kritični stopinji, je ta planet poudarjen in prevzema več moči v življenju glede na naravo položaja.


Poznamo še tretjo skupino kritičnih stopinj, to je »VIA COMBUSTA« ali »goreča cesta« - predel med 15° Tehtnice in 15° Škorpijona. V tradicionalni astrologiji velja ta del zodiaka za posebno neugoden, saj vsebuje vrsto fiksnih zvezd z negativnim žarčenjem (izjema so 22., 23. in 24. stopinja Tehtnice - območje svetle in benevolentne zvezde Špica).

Kritične Stopinje so 0, 13, 26 od kardinal znakov (Oven, rak, tehtnica, kozorog), 9 in 21 od Fixed znakov (Bik, Lev, Škorpijon, Vodnar), 4 in 17v  spremenljivih znakih (Dvojček, Devica, Strelec, Ribi).

Ko Kritična stopinja pade na prag hiše, to kaže stres in vrhunec.  Zadeve hiš, ki jim vlada in zaseda planet v eni od kritičnih stopinj  je (grave) grob, resen in vzponski. Glej tudi Aries Point


Sonce na 29. stopinji pogosto povzroča velike spremembe v karieri sredi življenja. Ta pozicija lahko upočasni uspeh kariere zaradi slabih spretnosti odločitev.  Ženske s svojim Soncem na 29. stopnji so nagnjene, da poročijo moške, ki so neučinkoviti na nek način: težave ohraniti delovno mesto, rojeni posnemovalci, preveč pasivni, čustvene težave. Spet je to povezano s konceptom slabih odločitev (tako s strani ženske in s strani moža).

 


Mnogi astrologi smatrajo 0 in 29 stopinjo kateregakoli znaka tudi kritično stopinjo.  0 in 29 stopinja so so bolj krizno-orientirane točke, posebno v delu z napovedmi.

Če je natalni planet na 29 stopinji kateregakoli znaka, tudi poznana kot Anaretična stopinja, bodo tukaj resni problemi z ustvarjanjem odločitev v delu osebnosti, ki jih predstavljajo energije planeta. Prirojeno ti je, da oceniš in ponovno ovrednotiš situacije preden mine en dan in naslednji dan, skok v akcijo brez, da upoštevaš svoje mnenje!

Na primer, če je Mars na 29 stopinji, prirojeno lahko pripraviš mnogo planov akcij, skrbiš izrazito o povzemanju možnih akcij in različnih smeri in nato izvršiš spontano dejanje, ki je v nasprotju z odločitvijo!

Npr.: Ženska , ki ima Juno na 29 stopinji, kljub dejstvu, da ima mnogo teorij o tem, da bi morala jemati zvezo resno, takoj skoči v novo. Moški z Merkurjem na  29 stopinji  se trpinči  pri sprejemanju odločitev v njegovem življenju, in niha med preveč in premalo govorjenja.

29. stopinja v progresni karti pogosto spodbuja lastnosti, ki so bodisi pozitivne ali negativne in zadnji skok na značilnosti znaka, v hiši v kateri je. Saturn na 29. stopinji v Kozorogu je deloholik. Posameznik nima nikoli dovolj trdega dela. Ampak  on teče v ovire, da ga dobi in pogosto niha med delom do smrti, in nič dela.

Poleg problema z omahovanjem odločitve in skok v situacije na slepo, 29 stopinja je tudi povezana z občutkom nujnosti. Je zadnja stopinja v znaku in tu se lahko pokaže resnična nuja glede na karakteristike v  povezavi določenega znaka.Progresna karta posameznika


Ker je progresirana Luna najhitrejši planet , mi srečamo več Anaretičnih stopinj Lune kot ostalih planetov. Sekundarna progresija Lune potrebuje za kompleten krog karte in znakov približno 28 let, torej se nam zgodi 12 Anaretičnih stopinj progresirane Lune na 28-letno obdobje (vsaki 2-1/2 leti približno).

V progresni karti, ko sonce doseže 29 stopinjo ( sonce v progresu potrebuje za 1 stopinjo 1 leto) bo celo leto kritično, zmedeno, oseba ne ve reagirati, kot običajno. Prav tako je kritično še naslednje leto, ker sonce doseže 0 stopinjo – sonce menjuje znak.

Npr.: Sonce vstopi na 29 stopinjo, narava tega leta je orientirana na krizo. Če je Sonce v progresu na 29 stopinji Tehtnice, na primer, je občutek nuje in krize glede partnerstva. Ločitev ali skok v novo zvezo na slepo je lahko rezultat te nuje. Če je Sonce v progresu na 29 stopinji Device, bo velika sprememba nastala v delovnem okolju. Na splošno, odločitve sprejete v času 29 stopinje so lahko prenagljene.