Stopinje egzaltacije in debilitacije

Za vsak planet obstaja določen znak in v njemu stopinja v kateri izraža svoj najmočnejši vpliv – to je stopinja povzdignjenja tega planeta. Nasprotna stopinja od tiste v kateri je planet egzaltiran je stopinja njenega pada ali debilitacije.

Planet  -sedišče

Stopinja egzaltacije

Stopinja debilitacije-  V PADU

V  IZGONU

Sonce - LEV

19° Ovna

19° Tehtnice

Vodnarju

Luna - RAK

    Bika

     Škorpijona

Kozorogu

Merkur- ,

13° Device

13° Ribe

Strelec, riba

Venera  in

27° Ribe

27° Device

Škorpijon, Oven

Mars   in

28° Kozoroga

28° Raka

Biku, Tehtnici

Jupiter  ,

15° Raka

15° Kozoroga

Dvojčku, Devici

Saturn  ,

20° Tehtnice

20° Ovna

Rak, Lev

Uran      

11° Škorpijona

11° Bika

Levu

Neptun   

21° Vodnarja

21° Leva

Devici

Pluton

  3° Škorpijona

    Bika

   Biku

Zmajeva glava –Severni vozel

  3° Dvojčka

  3° Strelca

 

Zmajev rep – Južni vozel

  3° Strelca

  3° Dvojčka

 

 


POMEN PLANETOV V DOMICLU


Planet je v znaku, ki najbolj poudari in izpostavi njegove vplive. Sonce ima domicl v levu, Mesec v raku, Merkur v devici vlada čez dan, v dvojčkih pa ponoči, Jupiter uživa v strelcu podnevi, v ribah je ponoči. Saturn poudarja kozoroga čez dan, v vodnarju študira ponoči. Uran ima dnevni domicl v kozorogu, ponoči daje vodnarju genialne ideje. Neptun je v dnevnem domiclu v strelcu, ponoči daje ribam mistični zanos. Neptun čez dan dominira v ovnu, ponoči pa v skrivnostnem škorpijonu.


POMEN PLANETOV V EKSALTACIJI


Če domicl skrajno izpostavi lastnosti planetov, potem jim eksaltacija daje bolj umirjen in harmoničen vpliv. Sonce se počuti v Ovnu skoraj, kot doma, Luna je dobro položena v Biku, Merkur poudarja intelekt in kritičnost Devici, Venera ostaja čustvena in prijetna v raku in ribah, Mars daje kozorogu močno voljo do dela, Jupiter je doma tudi v biku in Raku, Saturn daje tehtnici željo po oblasti in pravičnosti, Uran devici genialnost, škorpijonu pa močno izraženo individualnost. Neptun je v eksaltaciji v vodnarju, Pluton pa daje dvojčkom popotniški nemir in komunikativnost.


POMEN PLANETOV V PADU -DEBILITACIJI


Taka opozicija planeta oslabi njegov vpliv ali pa ga izpostavi v negativni luči. Astrologi so veliko razpravljali o razliki med padom in izgonom. Pad izrazito poudari negativne lastnosti planeta, v izgonu pa ni sodelovanja med planetom in znakom, tako da lastnosti planeta ne pridejo do izraza.


V nasprotnih znamenjih so planeti na »dnu« (angl .fall). Simbolično - in izkustveno - to predstavlja padec z višine oziroma položaja. Planet na dnu nujno deluje nekoliko zaviralno, predvsem v smislu vplivnosti, ugleda in moči, ki ga ima človek v življenju (oziroma na področju življenja, ki ga planet predstavlja).


Sonce je v padu v Tehtnici, ki hoče oblast in položaj, Luna v škorpijonu daje čustveno hladnost in izgube. Merkur daje v Ribi neurejene misli. Venera daje le malo strasti devici, ( kozorogu pa preračunljivost), Mars v raku daje slabo odpornost in nezadovoljstvo, Jupiter in njegove lastnosti težko pridejo do izraza v kozorogu. Saturn v Ovnu ustvarja tirane. Neptun v Levu ne poudarja senzibilnosti in intuicije, pač pa daje brezobzirno ambicijo. Pluton daje Biku neustaljenost in nemir.


POMEN PLANETOV V IZGONU

Med planetom in znamenjem ni sodelovanja, sta v energetskem razkoraku, oddaljena. Sonce je v izgonu v Vodnarju, Luna v Kozorogu, Merkur v Strelcu in Ribah, Venera v Škorpijonu in Ovnu, Mars v Biku in Tehtnici, Jupiter v Dvojčkih in Devici, Saturn v Levu in Raku, Uran v Levu, Neptun v Devici, Pluton v Biku.


Poznamo še tretjo skupino kritičnih stopinj, to je »VIA COMBUSTA« ali »goreča cesta« - predel med 15° Tehtnice in 15° Škorpijona. V tradicionalni astrologiji velja ta del zodiaka za posebno neugoden, saj vsebuje vrsto fiksnih zvezd z negativnim žarčenjem (izjema so 22., 23. in 24. stopinja Tehtnice - območje svetle in benevolentne zvezde Špica).

 
TROJSTVO (glej tudi ELEMENTI)

Trojstvo (angl. triplicity) je bilo pri grških astrologih izjemno pomembna kategorija. Pomeni razdelitev vseh zodiakalnih znamenj na tri skupine po štiri znamenja. Vsa znamenja ene skupine oziroma trojstva pripadajo istemu elementu in so tako v medsebojnih trigonih (torej drugo od drugega oddaljena 120°). Trojstva so: ognjeno (Oven, Lev, Strelec), zemeljsko (Bik, Devica, Kozorog), zračno (Dvojčka, Tehtnica, Vodnar) in vodno (Rak, Škorpijon, Ribi). Trojstvom danes pravimo »elementi«.
Razdelitev znamenj na elemente ima tudi v sodobni astrologiji pomembno mesto, vendar z eno  pomembno razliko: iz sodobne astrologije je povsem izginila tehnika, pri kateri ima vsako trojstvo svoje planete vladarje, različne glede na dnevno oziroma nočno rojstvo:

 

Ognjeno trojstvo:

podnevi: Sonce, Jupiter, delno Saturn

ponoči: Jupiter, Sonce, delno Saturn

Zemeljsko trojstvo:

podnevi: Venera, Luna, delno Mars

ponoči: Luna, Venera, delno Mars

Zračno trojstvo:

podnevi: Saturn, Merkur, delno Jupiter

ponoči: Merkur, Saturn, delno Jupiter

Vodno trojstvo:

podnevi: Venera, Mars, delno Luna

ponoči: Mars, Venera, delno LunaAstrologi stare dobe so trojstvom pridajali izjemno velik pomen. Premnogo njihovih sodb je izhajalo iz preučevanja položajev planetov, vladarjev trojstev. Če je šlo za nočno rojstvo, so najprej pogledali, v katerem znamenju je bila Luna, če dnevno, pa, v katerem znamenju je bilo Sonce. Planet vladar trojstva Sončevega oziroma Luninega znamenja je bil primarni dejavnik njihove divinacije. Če je bilo rojstvo na primer nočno in je bila Luna v Vodnarju, ki pripada zračnemu trojstvu, so najprej preučili položaj Merkurja (nočni vladar zračnega trojstva) in nato še položaj Saturna (dnevni vladar zračnega trojstva). Če pa je bilo rojstvo dnevno in je bilo Sonce na primer v Devici, so najprej preučili položaj Venere (dnevni vladar zemeljskega trojstva) in nato še položaj Lune (nočni vladar zemeljskega trojstva).

TERMIN

Termini so starodavna razdelitev vsakega znamenja na 5 neenakih delov. Vsakemu terminu (iz lat. termini, ki pomeni »meja«) vlada določen planet, vendar Sonce in Luna v to shemo nista vključena. Kadar je planet v svojem terminu, ima nekaj moči, pa čeprav mu znamenje, v katerem se nahaja, sicer ne ustreza. Primer: Saturn je v Levu v izgonu, a če je na eni izmed prvih šestih stopinj (termin Saturna), ima nekaj več moči kot na ostalih stopinjah oziroma so njegove »saturnovske« lastnosti izražene na bolj prvobiten - in tudi pozitiven - način.

DEKAN (DESETINA, DEKADA)

»Dekani« izvirajo iz staroegipčanskega koledarja, po katerem je bilo leto razdeljeno na 36 obdobij po 10 dni, vsakemu je vladal eden od sedmih takrat znanih planetov (skupaj s Soncem in Luno). Skladno s tem je bilo vsako znamenje razdeljeno na tri enake dele po deset stopinj (prvi, drugi in tretji dekan).


V egipčanskem sistemu, ki so ga uporabljali tudi drugi astrologi starega in srednjega veka, so planeti vladarji dekanov (skupaj s Soncem in Luno) razvrščeni glede na svojo oddaljenost od Zemlje, s tem da prvemu dekanu Ovna vlada Mars. Vrstni red je tako: v Ovnu Mars, Sonce in Venera, v Biku Merkur, Luna in Saturn... In tako naprej
(glej tabelo).


Tradicionalni sistem dekanov

 

1

2

3

OVEN

Mars

Sonce

Venera

BIK

Merkur

Luna

Saturn

DVOJČKA

Jupiter

Mars

Sonce

RAK

Venera

Merkur

Luna

LEV

Saturn

Jupiter

Mars

DEVICA

Sonce

Venera

Merkur

TEHTNICA

Luna

Saturn

Jupiter

ŠKORPIJON

Mars

Sonce

Venera

STRELEC

Merkur

Luna

Saturn

KOZOROG

Jupiter

Mars

Sonce

VODNAR

Venera

Merkur

Luna

RIBI

Saturn

Jupiter

Mars