ASTEROIDIAstronomski objekti
v Vesolju, ki so precej manjši od planetov in imajo zelo močno sploščene eliptične poti okrog Sonca ali drugih zvezd v Vesolju, imenujemo asteroide. Beseda asteroid pomeni v grščini »podoben zvezdi«. Običajno je njihova oblika podolgovata in ne okrogla, značilno za njih pa je tudi, da se včasih zelo približajo Soncu ali drugi zvezdi, potem pa se tudi zelo oddaljijo. Njihova struktura se običajno sestoji iz skal, ledu in kovin. Asteroidi se razlikujejo od kometov po tem, da ne puščajo za seboj sledi oziroma tako imenovanega svetlečega repa. Veliko asteroidov se nahaja med Marsom in Jupitrom, še mnogo več pa jih je v Kviperjevem pasu, ki se nahaja v trans-neptunski sferi našega Osončja. Na sliki 1 vidimo razporeditev različnih nebesnih teles v Jupitrovem območju, kjer se poleg asteroidov in kometov nahajajo tudi kentavri (planetoidi) in trojanci (asteroidi ali asteroidni sateliti s posebno orbito).


Razporeditev asteroidov v pasu med Marsom in JupitromAsteroid CERES

Asteroid JUNO

Asteroid Vesta

Asteroid Pallas Athena

Asteroid Lilith

Asteroid EROS

Asteroid ERIS

Ceres  Ceres

Prvi in največji doslej znani asteroid je Ceres, imenovan po rimski boginji Ceres, boginji rastočih rastlin in materine ljubezni. V grški mitologiji je njen ekvivalent Demetra. Ceres je bil odkrit leta 1801 in predstavlja 10% mase vseh asteroidov v pasu med Marsom in Jupitrom. Njena označba je podobna označbi Venere, in sicer: . Po novi nomenklaturi iz leta 2006 ga astronomi celo uvrščajo med miniaturne planete, tako kot Plutona. Ostali asteroidi so trenutno vsi klasificirani kot »majhna telesa sončnega sistema«.

 Na vrh

Pallas Athena 

Drugi odkriti asteroid je bil Pallas, leta 1802 in predstavlja 7% mase vseh asteroidov v pasu med Marsom in Jupitrom. Asteroid Pallas imenovan po grški boginji Pallas-Ateni, boginji modrosti, vojne, lepih umetnosti, proizvajanja, sodne pravice in znanja. V rimski mitologiji je njen ekvivalent boginja Minerva. Njena označba je podobna označbi Venere, le da ima namesto krogca kvadrat, in sicer: 

 Na vrh

Juno 

Tretji odkriti asteroid je bil asteroid Juno, leta 1804, in predstavlja 1% mase vseh asteroidov v pasu med Marsom in Jupitrom. Imenovan po najpomembnejši rimski boginji Juno, ki je bila kraljica vseh bogov. V grški mitologiji je njen ekvivalent boginja Hera. Njena označba je podobna označbi Venere, le da ima namesto krogca zvezdico, in sicer: .


Vesta


Četrti odkriti asteroid je bil asteroid Vesta, leta 1807 in predstavlja 9% mase vseh asteroidov v pasu med Marsom in Jupitrom. Asteroid Vesta imenovan po rimski boginji Vesti, boginji nedolžnosti, ognjišča, doma in družine. V grški mitologiji je njen ekvivalent boginja Hestia. Njena označba je različna od dosedanjih označb, podobnih Veneri, kaže pa na ognjišče in ogenj, in sicer: .

 

Peti odkriti asteroid je bil asteroid Astrea, leta 1845 in predstavlja manj kot 1% mase vseh asteroidov v pasu med Marsom in Jupitrom. Asteroid Astrea imenovan po grški boginji Astreji, kar v grščini pomeni »poslana od zvezd«. Je tista boginja, ki je nosila Zevsove žarke (strele) v svojih rokah, zato so ji tudi rekli boginja bliska. V rimski mitologiji je njen ekvivalent boginja Astraea. Njena označba je nekoliko različna od dosedanjih označb, podobnih Veneri, čepa ima na spodnji strani križ, zgoraj pa lok z dvema puščicama, in sicer:

Chiron

Prav gotovo najpomembnejši asteroid od vseh pa je Kiron-Chiron, ki je bil odkrit šele leta 1977 in pri astronomih ni povzročil kakšnega večjega vznemirjenja. Pojavil se je natanko takrat, ko se je svet začel ukvarjati s problemom onesnaženja, ki je v naslednjih tridesetih letih postal eden največjih problemov vseh Zemljanov. Če nanj pogledamo z mitološkega vidika vidimo, da Kiron spada med kentavre, ki imajo telo in noge konja in človeški trup, glavo in roke. Simbolika konja je izredno široka in kaže na instinktivno naravo z zelo močnim libidom. Kentavri imajo torej ekstatični seksualni naboj, ki je tudi v kontekstu s svobodo gibanja, spontanim odločanjem in željo po svobodni »ugoditvi« lastnih nagnjenj brez omejitev. Konj je ponekod v svetu žival, ki je povezana z rodnostjo in reprodukcijo. Konj je tudi povezan z Kabalističnim drevesom življenja, ki povezuje človeški svet zgornjega in spodnjega območja duha s svetom podzemlja, zamišljenega kot območja smrti.

 

Kentavri so divja, veseljaška, orgiastična in popolnoma neukročena bitja. Svoji nasladi dajejo duška, ne glede na okoliščine in posledice. Grozljivo tulijo, se preganjajo, lovijo, veseljačijo, lahko pa so tudi prav kruti, surovi in neusmiljeni. Ne ustavijo se niti pred posilstvom ali skupinsko spolno naslado. Njihova instinktivna narava je brez meja.

 

Kiron se od ostalih kentavrov močno razlikuje. V mitologiji je včasih njihov naslednik, včasih duhovnik in vladar, včasih le njihov tovariš, ki se udeležuje skupnih iger in zabav. Kentavri so v mitologiji povezani z Dionizom in so tako kot on nagnjeni k nespoštovanju kakršnihkoli norm ali pravil. Kiron je potomec titana Kronosa in nimfe Filire, hčere zemeljskih bogov titanov Okeana in Tetis. Kronos, medtem ko je iskal Zevsa, ki ga je žena Rea skrila pred njim (vse otroke je Kronos namreč požrl), naleti na Filiro, ki se mu izmika tako, da se spremeni v kobilo. Kronos to uvidi in se sam spremeni v konja ter Filiro posili. Rodi se Kiron, pol konj - pol človek, ki se mu oba odrečeta. Kronos Kirona ne požre, ker ga ne detektira kot morebitnega pretendenta za prestol, Filira pa se ga tudi tako sramuje, da prosi bogove, naj jo odrešijo trpljenja; ti jo spremenijo v lipovo drevo.

 

Kiron je torej že od rojstva nezakonska sirota. Tako nebogljenega ga opazi Apolon (simbol Sonca v astrologiji) in ga vzame v svoje varstvo ter postane njegov krušni oče. Apolon je znan kot bog glasbe, prerokovanja, poezije in zdraviteljstva. Je vzor mladosti, lepote, modrosti in pravičnosti. Nikdar ni maščevalen. Apolon po drugi strani nima razvitega erosa, kar mu otežuje navezave stikov z nasprotnim spolom. Ima pa zelo razvit logos in je simbol plemenitosti in dobrote. Ljudi spoveduje, zato je očiščevalec duš in je povezan tudi s prerokovanjem. Apolon poseduje modrost, plemenitost, filozofsko osveščenost in razgledanost. Apolon tako svojega učenca Kirona naučil vseh veščin, ki jih sam obvlada, med drugim tudi lokostrelstva in različnih veščin bojevanja.

 

Ko je Kiron absolviral vsa znanja in veščine, se umakne v votlino v gori Pelion, kjer se poglobi vase. Po določenem času tudi sam Kiron postane velik učitelj, kamor bogovi pošiljajo različne junake v varstvo in poduk. Svoje varovance Kiron uči glasbo, poezijo, filozofijo in celo astronomijo. Kiron celo kartira zvezdno nebo (Uranos) in da imena nekaterim ozvezdjem. Najpomembnejši Kironovi učenci so: Heraklej, Asklepij, Ahil in Jazon. Po naravi je Kiron nesmrten.

Zanimivo je, da je votlina v gori Pelion na senčni strani, na sončni strani pa je Zevsovo svetišče. Simbolično to pomeni, da je Kiron senčna stran Zevsa, kar pravzaprav ne sme presenečati, saj je Jupiter vladar znamenja Strelca, Kiron pa je tudi zelo vezan na to isto znamenje v zodiaku - f. Pod votlino se je razprostirala dolina, ki je bila prerasla z zdravilnimi zelišči. Tu je bil vrelec alternativne oblike zdravljenja, ki je omogočila Kironu, da je postal odličen zdravilec.

 

Z junaki, ki jih je Kiron poučeval, je tudi po koncu učnega procesa zadržal tesne vezi. Še posebno tesno prijateljstvo je Kiron gojil do Herakleja. Mitološka zgodba o Kironu nadalje govori o tem, da je šel Heraklej nekega dne na obisk k kentavru Folu. Pila sta vino in prišlo je do spora. Ko so kentavri ugotovili, da pije njihovo vino, so Herakleja napadli. Ta se je začel umikati proti Kironovi votlini. Da bi kentavre prestrašil, je vzel lok in puščice in eno od njih izstrelil v zrak v opozorilo. Toda puščica, katere konica je bila namočena v strupeno kri Hidre,  je po nesreči zadela Kirona v bedro in ga ranila. Za smrtnika bi to pomenilo smrt, za nesmrtnega Kirona pa neozdravljivo, bolečo in pekočo rano. Kiron je od bolečine rjovel celih devet dni, kar se je slišalo tudi na Olimpu, kjer je vse to opazoval Zevs.

 

Prav takrat je v bolečinah trpel vklenjeni Prometej, ki je ukradel ogenj (simbol božjega znanja) bogovom in ga dal ljudem. Zevs ga je za kazen privezal na skale Kavkaza tako, da je bil z glavo obrnjen navzdol. Orel (Zevsov ptič) mu je vsak dan kljuval jetra, ki so mu čez noč spet zrasla, in drugi dan se je vse spet ponovilo. Kiron kljub temu, da je bil odličen zdravitelj, ni našel zelišča ali zdravila za svojo rano. Zato se je ponudil, da sprejme trpljenje Prometeja, kajti želel si je umreti. S tem, ko se je Kiron postavil v Prometejevo vlogo in sprejel trpljenje namesto njega, mu je Zevs za njegovo plemenitost končno blagohotno naklonil smrt. Po njegovi smrti Zevs Kirona povzdigne med ozvezdja, Prometej pa je rešen vseh svojih muk  lahko svobodno odide.

 

Iz te mitološke zgodbe sledi, da Kirona reši to, da njegovo živalsko telo umre, njegova duhovna nesmrtnost pa je zapisana v Ozvezdju Strelca, ki je v astrologiji simbol modrosti, duhovnosti in filozofije. Njegova plemenitost je nagrajena z izgubo fizične bolečine in z duhovno nesmrtnostjo.

 

Omenjeni in opisani asteroidi so zelo pomembni v astrologiji, še posebno Kiron, ki ga uporablja večina astrologov. Simbolizira tri stopnje, in sicer: ranjenost, ranjiteljstvo in zdraviteljstvo. V rojstnem horoskopu lahko nastopa v eni, drugi ali tretji obliki. Najprej se pojavi kot telesna ali duševna »rana«, ki zelo peče in skeli in se je ne da pozdraviti. Tak ranjenec lahko v naslednji fazi postane ranitelj, ki rani druge ljudi, s čemer želi kompenzirati svojo nesrečo. Tretja faza pa nastopi, ko posameznik preseže vse omejitve in na osnovi izkušenj z zdravljenjem duše in telesa, sam postane zdravitelj, ki drugim lahko pomaga, sebi pa ne more.

 

Zanimivo je tudi to, da nekateri astrologi pravijo, da bi moralo imeti astrološkega znamenja Device drugačnega vladarja, torej ne Merkurja, kot je to določeno že tisočletja. Za vladarja Device predlagajo Ceres, Vesto, Kirona ali celo Astrejo. Najbolj primerna varianta od omenjenih se zdi Ceres, ker je klasificiran, kot pritlikavi planet in ima tudi ustrezne mitološke karakteristike.

V astrologiji se sicer uporabljajo tudi drugi asteroidi, ki pa jih uporablja manjše število astrologov. Že povprečen astrološki računalniški program ima vgrajene efemeride za asteroide tako, da uvajanje ostalih asteroidov v astrologijo ni nikakršen tehnični problem. Bolj gre tu za vprašanje interpretacije njihovih leg v horoskopu, ki niso še dovolj raziskane. Toda vsak astrolog lahko po svoje raziskuje in eksperimentira, saj le na tak način lahko astrologija tudi napreduje.


Pholus 

V astroloških pogojih pomeni, da je POSREDOVALEC med Saturnom in Neptunom toda z  Uranovim dotikom. Kot Chiron, Pholus je bil tudi izobražen ampak bolj inspiracijske vrste znanja. Pholus v rojstni karti je nakazilo zadev v sorodstvu do Saturna in Neptuna, to je občutkov, emocij, žrtev, sanj, kaosa, vse Neptunove zadeve in Saturnov vpliv reda, dolžnosti, omejitve in kontrole. V aspektih do rojstnih planetov Pholus lahko nakazuje nekaj česar se še ne zavedamo popolnoma, nekaj kar čaka, da se pokaže. Mogoče nas nekaj iz preteklosti zadržuje, drži pod kontrolo. To lahko postane  nujna zadeva na katerega slepo in  impulzivno reagiramo  samo, da ugotovimo ima katastrofalne rezultate. Po drugi strani nas lahko vodi, da dosežemo velike stvari. Pholus ima tudi mistične medijske kvalitete, povezavo do "drugega sveta" in sposobnost priti v stik z njim.

 Na vrh

Nessus

Astrološko, kjerkoli je Nessus postavljen v karti, je področje kjer je potreba upravljati z  posledico moči in sle po življenju, moči. To je, kjer se počutimo globoko prizadeti in potrebujemo maščevanje ali kjer postanemo obsedeni z osebo  ali postanemo izenačeni. OKO za oko , zob za zob. ( Nessus je bil vzrok Herkulove smrti potem ko je sam umrl.)   In tako je to, kjer bi morali upravljati z zadevami glede preteklosti ali, da smo nasledili od prejšnjih generacij. To je, kjer potrebujemo močno delati, da razumemo naše motive in pregledamo naše akcije v smislu biti sposoben napraviti prehod in se premakniti na nov  oder v življenju. Kako lahko ali težko bo to je odvisno od aspektov Nessusa do planetov v rojstni karti, posebno do osebnih planetov in kotov (ASC, MC, IC, DESC).


Lilith  


Lilith je zelo interesanten majhen asteroid. Je preveč medel, da bi bil viden drugače kot z dodatkom teleskopa. To ni "temna luna," ampak planet, ki sveti z odbojem svetlobe od Sonca – tako kot Zemlja. Lilith je omenjena v apokrifnih spisih, kot "druga ženska" v original trikotniku, ki napravi, da rajski vrt ni več paradiž. Tako v tem smislu ta asteroid simbolizira našo senčno stran.

Orcus

Rimski bog smrti in podzemlja, bodisi strašen bog ali nežen. On je bog prisege in kaznovalec krivoprisežnikov. Orcus je identičen grškim Hades, tako boga, kot njegovega področja.


Hades

Hades je gospodar mrtvih in vladar podzemnega sveta, ki je imenovan kot področje Hades, ali s preobrazbo, kot Hades sam. On je sin Cronusa in Rhee. Ko trem sinovom Cronus razdeli svet med seboj, je bil Hadesu dano podzemlje, medtem ko sta njegova brata Zeus in Poseidon vzela gornji svet in morje. Za nekaj časa je Hades vladal podzemlju skupaj s Persephone, ki jo je ugrabil iz zgornjega sveta, toda Zeus mu je ukazal, naj Persephone osvobodi in da nazaj v skrb njeni materi Demetri. Vendar pa, preden je odšla, ji je dal  granatno jabolko in ko jo je pojedla, se je zavezala podzemlju za večno.


Hades sedi na prestolu iz ebenovine, in nosi žezlo. Prav tako ima čelado,ki mu jo je dal Cyclope in, ki ga lahko napravi nevidnega. Hades vlada mrtvim, skupaj z različnimi (demonskimi) pomočniki, kot sta Tanatos in Hypnos, brodnik Haron, in lovec Cerberus. Mnogi junaki iz grške mitologije so se spustili v podzemlje, ali iz razloga skrivanja ali poskušanja osvoboditi jih. Čeprav Hades ne dovoli, da zapustijo njegovo področje je ob večih prilikah potrdil dovoljenje, kot na primer, ko je Orpheus zahteval vrnitev njegove ljubljene Eurydice.                                                                                                                                  Hades ima bogastvo zemlje in je tako imenovan "Bogataš". Morebiti tudi zato, ker - kot piše Sophocles - "mračni Hades se bogati z našimi vzdihi in našimi solzami". Od vseh bogov je Hades tisti, ki je vsem najmanj všeč in celo bogovi sami imajo strah pred njim. Ljudje se izogibajo spregovoriti njegovo ime, da ne bi pritegnili njegovo nezaželeno pozornost. S njihovimi obrazi odvračanja, so oni žrtvovali črne ovce, pri katerih pustijo, da kri kaplja v jame, in ko so molili k njemu, bi udarjali s svojimi rokami po tleh. Narcise in ciprese so njemu svete.


Kontakt: info@rojstna-karta.si