ERIS

UB313 (prej poznan kot Xena) je zdaj na voljo uradni naziv: Eris, imenovan po grški boginji, ki je privedla do trojanske vojne, ko je vrgla zlato jabolko v krog boginj, da bi v končni fazi bila najlepša od vseh njih. (Atena, Afrodita in Hera) so tekmovale za jabolko in Trojanska vojna je bil znan rezultat. Eris je ustvarjalec težav: boginja prepira in nesloge in njeno ime je bilo Romanska (nesloga) Discordia.

Deseti planet je primerno imenovan, ker njeno odkritje vodi do veliko nesloge in obrnilo svet astronomije na glavo in je privedlo do de-klasifikacije Plutona. Sedaj Eris, Pluto in Ceres vsi vladajo skupaj v svoji novi uvrstitvi kot "pritlikavi planeti."

Obstaja velik izbor zgodb iz mitov o naravi Eris, iz katerih so bile  zgodbe vzete.

Eris je sestra Ares-a, boga vojne in kot medicinska sestra umirajočih vojakov je bilo znano, da zapolni svoje srce s sovraštvom in željo po maščevanju. Eris je verjetno, da vlada v domeni maščevanja, ki je pred tem padel pod domeno Plutona. Vloga Erisa v trojanski vojni ni začeta navkljub, ampak iz ranjenih občutkov, ker Eris ni bila povabljena na poroko Peleus in Thetis . Torej se Eris ukvarja z ranami ega, ki povzročajo motnje psihe.

Bolj pozitivna stran Eris: " Ona potisne mirujočega človeka, da dela, za vso njegovo lenobo. Človek pogleda svojega soseda, ki je bogat:potem tudi on želi delati; za bogate ljudi preriniti se naprej s svojim oranjem in sajenjem in urejanjem njegovega posestva. Torej sosed zavida sosedu, ki pritiska proti bogastvu. Takšna Eris (Borba) je dober prijatelj smrtnikom.

Morda je to lekcija, ki jo Eris prihaja naučiti:

Herkul je šel svojo pot skozi ozek prehod. Videl je nekaj, kar je izgledalo, kot jabolko na tleh in ga je poskušal zdrobiti s svojim kijem.  Potem, ko je bil zadel s kijem je stvar nabrekla do dvakratne njegove velikosti. Herkul je spet zdrobil s svojim kijem, še močneje kot prej in stvar se je nato razširila na takšno velikost, da je blokirala njegovo pot. Herkul je izpustil svoj kij in je stal tam, začuden.  Atena ga je videla in rekla: "O Herkul, ne bodi tako presenečen! Ta stvar, ki te je zmedla je Aporia (Bojevitost) in Eris (Spor, borba). Če le pustite pri miru, on ostane majhen, vendar, če se boste odločili za boj proti njemu, potem nabrekne od svoje majhnosti in izraste veliko ".Eris je zelo počasi premikajoč planet ( vstopil je v Ovna v 1928 in od zadnjega datuma, v Swiss Ephemeris l. 2036 bo še vedno na 27 stopinj Ovna) in bo pomemben astrologom samo, kot njena postavitev v rojstni karti in ne z učinkom tranzita ali sedanjih planetarnih ciklov rojstne karte. Vendar pa bodo drugi planeti v aspektu in bo zanimivo videti, kakšen vpliv bo imela v vseh teh ciklih.

Eris lahko pooseblja načelo, da lahko majhna gesta sproži velik kaos (ona je po vseh besedilih, kot boginja razdora in kaosa. Eno majhno zlato jabolko vrženo na poročno zabavo je začelo največjo vojno v grški zgodovini.
***
Ena stvar, ki me grize je, da celotna stvar o zlatem jabolku (kjer Eris vrže zlato jabolko z oznako "za najlepšo" v krog boginj in one izberejo, katera je najlepša) je o tem, da obstaja samo ena, ki je najlepša. Načelo redkosti je, kar povzroča konkurenco: če je več kot dovolj za vse naokoli, kot  načelo bogastva uči, potem konkurenca ni potrebna. Obstaja lahko več kot ena prava vera, več kot eden najboljši športnik, več kot ena lepa boginja.

Torej, morda luč v tem temnem tunelu spopadov in razprtij je v razširitvi našega občutka zaupanja v vesolje, tudi ko čutimo, da propada v nas. To je spadalo v zgodovini pod območje Plutona in morda ko smo postali bolj uglašeni s transformacijskim procesom, proces sam postaja vse bolj specifičen saj ločuje med Eris (prepir in razdora, ki ustvarja končnic), Plutonom (ki gre v podzemlje smrti in žalosti), in Ceres (proces regeneracije).