CHIRONOdkrit leta 1977, je Chiron relativno novinec v astrologiji. Ime je dobil po pol-bratu grškega boga Zeusa, Chiron je komet izven našega sončnega sistema, v skladu z najnovejšimi znanstvenimi dognanji. V grški mitologiji sta  bila  Chironova tutorja sonce in luna (Apolon in Artemis) in v zameno poučeval potomce drugih bogov. V ponazoritev, Chironovi lasje sugerirajo rep kometa. Uhan predstavlja Chiron kot potepuha, ki rad dela po svoje.

Chiron misli na specialne spretnosti kot so astrologija, filozofija, etika, muzika, medicina, jahanje, in orožje. Te spretnosti , ki so potrebne za dobro človeštva, da dosežeš njihove usode. Položaj Chiron-a v rojstni karti označuje »kaj« in »kje« se lahko učiš ali boš naučen. Prav tako, kje si lahko zdravljen in kako lahko zdraviš druge.Chiron je pol-potomec Centaura, ki je pol človek-pol konj. Njegova višja osebnost se včasih bori z njegovo lastno živalsko naravo.

Prav gotovo najpomembnejši asteroid od vseh je Kiron-Chiron, ki je bil odkrit šele leta 1977 in pri astronomih ni povzročil kakšnega večjega vznemirjenja. Pojavil se je natanko takrat, ko se je svet začel ukvarjati s problemom onesnaženja, ki je v naslednjih tridesetih letih postal eden največjih problemov vseh Zemljanov. Če nanj pogledamo z mitološkega vidika vidimo, da Kiron spada med kentavre, ki imajo telo in noge konja in človeški trup, glavo in roke. Simbolika konja je izredno široka in kaže na instinktivno naravo z zelo močnim libidom. Kentavri imajo torej ekstatični seksualni naboj, ki je tudi v kontekstu s svobodo gibanja, spontanim odločanjem in željo po svobodni »ugoditvi« lastnih nagnjenj brez omejitev. Konj je ponekod v svetu žival, ki je povezana z rodnostjo in reprodukcijo. Konj je tudi povezan z Kabalističnim drevesom življenja, ki povezuje človeški svet zgornjega in spodnjega območja duha s svetom podzemlja, zamišljenega kot območja smrti.

Kentavri divja, veseljaška, orgiastična in popolnoma neukročena bitja. Svoji nasladi dajejo duška, ne glede na okoliščine in posledice. Grozljivo tulijo, se preganjajo, lovijo, veseljačijo, lahko pa so tudi prav kruti, surovi in neusmiljeni. Ne ustavijo se niti pred posilstvom ali skupinsko spolno naslado. Njihova instinktivna narava je brez meja.

Kiron se od ostalih kentavrov močno razlikuje. V mitologiji je včasih njihov naslednik, včasih duhovnik in vladar, včasih le njihov tovariš, ki se udeležuje skupnih iger in zabav. Kentavri so v mitologiji povezani z Dionizom in so tako kot on nagnjeni k nespoštovanju kakršnihkoli norm ali pravil. Kiron je potomec titana Kronosa in nimfe Filire, hčere zemeljskih bogov titanov Okeana in Tetis. Kronos, medtem ko je iskal Zevsa, ki ga je žena Rea skrila pred njim (vse otroke je Kronos namreč požrl), naleti na Filiro, ki se mu izmika tako, da se spremeni v kobilo. Kronos to uvidi in se sam spremeni v konja ter Filiro posili. Rodi se Kiron, pol konj - pol človek, ki se mu oba odrečeta. Kronos Kirona ne požre, ker ga ne detektira kot morebitnega pretendenta za prestol, Filira pa se ga tudi tako sramuje, da prosi bogove, naj jo odrešijo trpljenja; ti jo spremenijo v lipovo drevo.

Kiron je torej že od rojstva nezakonska sirota. Tako nebogljenega ga opazi Apolon (simbol Sonca v astrologiji) in ga vzame v svoje varstvo ter postane njegov krušni oče. Apolon je znan kot bog glasbe, prerokovanja, poezije in zdraviteljstva. Je vzor mladosti, lepote, modrosti in pravičnosti. Nikdar ni maščevalen. Apolon po drugi strani nima razvitega erosa, kar mu otežuje navezave stikov z nasprotnim spolom. Ima pa zelo razvit logos in je simbol plemenitosti in dobrote. Ljudi spoveduje, zato je očiščevalec duš in je povezan tudi s prerokovanjem. Apolon poseduje modrost, plemenitost, filozofsko osveščenost in razgledanost. Apolon tako svojega učenca Kirona naučil vseh veščin, ki jih sam obvlada, med drugim tudi lokostrelstva in različnih veščin bojevanja.

Ko je Kiron absolviral vsa znanja in veščine, se umakne v votlino v gori Pelion, kjer se poglobi vase. Po določenem času tudi sam Kiron postane velik učitelj, kamor bogovi pošiljajo različne junake v varstvo in poduk. Svoje varovance Kiron uči glasbo, poezijo, filozofijo in celo astronomijo. Kiron celo kartira zvezdno nebo (Uranos) in da imena nekaterim ozvezdjem. Najpomembnejši Kironovi učenci so: Heraklej, Asklepij, Ahil in Jazon. Po naravi je Kiron nesmrten.

Zanimivo je, da je votlina v gori Pelion na senčni strani, na sončni strani pa je Zevsovo svetišče. Simbolično to pomeni, da je Kiron senčna stran Zeusa, kar pravzaprav ne sme presenečati, saj je Jupiter vladar znamenja Strelca, Kiron pa je tudi zelo vezan na to isto znamenje v zodiaku - f. Pod votlino se je razprostirala dolina, ki je bila prerasla z zdravilnimi zelišči. Tu je bil vrelec alternativne oblike zdravljenja, ki je omogočila Kironu, da je postal odličen zdravilec.

Z junaki, ki jih je Kiron poučeval, je tudi po koncu učnega procesa zadržal tesne vezi. Še posebno tesno prijateljstvo je Kiron gojil do Herakleja. Mitološka zgodba o Kironu nadalje govori o tem, da je šel Heraklej nekega dne na obisk k kentavru Folu. Pila sta vino in prišlo je do spora. Ko so kentavri ugotovili, da pije njihovo vino, so Herakleja napadli. Ta se je začel umikati proti Kironovi votlini. Da bi kentavre prestrašil, je vzel lok in puščice in eno od njih izstrelil v zrak v opozorilo. Toda puščica, katere konica je bila namočena v strupeno kri Hidre,  je po nesreči zadela Kirona v bedro in ga ranila. Za smrtnika bi to pomenilo smrt, za nesmrtnega Kirona pa neozdravljivo, bolečo in pekočo rano. Kiron je od bolečine rjovel celih devet dni, kar se je slišalo tudi na Olimpu, kjer je vse to opazoval Zevs.

Prav takrat je v bolečinah trpel vklenjeni Prometej, ki je ukradel ogenj (simbol božjega znanja) bogovom in ga dal ljudem. Zevs ga je za kazen privezal na skale Kavkaza tako, da je bil z glavo obrnjen navzdol. Orel (Zevsov ptič) mu je vsak dan kljuval jetra, ki so mu čez noč spet zrasla, in drugi dan se je vse spet ponovilo. Kiron kljub temu, da je bil odličen zdravitelj, ni našel zelišča ali zdravila za svojo rano. Zato se je ponudil, da sprejme trpljenje Prometeja, kajti želel si je umreti. S tem, ko se je Kiron postavil v Prometejevo vlogo in sprejel trpljenje namesto njega, mu je Zevs za njegovo plemenitost končno blagohotno naklonil smrt. Po njegovi smrti Zevs Kirona povzdigne med ozvezdja, Prometej pa je rešen vseh svojih muk  lahko svobodno odide.
Iz te mitološke zgodbe sledi, da Kirona reši to, da njegovo živalsko telo umre, njegova duhovna nesmrtnost pa je zapisana v Ozvezdju Strelca, ki je v astrologiji simbol modrosti, duhovnosti in filozofije. Njegova plemenitost je nagrajena z izgubo fizične bolečine in z duhovno nesmrtnostjo.
Na vrh

Omenjeni in opisani asteroidi so zelo pomembni v astrologiji, še posebno Kiron, ki ga uporablja večina astrologov. Simbolizira tri stopnje, in sicer: ranjenost, ranjiteljstvo in zdraviteljstvo. V rojstnem horoskopu lahko nastopa v eni, drugi ali tretji obliki. Najprej se pojavi kot telesna ali duševna »rana«, ki zelo peče in skeli in se je ne da pozdraviti. Tak ranjenec lahko v naslednji fazi postane ranitelj, ki rani druge ljudi, s čemer želi kompenzirati svojo nesrečo. Tretja faza pa nastopi, ko posameznik preseže vse omejitve in na osnovi izkušenj z zdravljenjem duše in telesa, sam postane zdravitelj, ki drugim lahko pomaga, sebi pa ne more.

Chiron nakazuje področje, kjer znaš poskrbeti za druge, vendar za sebe ne. Z drugimi besedami, lahko učiš druge kako bolje narediti stvari kot jih sam.

  Hiša in znak pozicije Chiron-a kaže na več stvari:

  1. To je pokazatelj, kje imamo probleme, ki se bodo vedno vračali v eni ali drugi obliki skozi naša življenja. Amatersko se pogosto prestraši ljudi, ko se jim pove stvari kot so "Oh, na tem področju boš prizadet in ne bo nikoli bolje!" Važno si je zapomniti , da vsak kazatelj v natalni karti horoskopa, tudi ta, ima pozitivno ( kot tudi negativno) stran. In prav vsaka oseba ima v svoji karti nekje Chirona. Kot vsak drug faktor, Chiron ima pozitivno kot tudi negativno stran. Najvažnejše, kje lahko učimo in pomagamo drugim. In Chiron problemi se lahko upravljajo in so lahko rešeni.
  2. Pokaže, kje lahko napravimo stvari bolje za druge, kot lahko za sebe.
  3. Chiron kaže, kje mi lahko imamo razumevanje za učenje, toda ironično, to je kjer mi lahko učimo druge kako napraviti stvari bolje kot jih sami lahko napravimo zase. To nas lahko spravlja ob pamet, če se to zgodi na področju , kjer bi radi nekaj dosegli in izstopali.
  4. Simbolizira tri stopnje, in sicer: ranjenost, ranljivost in zdraviteljstvo. V rojstnem horoskopu lahko nastopa v eni, drugi ali tretji obliki. Najprej se pojavi kot telesna ali duševna »rana«, ki zelo peče in skeli in se je ne da pozdraviti. Tak ranjenec lahko v naslednji fazi postane ranitelj, ki rani druge ljudi, s čemer želi kompenzirati svojo nesrečo. Tretja faza pa nastopi, ko posameznik preseže vse omejitve in na osnovi izkušenj z zdravljenjem duše in telesa, sam postane zdravitelj, ki drugim lahko pomaga, sebi pa ne more.


Chiron v hisah

Chiron v znamenjih

Chiron v aspektih


Chiron v aspektih do Sonca

Chiron v aspektih do Lune

Chiron v aspektih do Merkurja

Chiron v aspektih do Venere

Chiron v aspektih do Marsa

Chiron v aspektih do Jupitra


Chiron v aspektih do Saturna

Chiron v aspektih do Urana

Chiron v aspektih do Neptuna
Mi se moramo tudi soočiti s Chironom in vprašati:

Kakšna je narava moje prizadetosti? Kako me je življenje prizadelo in koga krivim po tiho?  Kaj bi mogoče lahko sam naredil za ravnotežje, odreči, popustiti v čem ali snovati ?

Opisi Chironove postavitve in aspektov včasih izgledajo sumljivi, kot tisti s Saturnom. Obojni nakazujejo probleme in ovire, ki se morajo obvladati.

Kakšna bi naj bila razlika med tema dvema, če sploh je?

Saturn kaže naše strahove. To je področje, kjer smo nagnjeni trpeti, čemur rečemo "slaba sreča." Kot rezultat, to je področje kjer je naša obramba pozorna, kjer se počutimo previdni in kjer se lahko obtičimo. Pogosto, mi lahko tukaj delamo in napravimo področje, ki je bila naša šibka točka v stolp moči namesto tega. Chiron-ova orbita dejansko križa orbito Saturna, torej ne bi smelo biti presenečenje, da ima nekaj podobnosti pri vplivu na nas. Toda Chiron -ova orbita križa tudi orbito Urana. Kjerkoli je Saturn, mi moramo delati dolgo in močno, da rešimo problem. S Chiron, problemi morajo tudi biti obravnavani z notranjostjo (Uran). Trik je , da če ne sledimo tem vpogledomo z več dala (Saturn) se bodo problemi vrnili.

V rojstni karti Chiron kaže globoke rane. Aspekti, ki jih Chiron tvori prikazujejo naravo rane in kako lahko to vpliva na nas. Na primer, Chiron v aspektu z Luno lahko kaže na ranljivost v našem odnosu z mamo, ker  saj Luna predstavlja njo v naši natalni karti. V aspektu z Jupitrom je verjetno, da je prizadeta naša filozofija in optimizem. Kjerkoli je Chiron obstaja tudi nevarnost, da postaneš obseden s kakšno idejo, prepričanjem ali namenom, ki lahko ohranjajo lastno ranljivost in nas lahko vodi, da poskušaš prepričati druge s tem prepričanjem. Vendar ni za zanemariti ogromnih prispevkov za človeštvo, ki so jih napravili ljudje motivirani s svojo prizadetostjo.

Hiša pozicije kaže posebno področje našega življenja, kjer se bodo te stvari odražale. Znak pozicije kaže kako se nagiba k rešitvi.

KDAJ JE CHIRON MOČEN V HOROSKOPU?

 

1. Če je v konjunkciji z koti (ASC, DES, MC, IC)

2. Če je v konjunkciji ali kvadratu z vozli

3. Če ima veliko aspektov (sonce, luna, vladar  ascendenta)

4. Če se nahaja na sredini nekega aspekta (npr. stelija)  ali če »vleče« nek obrazec (skodela, košara....)

5. Močnejši je tudi, če se nahaja med Devico in Strelcem.

-    Devica je služenje drugim, pomaganje. Je 6. znak, znak zdravja. Tukaj se dobro počuti, ker on sam služi drugim, jim pomaga, jih zdravi.

-    Tehtnica je znak partnerstva. Pomaga zaceliti kak odnos v emocionalnem smislu, v smislu združevanja in razcep v medčloveških odnosih.

-     Škorpijon predstavlja seksualnost, smrt (nesmrtnost, smrtnost) transformacijo. Tukajpomaga prepustiti se vsem energijam, ki omogočajo transformacijo ega.

-         Strelec mu je podoben, ker je kentaver. Strelcem vlada Jupiter, ki je pameten, guru,... kar pa je bil tudi Chiron.
Pomaga pri ozaveščanju želja in ciljev, tukaj človek lahko postane bolj realen. 

Chiron je še v dveh znakih  posebno močen. To je v Kozorogu in Vodnarju.

- V Kozorogu, ker mu vlada Saturn in tukaj ima Saturn moč, da zadrži Kirona v starih, konzervativnih situacijah, tukaj se mora boriti, vrača ga v preteklost. Saturn je zemeljski znak na telesnem nivoju, tukaj lahko pomaga.

- V Vodnarju je močen, ker tu vladata Saturn in Uran. Tukaj je borba za Chirona. Kdo bo dominiral: ali Saturn ali Uran. Chiron spaja (je most) med preteklostjo in prihodnostjo. Treba je koristiti Saturna vendar ne tako, da je sam (glavni) ampak, da gremo skupaj v uransko prihodnost, to je alternativno zdravljenje, zdravljenje z pomočjo raznih manter, new age zdravljenje, tukaj je tudi astrologija.

 

KAKO ANALIZIRAMO CHIRONA V HOROSKOPU?

1.  Gledamo znak.                                                                                                       
Na način znaka se bo manifestirala njegova energija za zdravljenje, poučevanje, za učenje, osamljenost.....

2. Gledamo hišo, kjer se Chiron nahaja.      
                                                                                                    
                               
3. Gledamo kje se nahaja planet, ki vlada znaku.

4.   Gledamo vse planete in kote, od Sonca do Plutona, s katerim je v aspektu, lahko tudi osebne točke. 

5. Gledamo tudi znak na vrhu hiše, kjer se Chiron nahaja in vrinjene znake. Pomembno je tudi, kar pa običajno ne gledamo, planete katere Chiron spaja če je v midpointu (v sredini)       
CHIRON
Chiron v hisah
Chiron v znamenjih
Chiron v aspektih
Chiron v aspektih do Sonca
Chiron v aspektih do Lune
Chiron v aspektih do Venere
Chiron v aspektih do Marsa
Chiron v aspektih do Jupitra
Chiron v aspektih do Saturna
Chiron v aspektih do Urana
Chiron v aspektih do Neptuna

PRIJAVA NA TEDENSKE NOVICE

Ne glede na vaš Sončni znak, ta napoved vam pomaga, da najbolje izkoristite vsak mesec astrološke energije. Dogodki so najmočnejši na navedene datume. Vendar pa je njihov vpliv aktiven še vsaj nekaj dni pred in po njem.
Vsakdo je pod vplivom teh globalnih tranzitov. Vendar, bo na vas vplivalo najbolj močno, ko premikajoči planeti aktivirajo občutljive točke v vašem horoskopu.     

Prijava na info@rojstna-karta.si