Premisleki v Medicinski Astrologiji

Obstajajo tri osnovne stvari za obravnavo v karti medicinske astrologija katere koli vrste, to so: 1. Sonce, znak zodiaka in hiša v kateri je in vse pomembne vplive drugih planetov; 2. Luna, nebesno znamenje in hiša v kateri je, in vse pomembne vplive od drugih planetov, in; 3. Šesta hiša, nebesno znamenje na njenem pragu, katerikoli planet, ki se nahajajo v ali v povezavi s hišo in vse pomembne vplive drugih planetov.

Sonce se običajno šteje, da je primarni pokazatelj zdravja moških, pri čemer je Luna sekundarnega pomena. Za ženske je Luna osnovni zdravstveni kazalnik, medtem ko je Sonce je sekundarnega pomena. Šesta hiša se nanaša na zdravstvene zadeve na splošno in je najpomembnejša hiša v zvezi z zdravjem v karti.

Obstajajo tudi druge stvari za premislek, kot so postavitev planetov na nebu, nebesno znamenje in hiše planetov v kateri se nahajajo ter njihove povezanosti med sabo; z drugimi besedami, če obstaja pomemben aspekt ( kotna formacija) med planeti. Seveda obstajajo številni drugi aspekti, ki niso navedeni tukaj, ampak to je, kot je navedeno prej, le osnovni pregled.

Astrologija ni za preprosto misleče in lahkoverne. To zahteva dobro razumevanje znanosti in matematike, odlično koncentracijo, fotografski spomin in deduktivne sposobnosti na katere bi bil še detektiv ponosen. Predvsem pa to zahteva vpogled inteligence in odsotnost pristranskosti.

Če imate vse to, bi bila za vas astrologija. In če ste tudi dobri v medicini, bi vam veliki Hipokrat odobril.

Preberi več

Planeti in zleze

Znaki horoskopa in Medicinska astrologija

Aspekti v Medicinski astrologiji


Kvadrature v Medicinski astrologiji

ZDRAVJE
Morda najbolj znana je povezava med znamenji in različnimi deli telesa. Obstajajo tudi močne povezave med žlezami in planeti, vendar je ta teorija konceptualno novejša. Obe teoriji je dobro poznati, saj predstavljata osnovo za izredno zanimivo področje medicinske astrologije.

Zelo pomembno je, da še pred ugotavljanjem morebitnih bolezni, nagnjenosti ko določenim boleznim, preučite psihološko stran osebe.

Vzemimo za primer človeka, ki ima nekaj kilogramov preveč. Morda je v precejšnji čustveni stiski- lahko, da občuti pomanjkanje ljubezni, zato išče uteho v hrani. Vendar pa taista oseba lahko ima morda obolelo ščitnico.

PODROČJA KARTE , KI JIH MORAMO UPOŠTEVATI

1.       Ascendent in prva hiša ter planeti, ki so morda v njej.

2.       Sonce, Luna in vladajoči planet, če je v aspektu s Soncem in/ali Luno.

3.       Šesta hiša ter morebitni planeti v njej.

 

Značilnosti ascendentnega in Sončnega znamenja , ki predstavljajo osnovo osebnosti  se pojavljajo na različnih psiholoških ravneh. Pri ocenjevanju zdravstvenega stanja lahko ponavadi kombiniramo značilnosti obeh, vendar je priporočljivo dati prednost tistim, ki se nanašajo na ascendent in ne na Sonce. Bolezenska nagnjenja, ki se nanašajo na Sončno znamenje , nastopijo kot posledica naših dejanj, medtem ko se zdi, da se ascendentna nanašajo na genetsko zasnovo; bolezni, ki jih kaže Luna, nastopijo kot posledica načina, kako se odzivamo na situacije. Ljudje z Luno v Devici lahko imajo težave z želodcem, kadar so pod stresom ali so doživeli šok.

Planeti v 1. hiši

Bližje ko je planet ascendentni stopinji, večji je njegov vpliv. Dlje ko je planet od ascendenta, rahlejši je njegov vpliv. Zapomniti si je treba pomen planetov v konjunkciji z Ascendentom. Splošno vodilo naj vam kratka interpretacija pomena planetov na nasprotni strani. Drugo vodilo je seznam znamenj in njihovih povezav z zdravjem.

Šesta hiša

Na naše telesno počutje močno vpliva način, kako preživljamo dneve – naš odnos do rutinskega dela, domačih opravil in službe, ki je nujna za preživetje. Naše telo bi lahko primerjali z natančnim mehanizmom stroja. Če zanj skrbimo in z njim razumno ravnamo, bo trajalo zelo dolgo, če ga pa zlorabljamo s prevelikimi obremenitvami ali ga celo pustimo »rjaveti«, se bo kmalu izčrpalo.Planeti v 1 hiši


SONCE

Pozitivno : Povečana vitalnost in pozitiven odnos do zdravja. Po navadi sta Sonce in ascendent v istem znamenju, zato je človek na primer »dvojna Tehtnica«. V takšnem primeru je splošni poudarek na zdravju, v skladu s pomenom znamenja , tudi izredno močan: takšen položaj zahteva posebej skrbno obravnavo.

Negativno : Negativno delovanje lahko nakazujejo negativni aspekti Sonca z drugimi planeti, ki lahko izredno vitalnost in pozitiven odnos do življenja , ki ju označuje Sonce , močno zmanjšajo ali pa ju izrazijo v pretirani obliki.

LUNA

Pozitivno : Pozitiven tok čustev pripomore k temu , da živi človek izpolnjeno in srečno življenje, vendar pa kaže na občutljivost kože, ne glede na njeno barvo. Na človekovo zdravje lahko negativno vplivajo tudi skrbi in zle slutnje. Ženske s tem položajem morajo redno hoditi na preglede prsi.

Negativno: Velja isto kot za pozitivno Luno, vendar je nagnjenost k zaskrbljenosti povečana. Zelo pogosto je vitalnost zmanjšana in možne so prebavne motnje – po navadi spet kot posledica skrbi.

MERKUR

Pozitivno : Pospešena presnova ter večja miselna in živčna energija, ki bi jo moral človek izražati skladno z značilnostmi ascendentnega znamenja. Probleme lahko povzroči nemir.

Negativno: Posledica je lahko živčna napetost in nesproščenost, še posebej kadar je Merkur v negativnem aspektu z Uranom, Luno in včasih Jupitrom. Če je v kvadratu ali opoziciji s Saturnom, je človek boj nemiren, nagnjenost k depresiji pa lahko negativno vpliva na zdravje.

VENERA

Pozitivno : Ta položaj upočasnjuje presnovo, vendar lahko spodbuja enakomeren pretok energije, če je v ognjenem ali zračnem znamenju.

Negativno: Ker človek s takšnim položajem zelo rad je, je možna debelost.

MARS

Pozitivno : Pospešuje presnovo in povečuje fizično energijo, ki jo mora oseba izražati na pozitiven način. Ta položaj opozarja tudi na nevarnost telesnih poškodb.

Negativno: Velja isto kot za pozitivno, vendar so lahko negativni učinki precej večji. Če je Mars v aspektu s Saturnom, obstaja nevarnost nerednega pretoka energije, oseba pa je lahko nagnjena k vročičnosti in prehladom. Če je v negativnem aspektu z Uranom, lahko napetost in nesproščenost povzročata telesne in duševne motnje.

JUPITER

Pozitivno : Oseba polno uživa življenje; vsakršne težave so posledica pretiravanja s kalorično hrano in pijačo, tako da je tudi , če je Jupiter dobro aspektiran, možna debelost.

Negativno: Pretiravanje s hrano in pijačo, ne kot izraz bega pred stvarnostjo, ampak preprosto zaradi užitka, lahko pripelje do jetrnih bolezni. Občutljivi so kolki in stegna , tako kot pri ascendentu v Strelcu in oseba se v te dele pogosto zredi.

SATURN

 Saturn v tej hiši je kaj slab kazalec dobrega zdravja. Zdi se da vedno znižuje vitalnost, čeprav v redkih primerih lahko daje osebi nekakšno oporo. V večini primerov predstavlja precej negativen odnos do življenja , kar negativno deluje tudi na zdravje. Osebo večkrat kaj boli, če je Saturn v negativnem aspektu  z Merkurjem ali Uranom, pa se včasih težko giblje. Nagnjen je k poškodbam, padcem, zlomom kosti. Če je v negativnem aspektu s Soncem, Luno ali vladajočim planetom, pa oseba pogosteje zboleva za boleznimi , ki jih označuje Sončno, Lunino ali ascendentno znamenje.

URAN

Tako kot Saturnov  je tudi ta vpliv bolj negativen kot pozitiven. Vedno povečuje živčno energijo in pogosto pospešuje presnovo, vendar pa je zanj značilna tudi izrazita nagnjenost k stresu in napetosti. Obstaja nevarnost poškodb in nesreč , pri padcu pa si oseba pogosto zvije ali izpahne kak ud.

PLUTON

Pozitivnih učinkov je tudi tukaj bolj malo, razen če je Pluton dobro aspektiran – v takšnem primeru se telo hitreje očisti odvečnih snovi.  Če je negativno aspektiran lahko njegov zaviralni učinek povzroči obratno. Tako kot Neptun tudi Pluton v tej hiši močno vpliva na duševnost osebe.