Aspekti v Medicinski Astrologiji

Ko nekdo študira medicinsko astrologijo, bo opazil, da karta nakazuje skozi planetarne aspekte. Planetarni aspekti so razvrščeni kot trdi ali mehki. Trdi aspekti, kot so uporabljeni v medicinski astrologiji so: pol-sekstil 30, kvadrat -90, pol-kvadrat, sesquiquadrate- poldrugi kvadrat, quincunx-150° in opozicija.

Mehki aspekti so: Trikotnik -120 in sekstil - 60. Semisextil se šteje trdi aspekt, ker je njegov učinek podoben kvinkunksu in, ker neharmonični znaki pridejo v igro.

Konjunkcija je najmočnejši aspekt v njenih vplivih na zdravje in se razlaga v skladu z naravo vpletenih planetov.
Vsi aspekti imajo vpliv na razlago zdravja z najmočnejšo kombinacijo pa tiste, ki vključujejo osebne točke karte - Sonce, Luno in kote (Ascendant, Descendent, Midheaven, Imum Coeli, Vertex in Antivertex.) Za bolj napredne študente, aspekti se tudi uporabljajo pri opisovanju središčne točke (razpolovišče) kombinacij v karti.

Razlaga karte v naslednjem razdelku bo pomagala razjasniti prejšnje informacije. Morali bi opozoriti, da preden lahko nekdo postane medicinski astrolog, mora obvladati strokovno tradicionalno astrologijo.
Karta astronoma, Carl Sagan, umrlega v letu 1996, bo uporabljena za poučevanje nekaterih konceptov medicinske astrologije.
(Carl Sagan - rojen 1934/11/09 ob 5:05 v New York City).

Bežen pogled na njegovo karto z uporabo točkovnega sistema kaže, da ima večino planetov v fiksni kvadraturi. Kot je omenjeno, poudarek na fiksni kvadraturi lahko nakazuje bolezni, ki se nanašajo na znake trdne kvadrature - Bik, Škorpijon, Lev in Vodnar.
To lahko opisuje kronično bolezen, ki traja dolgo časa.
  Bolezen je lahko kumulativne narave kot so izrastki in tumorji, ki rastejo v toku življenja. Obstoja lahko presežek toksičnosti v telesu. Poudarek na fiksnem križu lahko opisuje tudi togo, nepopustljivo naravo. Čeprav se bo ta razlaga usmerila v zadnja leta življenja Carl Sagana, ne vemo, katere druge zdravstvene težave je lahko imel v času svojega življenja.

Pri proučevanju elementov je opažena slabost v elementu zraka in presežek v vodnem elementu. Šibkost v elementu zraka še poslabša postavitev Saturna v Vodnarju. Saturn oslabi ne glede na znak, kjer je postavljen in nakaže del telesa, ki ga je treba negovati.

Je manj preskrbe s krvjo do vseh organov opisanih z znakom v katerem je Saturn lociran v rojstni karti. S Saturnom v Vodnarju in slabosti v elementu zraka lahko pride do slabosti v procesu oksigenacije (slaba oskrba s kisikom v krvi) in šibek živčni sistem. Cirkulacija je lahko tudi slaba.

Prav tako je treba poudariti, da je Saturn najbolj povišan planet v karti, tako povečuje svojo moč za dobro ali slabo.
Presežek vode v karti je lahko pokazatelj z vodo prepojeno tkivo.
Stoječa voda lahko prispeva k strjevanju v telesu. Preveč vode lahko prispeva k povečanju sluzi, cist in tumorjev v telesu.

Predhodno je navedeno, da aspekti do kotnih točk z določenimi planeti kažejo nagnjenost k boleznim, povezane s tem kvadrantom. Carl Saganov Ascendant Bika prejme kvadrat od njegovega Saturna. Njegov trdni Midheaven prejme kvadrat od planeta Urana. To še poveča poudarek in težave pri fiksni kvadraturi.

Pri preučevanju karte za vitalnost in odpornost proti boleznim, se najprej preuči Sonce v karti. Carl Sagan fiksno Sonce v Škorpijonu prejme kvadrat od Saturna. To lahko nakazuje na težave vitalnosti, možnost kroničnih bolezni in možnosti za težave s kostmi.

Carl Sagan je bila diagnosticirana z bolezen kostnega mozga - myelodysplasia - v letu 1994. Potrebno je tudi opozoriti, da je Carl Sagan imel Mars Neptun konjunkcijo v Devici. Mars Neptun sredinska točka je točka toksičnosti v karti. Tukaj imamo konjunkcijo, ki bi lahko kazala na šibko črevesje ter morebitno težavo s proizvodnjo inzulina (Devica) v telesu.

Procesi diskriminacije in asimilacije v telesu so off. Čeprav samo po sebi ne kaže na raka kosti, telo je oslabljeno od drugih dejavnikov, kar otežuje upreti se bolezni.

Obstaja točka v rojstni karti znana kot Vertex – smatra se tretji kot karte - točka izven naše kontrole in morda usodnost.
Vertex Carl Sagan je bil v
Tehtnici in prejema opozicijo Urana in kvadrat od Plutona. To je težka kombinacija in kaže na morebitno težavo v kardinalnem križu. Eden od znakov  kardinalnega križa - Rak - vlada kostnemu mozgu. Carl Saganov Pluton v raku v kvadratu z njegovim Vertex v Tehtnici.

Tehnike  Predvidevanj v Medicinski Astrologiji
Da bi ugotovili, kako iskati morebitne zdravstvene težave v prihodnosti, lahko uporabimo tranzite, progresijo, sončne loke in eklipse -mrke. Uporabili bomo karto Carl Sagan za opazovanje katere planetarne kombinacije so bile v veljavi, ko je postal bolan. Treba je opozoriti, da pri uporabi tranzitov, planeti od Jupitra do Plutona, ki nam dajejo največ informacij o prihajajočih dogodkih. Vendar, tranzitni Mars je dober časovni merilec pri uporabi v konjunkciji s temi drugimi planeti. Progresno Sonce, ki je tudi isto kot Solar arc direct je dober časovni merilec.

Mars -- lahko kaže na zvišano telesno temperaturo ali vnetje, opekline, nezgode, rane.
Jupiter  -- lahko pomaga s svojim zaščitnim vplivom ali če je v negativnem načinu lahko kaže bolezen, ki jo povzroča presežek, bolezni jeter ali krvne bolezni.

Saturn -- lahko nakaže začetek kronične težave, manj vitalnosti, problemi z zobmi, kostmi ali težav s kožo.
Uran -- lahko nakaže nenadne bolezni, nesreče, problem cirkulacije, problem s hrbtom, ali pogoje napada krča.
Neptun -- lahko nakaže napačne diagnoze, težave z drogami ali alkoholom, pomanjkanje glasu, nenavadno bolezen, virusne okužbe ali poslabšanje bolezni.
Pluto - lahko nakaže preoblikovanje v telesu, množično okužbo. Odstranitev organa, dednosti bolezni.

Na vrh

Carl Sagan je zbolel leta 1994.

1. marec 1994 Pluton v tranzitu je bil Stacionarno Retrograde. pri 28°04 Škorpijona. To je bil njegov Descendent v konjunkciji. Kadarkoli je planet Stacionarno - ali se obrača  neposredno ali nazaj, so njegovi učinki močnejši in, če je ta planet še v aspektu s planetom v karti, obstoja okrepitev pomena aspekta. V tem primeru imamo planet transformacije in drastičnih sprememb v opoziciji njegovega Ascendenta. Ascendant lahko nakazuje fizično telo.

25. marec 1994 planet Uran na 25° 48 Kozoroga po tranzitu v kvadratu Vertex -a Carl Sagana. Kot že omenjeno, Vertex je kot usode, natalna karta ima Uran nasproti Vertex, in Uran lahko prinese šok in presenečenje. Ponovitev natalnega trdega aspekta prinaša na površje obljubo natalne karte.

4. april 1994 Uran v tranzitu na 26° 03 Kozoroga je bil nasproti natalnega Plutona Carl Sagana. Uran Pluton lahko nakaže šok in prevrate.

30. april 1994 Uran v tranzitu je bil stacionarno Retrograde pri 28° 20 Kozoroga  - skoraj točno nasproti Natalnega Plutona.

8. maj 1994 sončna lok usmerjen Neptun je bil v konjunkciji z natalno Venero pri 14° 34 Škorpijona. Venera je vladar Carl Sagan karte in s tem vpliva na fizično telo. To je lahko strupena kombinacija.

10. maja 1994 je Sončev mrk na 19° 49 Bika ustvarja skoraj natančno opozicijo Sonca. Njegovo natalno Sonce je v 6. hiši zdravja in tudi predstavlja fizično telo, vitalnost in življenje. Mrk na osebni točko v karti običajno kaže na nekatere akcije povezane s planetom, ki je v mrku.
27. maj 1994 Uran v tranzitu znova v opoziciji Plutona.
Dne 7. junija 1994 Uran v tranzitu spet v kvadratu z Natalnim Vertex-om.

22. junij 1994 Saturn je bil stacionarno Retrograde pri 12° 24 Ribe. To je skoraj točno nasproti njegove konjunkcije Mars Neptun. Kombinacija Saturna do Marsa in Saturn do Neptuna je še posebej težka in po navadi nakaže zdravstvene krize. To tudi poudarja strupena kombinacija natalne konjunkcije Neptun/ Mars.

Tranzit Plutona v opoziciji Ascendanta natanko na 15. julij 1994 .-- telesne transformacije in krize.

Na 3. November 1994 sončni mrk se pojavi pri 10° 54 Škorpijona v njegovi šesti hiši zdravja in v konjunkciji Merkurja, Jupiter, Venere in Sonca. Lunin mrk je bil 18. novembra 1984 na 25° 42 Bika, kar znotraj minute njegovega Ascendenta. Lunini mrki nakažejo zelo čustvene čase.
Prav tako je treba opozoriti, da je Ascendant v konjunkciji posebno zle, škodljive zvezde stalnice - Algol.

Možno je, da če bi Carl Sagan verjel v astrologijo in se posvetoval z astrologom, bi se mu morda povedalo o možnosti zdravstvene krize leta vnaprej in bi bil sposoben sprejemati ukrepe za izboljšanje svojega zdravja.
Hkrati, ni jamstva in je lažje videti stvari v retrospektivi. Vendar pa nihče ne bi mogel dvomiti v resnost planetarnih kombinacij, ki so se pojavile v njegovem življenju leta 1994.
Carl Sagan je umrl v Seattle Washington decembra 1996.