Planeti in žleze 
Med planeti in žlezami obstaja močna povezava . Če je planet v 1 hiši in še posebej , če je v konjunkciji  z ascendentom je lahko žleza , ki ji planet vlada , zelo občutljiva ali pa poudarjena kako drugače. Povezava z žlezami je najbrž eden najpomembnejših tovrstnih vplivov. Da bi dobili celovitejšo podobo , moramo upoštevati tudi žlezo, ki spada pod vladajoči planet.


OVEN

Oven vlada glavi, predvsem velikim možganom. Močan poudarek na Ovnu lahko predstavlja nagnjenost k glavobolom. Marsa , vladarja Ovna tradicija povezuje z levim ušesom, ledvicami, žilami in genitalijami. Vlada spolnim žlezam.


BIK

Z znamenjem Bika so povezani mali možgani in tudi vrat, ušesa, spodnja čeljust in grlo. Biki so znani, da radi jedo. Vpliva tudi na žleze obščitnice, ki nadzirajo raven kalcija v telesnih tekočinah.


DVOJČEK

Dvojček vlada pljučem, sapnicam, ramenom, rokam ter prstom. Vladar je Merkur zato so pri Dvojčkih poudarjeni miselni procesi, ki so po navadi hitri in prodorni. Ptolemej povezuje planet tudi z jezikom in žolčem in zadnjico. Sodobni astrologi menijo, da je znamenje v tesni povezavi z živčnim sistemom.


RAK

Rak vlada prsim, trebuhu in prebavnemu traktu. Luna, ki vlada raku je tradicionalno povezana s trebuhom, maternico in čutilom okusa; vlada tudi levi strani telesa. Sodobni astrologi jo povezujejo tudi s celotnim sistemom prebavil.


LEV

Lev vlada srcu, hrbtenici in hrbtu. Ptolemej pravi, da Sonce, vladar Leva upravlja z možgani, srcem, sinusi ter desno stranjo telesa. Danes ga povezujemo s priželjcem ter žlezami z notranjim izločanjem( ki igrajo pomembno vlogo med puberteto), pa tudi z imunskimi reakcijami organizma.


DEVICA

Devica je povezana s črevesjem, pleksusom in živčnim sistemom. Znamenju vlada Merkur ( zato glej tudi Dvojčka).


TEHTNICA

Tehtnica vlada ledvicam ter celotnemu ledvenemu predelu. Verjetno igra tudi vlogo pri težavah s sečnikom in sečnim mehurjem. Znamenju vlada Venera, zato glej tudi pod Bik.


ŠKORPIJON

Znamenju Škorpijona se pripisuje vladavino nad spolnimi organi. Sem spadajo tudi mehur, prostata in danka. Po tradiciji znamenju vlada Mars, zato glej tudi pod OVEN. Sodobni vladar znamenja je Pluton in ta planet je tako kot Mars povezan s spolnimi žlezami.


STRELEC

Strelcu tradicija pripisuje kolke in stegna, pa tudi žile. Njegov vladar je Jupiter, ki vlada tudi jetrom, arterijam in spermi, ter je povezan z žlezo ščitnico, ki upravlja z izločanjem hormonov in telesno rastjo.


KOZOROG

Kozorog vlada kolenom, kostem in zobem; njegov vladar je Saturn, ki vlada vranici , mehurju , sluzi in kostem in je povezan s prednjim režnjem hipofize, ki upravlja s spolnimi žlezami in vpliva na strukturo kosti in mišic.


VODNAR

Vodnar vlada krvnemu obtoku; njegov tradicionalni vladar je Saturn, zato glej pod Kozorog. Sodobni vladar je Uran, ki ga astrologi povezujejo s češariko. Skrivnostnim tretjim očesom.


RIBI

Znamenje Rib vlada stopalom ( vladalo naj bi tudi bolnišnicam ter medicini na splošno). Njegov tradicionalni vladar je Jupiter, zato glej tudi pod STRELEC; sodobni vladar je  Neptun , ki vpliva na možgansko strukturo, ki sodeluje pri prenašanju dražljajev po čutilih.Planeti v Medicinski Astrologiji


Skupaj z znaki, je treba razumeti, kako planeti delujejo v medicinski astrologiji. Kot je navedeno prej, znaki se v splošnem nanašajo na anatomsko lokacijo bolezni, toda tudi pomagajo pri odpornosti proti boleznim in vzdržljivosti telesa.
Planeti lahko včasih imajo podoben pomen kot znaki v katerem so, tako če planet prejema težke aspekte, potem to vpliva na znak kateremu vlada. Ampak na splošno, planeti se nanašajo na delovanje telesa in njen odziv na bolezen. Potrebno je upoštevati znake, kot anatomsko skladnost korespondence in planete kot fiziologijo. Da bi razumeli to, moramo najprej razumeti, kako vsak planeti reagira ali deluje, da nakaže možno stanje bolezni v telesu. Opisi v nadaljevanju so opisi planeta vključenega na nek način v trdi aspekt ali v kombinaciji z drugim planetom.

Prizadeto Sonce lahko ima rezultat vnetja, okužbe, vročine in energijskih problemov. Včasih težave s Soncem lahko nakazujejo težave s srcem , ker je Sonce vladar Leva, ki vlada srčni mišici. Vendar bi bilo to treba potrditi z drugimi planetarnimi indikacijami.
 
Bolezen, ki vključuje Luno lahko opisuje čustvene motnje, zadrževanje vode, alergične reakcije, nastajanje sluzi, spremenjen ritem telesa, akutne bolezni ali ženske bolezni.


Bolezen, ki vključuje Merkur lahko opisuje duševno ali živčne bolezni, bolezni dihal in morda govorne motnje. To lahko včasih nakaže hormonske težave.

Bolezen, ki vključuje Venero lahko kaže na neravnotežje telesnih energij, benignih izrastkov, neravnovesje krvnega sladkorja, težave venskega obtoka in pomanjkanje višine glasu.

Bolezen, ki vključuje Mars lahko ima za rezultat vnetje in okužbo, zvišano telesno temperaturo, krvno bolezen, rane, acidoza, opekline, kirurški poseg, nenadne bolezni in mišične motnje.


Bolezen, ki vključuje Jupiter lahko kaže na težave z arterijsko cirkulacijo krvi, bolezni, ki jih povzroča presežek, debelost, težave pri nabiranju maščob ali težave s funkcijo jeter.

Bolezen, ki vključuje Saturn kažejo na kronične bolezni, strjevanje, kristalizacijo, blokade, malignost, oslabitev, kožne bolezni in pod aktivnostjo organa, ki mu vlada znak  v katerem biva Saturn v karti.

Bolezen, ki vključuje Uran lahko povzroči ne-koordinacijo, krče, nenadne bolezni, trzavice, epileptične napade, s stresom povezane bolezni, razbijanje srca, nesreče
povzročene z električno energijo ali eksplozijo.

Bolezen, ki vključuje Neptun lahko nakaže odvisnosti od drog, alkoholizem, komo, zastrupitve, malignomi, skrito bolezen, prevelik odmerek mamila, občutljivost na droge,
znižanje imunskega sistema in napačne diagnoze.

Bolezen, ki vključujejo Pluton lahko kažejo na deformiranost, maligne bolezni, množične okužbe, bakterijske okužbe, amputacije.