FORTUNA - TOČKA HARMONIJEFORTUNA –TOČKA SREČE

Ena od naj intrigantnejših, kot tudi najbolj mističnih astroloških točk je Točka sreče.
Glede na to, da človek doživlja  vzpone in padce, izkušnje in trpljenje, njega drži žarek upanja, ki nakazuje na končni tok njegove usode.
 
Vsaka oseba globoko v sebi ve, da tam nekje obstaja "vrč z blagom, ki ga čaka z one strani duge". Da bi prišel do tega vrča, človek dobi željo, da se prebije skozi življenjske burje iz katerih pride, kot "kapetan lastne ladje". Izkušenja in preizkusi katere priziva in izdrži so le valovi morja po katerih plove k lastni obljubljeni zemlji. Premagovanje preprek na poti k nekem idealističnem cilju ga približuje  obali.
 
Največja prepreka na katero človek naleti na svoji poti je ohranitev notranje in zunanje harmonije. Zunanja harmonija izhaja iz notranje. Notranja harmonija dovoljuje človeku, da spozna cilje in ideale, ki mu bodo prinesli srečo - "vrč z blagom". V astrološkem žargonu, Fortuna predstavlja ta vrč z blagom. Skozi manifestacijo te točke, se človek počuti najprijetneje in najde svoje pravo mesto v življenju.

Fortuna je prav tako točka skozi katero se človek počuti zakoreninjen v središču lastnega bitja.

Včasih je za doseganje ciljev in idealov potrebno celo življenje. Tistim srečnikom, ki dosežejo to dragoceno vibracijo v rani mladosti, predstoji mnogo večja borba v relativno kratkem obdobju. Zaradi tega je očitno, da Fortuna bolj plodno deluje v drugi polovici življenja kot v človekovi mladosti.
 
Človek ne nosi rad velik dežnik, ampak če se mora opredeliti med soncem in dežjem, bo raje izbral, da ne pada dež. Prava emocionalna harmonija izvira iz spoznanja, da čas ne moremo spremeniti, ali vsekakor lahko spremenimo način na katerega se mu prilagajamo. Vrba, ki se upogiba v nevihti, in se ji listi upogibajo v skladu z vetrom, se ponovno dvigne ko se nevihta umiri in ponovno zablesti. Istočasno, trulo drevo bo vedno nastradalo pri neurju. Vrbino nežno vejevje in listje je v veliki meri podobno človekovi emocionalni naravi, katero predstavlja Luna. Čeprav se veje in listje zvijajo na vetru, mi smo popolnoma zavedni, da njihov obstanek in rast je odvisna od sposobnosti, da obdrži povezavo z deblom drevesa. Tu se drevo lahko predstavi kot Sončev znak, ki predstavlja središče našega cilja.

Sončev znak predstavlja faktorje ki pooseblja bistvo človeka - dar, ki osebo napravi edinstveno. Skozi Lunin znak se oseba uči kako se prilagoditi spremenljivem svetu. Luna je skladišče navad naučenih zaradi človekovega obstanka. Človek se primerja s svetom v katerem živi in poskuša, da zadrži ravnotežje med potrebami katere bo hranil njegov Sončev znak in tistih za katere izpolnitev društvo dovoljuje določen čas. Skozi Lunin znak človek opazuje potrebe in mišljenja drugih ljudi in skozi pomembno reakcijo na njih, vzdržuje sebe in druge.

Ravnotežje med emocijami, ki jih doživlja Luna in potrebami Sonca in njihova integracija formirajo nov občutek obstoja,  ki omogoča človeku, da doživi en direkten cilj v življenju. Občutek obstoja ustvari pri človeku zavest o osnovnih idealih, ki strukturirajo njegovo smer in cilj.

Izključno preučevanje Sonca in Lune, kot faktorja, ki vodita k ravnotežju v samem človeku, bi pomenilo, da ignoriramo univerzalen zakon - zakon trojstva ali števila tri. V celi naravi bilo kakšno dvojstvo avtomatsko izzove neravnotežje. Primerjajte nasprotne konce gugalnice, z enim koncem vzdignjenim in drugim spuščenim. Pozitivne in negativne situacije vedno obstajajo kadar se vzame v ozir samo dva faktorja. Stvari navidezno postanejo pravilne ali napačne, bele ali črne, visoke ali nizke, vzhodne ali zahodne, velike ali male, dominantne ali podrejene, naštevanje bi se lahko nadaljevalo v nedogled. Edino kadar se preuči zakon trojstva, se doseže popolna harmonija in ravnotežja. Ravno skozi vrh piramide se fokusira celotna energija, težišče v središču gugalnice pri kateri se nasprotni konci lahko uravnotežijo.

Koncept Boga v velikem delu zahodnega sveta se predstavlja v vidu trojstva. Odnosi med nekima dvema osebama nemoteno funkcionira edino v prisotnosti božanske višje sile. Dve strani kovanca so nepomembne brez tretjega faktorja – bistvo pomena samega denarja.

Zakon trojstva je povsod prisoten v astrologiji. Vsak znak Zodiaka se deli na tri dele ali dekade. Vsak znak je sestavljen od trideset stopinj - trikrat po deset. Vsak kvadrant Zodiaka vsebuje tri znake, ki predstavljajo letno dobo. Obstajajo tri kvalitete elementov: kardinalni, fiksni in spremenljivi. Veliki trigon, aspekt skozi katerega čudežna božanska zaščita kot, da sije in vedno pomaga osebi, da se postavi čvrsto na lastne noge je simboliziran s tremi točkami.

Geometrija s katero je astrologija neposredno povezana je dovoljevala človeku, da konstruira fizični trikotnik, ki predstavlja najmočnejšo arhitektonsko obliko v gradbeništvu.


Ascendent je tretji faktor, ki uravnoteži Sončev in Lunin znak. Celotna planetarna energija se doživlja in manifestira skozi Ascendent. Ravno na tem mestu se bo najmočneje občutilo privlačnost med Soncem in Luno. Tu se razvija osebnost, ki dovoljuje človeku, da se odprto sooči s potrebami in občutki. Težave, ki se doživljajo pri soočanju z zunanjimi okoliščinami generalno prisilijo večino ljudi, da uporabijo Ascendent, da bi harmonizirali Lunino energijo na račun Sončeve.

Zaradi tega osebnost, ki se razvije v Ascendentu, se prav tako uporablja kot posredništvo, da bi se umirilo vse kar oseba občuti in vse kar verjame, da drugi mislijo, da bi morala da občuti. To fokusira veliko pozornost na Luno, ampak v bistvu zelo malo govori o potrebah Sončnega znaka. Kadar se osebnosti, ki jo simbolizira Ascendent in emotivnem ali običajnem bitju, katero simbolizira Luna dovoli, da dominira nad Soncem, smo soočeni s situacijo v kateri se baza piramide smatra pomembnejšo od vrha. Baza obstaja, da bi držala vrh,in ne obratno. V Bibliji piše: "Tudi zidarji odvržejo kamen na vrhu." Bistvo je zapostavljeno in žrtvovano zaradi nižjega nivoja bitja.

Da bi se vzpostavilo ravnotežje, oseba mora da postane zavedna moči svojega Sončnega znaka. Najboljši način da se to napravi astrološko je, da se napravi nova karta s Soncem na Ascendentu ali da se Sonce mentalno položi na to točko. Dobimo Sonce v konjunkciji z Ascendentom in človekova osebnost se privede v sklad s potrebami Sonca. Na ta način povečamo pomen Sonca in ne dovolimo osebnosti,  da se obnaša neodvisno od njega. Sedaj oba morata funkcionirati skupaj in stremeti k skupnem cilju. To očitno menja vpliv Lune. V kolikor sedaj Ascendent funkcionira kot Sončev produkt in ne več kot Lunina fasada, tedaj ravno Luna mora da stopi v sinergijo s tem novim ravnotežjem, ki predstavlja človekovo moč in potencial.

Napravimo analogijo z vrbo -  v kolikor se drevo, Sonce, presadi na Ascendent, tedaj se listje, Luna in emotivne potrebe, prav tako morajo pomakniti v isti meri. Drevo ne moremo razsekati na dele. Da bi to dosegli, pomikamo Luno za enako število stopinj v isti smeri v kateri je pomaknjeno Sonce.

Na primer: če se Sonce nahaja na 15 stopinj Ovna, Luna na 15 stopinj Kozoroga, a Ascendent na 15 stopinj Raka, zamislili bi si Sonce na stopinji Ascendenta a Luno na 90 stopinj iza njega, ali na 15 stopinj Ovna. Stopnja razmika med Soncem in Luno je nespremenjena - še vedno je 90 stopinj. Vendar, spremenjeni so znaki v katerih se nahajajo.

Še en primer: Sonce je na 12 stopinj Ribe, Luna na 6 stopinj Vodnarja, Ascendent na 25 stopinj Raka. Razpon med Soncem in Luno je 36 stopinj.

Če bi se Sonce položilo na Ascendent, 25 stopinj Raka, Luna bi bila 36 stopinj iza njega, tj. na 19 stopinj Dvojčka. Nova Lunina pozicija, znak in stopinja, označujejo položaj Fortune.

V naših primerih, v prvem bi se morala Točka fiksirati na 15 stopinj Ovna, v drugem bi se morala Točka namestiti na 19 stopinj Dvojčka .

Točka sreče označuje tisto mesto v horoskopu skozi katero so Sonce, Luna in Ascendent v najbolj harmoničnem medsebojnem odnosu in se z lahkoto izražajo skozi veliko blagodejnost za posameznika. Točka sreče, kot Jupiter, obljublja bogastvo. Vendar v širšem smislu, ona obsega večji segment človekovega bitja od bilo katerega planeta. Ona človeka dovede v sklad z okoljem v katerem mu je najbolj naravno, da uspe in vsakem definira mesto, kje bo njegov edinstveni in posebni koncept uspeha. Določanjem posebne note proti kateri celotno bitje vibrira, ona prav tako nakazuje najmočnejšo človekovo potrebo.

Pri vsaki osebi obstaja ego in ideal ega. Najbolj enostavni način za definiranje ega je, da predstavlja tisto kar posameznik misli o sebi. Brez obzira na to ali so njegove misli pravilne ali ne, njegov ego postane način na kateri jih opaža. Istočasno, njegov ideal ega je sestavljen od misli, ki predstavljajo vse tisto kar bi želel biti, a ni. Zaradi tega, ideal ega vedno predstavlja dosti več od resničnega ega v okvirih nekoga sanj o izpolnitvi. Kot rezultat tega, kadar se oseba preiskuje,  istočasno spoznava svoj ideal ega ali vse tisto kar bi želela biti in svoj ego (znanje o vsemu {to zares je). Ta pogled jo motivira, da pride do vsega, kar tvori njeno trenutno stališče.

Sam ego se menja iz dneva v dan, iz trena v tren, odvisno od človekovih del, okolja v katerem se nahaja in tega koliko se uspešnim smatra - v svojih ali v tujih očeh. Ideal ega, predstavlja nekaj več od fiksne točke v zavesti, svetu in usodi posameznika. On simbolizira segment za kateri človek verjame, da bi ga izpolnil, če bi ga lahko dosegel. Na ta način, ideal ega predstavlja nekaj za čimer oseba v sebi teži, a njegovo radostno izpolnitev se lahko doseže z najdbo harmonije katero obljublja Fortuna.


FORTUNA IN KARMIČNA NAGRADA


Glede na to, da Fortuna zavisi od tega kako oseba koristi Sonce, Luno in Ascendent, koristi katere mu bo ona nudila bodo odvisni od funkcioniranja teh treh faktorjev v  horoskopu.

KAKO NAJTI FORTUNO

V kolikor so ti trije faktorji zlo-uporabljeni, tedaj Fortuna lahko deluje, kot Točka nesreče. Do tega prihaja, ker oseba ni vložila napor za dvig nivoja zavesti, ki jo predstavlja Luna. Lahko je uočiti vzrok tega, ko se spozna, da premik Sonca do Ascendenta ustvari nov položaj za Luno, ki v bistvu določa položaj Fortune u horoskopu.

V kolikor posameznik koristi Luno pravilno in kot dinamičen, integralni del horoskopa, usklajujoč tako dušo z ostankom svojega bitja, od Fortune se lahko pričakuje, da deluje popolno pozitivno. Po drugi strani, tam kjer posameznik koristi Luno, kot skladišče negativnih spominov se lahko pričakuje, da Fortuna ne bo delovala pozitivno.

Tudi v najslabšem primeru, Luna predstavlja rast, spremembo, razvoj novih navad in začetek novih emotivnih stališč, ki bodo na koncu pomagali, da se izboljša karma. Večina astrologov smatra, da ravno Luna izraža težnjo, da ljudem ustvari največ težav. Zanimivo je opaziti z vidika časa, da večina ljudi poseže za astrološkim razlagam ravno tiste dni, ko Luna v tranzitu prehaja skozi tisto hišo v njihovem horoskopu, ki opisuje osnovni razlog za iskanje razlage. Na ta način se lahko razume koliko je obvezna vloga Lune v razreševanju problemov nekoga. Ravno skozi razreševanje takšnih problemov, Fortuna postane izvor idealne inspiracije - pregovorni vrč z blagom z one strani duge.
 
DOSEGANJE  FORTUNE
 
Poenostavljeno Fortuna se lahko smatra za srečno točko v horoskopu, tj. izvorom prilike, s pomočjo katere lahko dosežemo največje težnje. Ipak, ideja o sreči, priliki, izpolnjenjem in zadovoljenjem ostane abstraktno,v kolikor človek na poti k svojem cilju ne vloži koncentrirane napore.

V začetku tega stoletja, mnogi priseljenci so prihajali v Ameriko verujoč, da so ulice "tlakovane z zlatom". Na žalost, večina je kmalu morala spoznati, da je to čista sanjarija. Samo nekaj priseljencev je v svojem življenju te sanje uspela sprovesti v delo.

Ideja, da vsaka oseba v Božjih očeh ima enake šanse, da postane srečna - ne ostane ideja samo pri tistih katerih napori od tega očitno abstraktnega pojma stvaraju realnost svojega obstoja.

Vizija duhovnega gibanja danes v svetu je lepa. Vendar, resnično izkustvo je dostopno samo ljudem, ki želijo da se soočijo z ovirami in da jih premagajo zato, ker jih odvajajo od edinosti z njihovo božansko egzistencijo. V bistvu, Fortuna v veliki meri funkcionira na enak način. Iz nje je treba črpati ali k njej je treba tudi težiti. V tem smislu eno bistvo postane zelo jasno - v Fortuni se vedno skriva božanski blagoslov. Človekova sposobnost, da prejme ta blagoslov popolno je odvisna od tega, če bo svoje življenje usmerila k najvišjim idealom. V kolikor to ne napravi bo odvraćena trenutnim izkrivljanjem stvari, ki delujejo prijetneje in do katerih se lažje pride. Seveda, stopnja tega blagoslova se razlikuje od osebe do osebe. Če so v vprašanju pričakovanja na materialnem planu, Fortuna bo funkcionirala materialno; v kolikor so pričakovanja duhovna, Fortuna bo funkcionirala duhovno. Tisti, ki lahko kontrolirajo vsak aspekt življenja, prav tako kontrolirajo tudi Fortuno. Pri tem se javlja tendenca k omejitvi možnosti. Ko je oseba sposobna, da verjame, da so vsi faktorji in okoliščine v njenem življenju urejeni zaradi končnega dobra njene evolucije, kot tudi celega sveta, nudijo se neskončne možnosti za tisto kar Fortuna lahko nudi. Postopajoč na ta način, sigurno se lahko dobi tudi nepričakovano. Potrebne so velike priprave da bi takšen zrak svetlosti nekom prodrl v življenje.

Človekova stališča igrajo zelo veliko vlogo v odnosu do življenja. Ta stališča so v Določenem smislu del in odraz osebnega vrednostnega sistema. Vrednosti se razvijajo zgodaj v življenju skozi vpliv staršev. To astrološko vidimo skozi položaj Sonca, ki predstavlja očeta  in Lune, ki označuje mater. Ko raste, človek prične da pronalazi osebnosti, ki zamenjajo avtoriteto in nežnost. Vzpostavi se občutek sigurnosti, da bi se vzpostavila ravnotežja tega, kot tudi drugih faktorjev, ki tvorijo vrednostni sistem.

Z drugimi besedami, medtem ko otrok raste, se mu spreminjajo vrednosti. Vendar one nikoli ne zapuščajo okvir pozicije Sonca in Lune v horoskopu. Ker ta proces substitucije pronalazi višje nivoje vrednosti, notranja harmonija se približuje idealom, ki spodbujajo evolucijo. Obrazci se menjajo in tvori se nova identiteta, ki se manifestira skozi Ascendent. Pri tem ni važno ali je nova identiteta blizu ali daleč od tistega kar je naučeno v mladosti. Važno je to ali predstavlja izkrivljanje ideala ali harmonično mešanico najglobljih ciljev. V kolikor smo iskreni do teh ciljev, stališča, ki se razvijajo iz vrednostnega sistema nam bodo izpolnili obljube Fortune.


FORTUNA - DETERMINATOR USMERITVE


Fortuna simbolizira največjo nagrado, ki jo posameznik lahko dobi. Zaradi tega postane zelo važna in občutljiva točka v horoskopu. Cel horoskop se zaradi tega lahko preko nje prebere. Človek lahko vidi način na katerega lahko uporabi planetarno energijo, da bi se usmeril na pot največjih obljub. Ko to napravi, vse prepreke, konflikti in napetosti, ki se pojavljajo v horoskopu lahko vidi kot orodje ali pomembne stopnice za doseganje cilja, ki mu bo nudilo največje zadovoljstvo. Horoskop tedaj dobiva mnogo večjo perspektivo.

Namesto, da se fokusira na bilo kateri poseben problem ali konflikt, pozornost se usmerja na specifično točko v horoskopu v katerem se lahko najde največja izraznost in zadovoljstvo. Kot rezultat tega, posameznik se lahko nauči koristiti vse planetarne energije fokusirajoč jih na področja največjih teženj svoje duše. Kot determinator usmeritve, Fortuna pomaga posamezniku, da vidi izven meja opažanja nižje ali fizične zavesti in ustvari osebno perspektivo za odpiranje višje ali intuitivne zavesti. To odpiranje dovoljuje, da se pojavijo resnični ideali in cilji, izražajoč osnovno naravo duše.


HOROSKOPI IN FORTUNA


V natalnih horoskopih s polno Luno, Fortuna se vedno nahaja v 7 hiši, ne glede na to katere hiše so v vprašanju. Opozicija Sonce / Luna vedno nakazuje na neko vrsto konflikta s starši. Ta oseba običajno prične reševati konkreten konflikt po vstopu v zakon ali ko postane starš. V tem primeru Fortuna v 7 hiši nakazuje na srečo, ki lahko sledi po rešenih konfliktih, ki bodo obsedali posameznika sigurno polovico njegovega življenja.

Poleg tega, ne glede na zakonsko stanje posameznika, opozicija Sonce / Luna bo na koncu prinesla zelo objektivno in kristalno jasno stanje zavesti. Fortuna v 7 hiši, uravnotežena z naravnim vladanjem Tehtnice , nudi človeku možnost, da življenje gleda videnjem, ki ga imajo drugi ljudje, kot tudi z lastnim izkustvom. Opažanje življenja postane nadgradnja pridobljena na osnovi videnja drugih ljudi. Na koncu se vzpostavi ravnotežje vseh mogočih videnj, kot tudi edinost občutkov in obstajanja, ki služi da osebi predstavo povečane duhovne energije in smisel.

V horoskopih, ki imajo konjunkcijo Sonca in Lune, horoskop mlade Lune, Fortuna bo vedno padla na Ascendent. V odvisnosti od egzaktnosti konjunkcije, Točka je lahko stopinjo - dve od vrha hiše, ali v prvi ali v dvanajsti hiši. Fortuna z mlado Luno nakazuje, da bo dotična oseba dosegla največjo izpolnitev gledajoč sebe in svet skozi lastno izkustvo in ne preko tujega. To se doseže, ko se človek nauči kako koristiti konjunkcijo Sonce / Luna v najpozitivnejšem smislu. Postopajoč na ta način, oseba je sposobna da razvije harmoniju osebnosti skozi katero se izraža in nastane čvrsto utemeljeno radostno edinost Bitja.

Pogled na življenje postane subjektiven. Vendar , ta oseba si lahko lasti svežino in vitalnost katera izvira od edinosti Sonca in Lune. Preteklost, katero predstavlja Luna , spaljuje toplota in svetloba Sonca. Tedaj preostane samo še nov začetek, izliv duha usmerjen k popolnosti osebnosti, kot sredstvo za izražanje duše.

Ko Luna tvori kvadrat s Soncem, Fortuna prav tako tvori ta aspekt z Ascendentom in se nahaja ali v 10 ali v 4 hiši, na Zenitu ali Nadiru.

Ti kotni vrhovi hiš so izredno občutljivi in se nahajajo pod naravno vladavino Saturna in Lune, ker so pod vplivom Kozoroga in Raka in označujejo poleg mnogih drugih stvari, uspavan potencial in njegovo manifestacijo. Kvadrat Sonce / Luna nakazuje na napetost v odnosih s starši. Posameznik to občuti in nosi v sebi skozi življenje. Zaradi tega, obstaja močna potreba da se ta napetost razreši. Rešitev običajno leži v vzpostavljanju miselne harmonije z enim od staršev.

Ker 4 hiša nakazuje na mater, a 10 na očeta, precizno določena pozicija Točke jasno nakazuje preko katerega od staršev bo ta oseba umirila svojo napetost. Vendar , so primeri ko se eden starš lahko najde v nasprotni hiši. Detajlna analiza horoskopa pokaže katera hiša se lahko pripiše dotičnem staršu. Ravno to področje življenja in način na kateri oseba razume starševsko, prinesti največjo izpolnitev.

Fortuna se lahko primerja prstanom iz mesinga na vrtiljaku življenja. Da bi se do nje prišlo  se mora "plačati vstopnica", a človek si mora zaželeti, da "se provoza". Brez obzira na to ali je aspekt med Soncem in Luno skladen ali neskladen, vendar bo potrebno mnogo napora preden se doživi velika dobrobit od Fortune.

V primeru opozicije se mora izbrisati karma, katera se je tekom mnogih življenj nabrala. Moramo odustati od poskusov, da bi bili središče vesolja in spoznati svojo zelo subtilno vlogo v "velikem planu". Mora se vzpostaviti ravnotežje med jemanjem in dajanjem, spoznati da je pretiravanje v eni ali drugi smeri pogubno za popolno objektivnost.

Človek stoji z eno nogo v preteklosti, a z drugo v prihodnosti. Ima željo da deluje, kot tudi željo, da vidi druge da delujejo. Ima željo da vodi in da ga drugi vode, željo da napreduje in da ostane isti.

FORTUNA IN HORIZONT

Fortuna se izraža različne lastnosti v odvisnosti od položaja v hemisferah horoskopa. Kadar se Fortuna pojavi izpod horizonta, dar izpolnitev, ki ga oseba doživlja je dajanje. Največje zadovoljstvo se dosega skozi vse tisto kar se nudi drugim. Bolj je človek v stanju da daje, sposobnejši je, da izkusi bogatejšo izpolnitev. Kadar se Fortuna pojavi v višji hemisferi, oseba je določena, da prejme določen blagoslov od drugih. Gledano na to s karmičnega gledišča, njena duša je takšen blagoslov brez suma zaslužila v svojih prejšnjih življenjih.

Oseba ki mora prejeti nagrade zasluži jih skozi Fortuno v nižji hemisferi. To jasno nakazuje ali oseba v sedanjem življenju preživlja karmo sejanja ali žetve. Oseba s Fortuno v nižji hemisferi sedaj seje semena ljubezni, da bi se ji z isto mero vrnilo v prihodnosti. Ni večjega zadovoljstva od tistega ki se lahko doživi z dajanjem. Oseba, ki ima Fortuno v gornji hemisferi uživa v karmični žetvi letine vseh svojih načrtov v preteklosti, a prejemanje s ponižnostjo in hvaležnostjo mora biti vredno tega dara.


FORTUNA - TOČKA HARMONIJE

Študije astrologije o Sončnih znakih dosti pozornosti namenjajo efektu nasprotnih znakov. Izgleda da je postalo široko sprejeto stališče, da kadar oseba doživlja težave v preživljanju lastnega Sončnega znaka, obstaja močna tendenca da se izrazijo najbolj negative lastnosti nasprotnega znaka. Ravno zaradi tega so Biki, ki praktično nikoli ne izgubijo živce, poznani kot osebe z najbolj eksplozivnim izlivom besa med vsemi znaki Zodiaka. Ti zelo redki ali močni izlivi na splošno niso izraz Bika, ampak najbolj negativne lastnosti njegovega nasprotnega znaka, Škorpijona.

Kadar so Raki prizadeti, so poznani kot tihi, povlečejo se v lupino, skrivajo izza zida in dobesedno ne govorijo s tistim, ki jih je prizadel, včasih tudi mesece. Takšno obnašanje na splošno ni v skladu z resnično toplino in iskrenostjo Raka, ampak najbolj negativne lastnosti njegovega nasprotnega znaka, Kozoroga.

Kadar človek odbije pomoč in velikodušno vodstvo radovednega Leva, od Leva se lahko pričakuje da v zameno reče: "V redu, napravil sem vse kar sem lahko, sedaj to napravi sam." To očitno pomirljivo stališče sploh ni svojstveno samem znaku Leva. Vendar , kadar opazi brezupnost neke trenutne situacije, pri njemu prevlada Vodnarjeva rezerviranost.

Na podoben način, človek lahko z lahkoto vidi koliko bo vsak Sončev znak pokazal močne karakteristike nasprotnega znaka. To so zelo pogosto najbolj negativne karakteristike samega znaka, ker se one običajno pokažejo kot rezultat odpora in frustracije v priliki soočanja s poskusom, da bi bil svoj. To bi se lahko imenovalo "uloviti se za slamico".

Vendar, ko pridemo do Fortune, polarne opozicije – nasprotni znaki se morajo gledati na drugačen način. Fortuna je vedno točka harmonije. Da bi tako funkcionirala, znaku ki ji je nasproten se ne sme dovoliti, da odvleče v nasprotno smer. V kolikor se to dovoli, Fortuna ne more funkcionirati kot center harmonije v horoskopu posameznika. Namesto tega pride do izpaha, ki je bazirano na zelo močni privlačnosti med znakom v katerem se nahaja in nasprotnega znaka. V kolikor se oseba želi naučiti kako izraziti najbolj pozitivne lastnosti nasprotnega znaka bo odstranil prepreke, ki bi sicer blokirale najvišji izraz Fortune.

Zadovoljstvo, delanje z lahkoto in koncept harmonije na splošno, niso proizvodi konvergence pozitivnih sil. To bi bila samo ena stran medalje. One so v bistvu izraz ne izražanja nasprotnih sil. Zaradi tega, v kolikor človek doživlja deset pozitivnih sil v svojem življenju, istočasno doživlja deset negativnih sil, deset nasprotnih sil, a končni rezultat bo zapustiti omrtvičeni nevtralizirajoči občutek. Čim se ravnotežje poruši, dodajanjem ene pozitivne ali odstranjevanjem ene nasprotne sile, človek prične doživljati več zadovoljstva.

Po drugi strani, če je ravnotežje porušeno v obrnjeni smeri, z odstranjevanjem ene pozitivne ali dodajanjem ene nasprotne sile, posameznik prične izgubljati občutek zadovoljstva. Da bi se razumelo kako posameznik doseže svojo največjo srečo, cel koncept zadovoljstva mora biti gledan kot nekaj kar se ne javlja kot središčna točka v spektru pozitivnih in negativnih sil. Marginalna točka kot popolno pozitivno izkustvo zadovoljstva je v bistvu pravo središče našega bitja.

Izgleda da je svet izpolnjen s pozitivnimi in negativnimi silami, ki se izražajo kot zaželjene ali nezaželjene okoliščine s katerimi se vsak posameznik mora soočati. Važno je razumeti, da se vsi mi moramo ukvarjati s temi silami iz resničnega središča svojega bitja.

Trenutno stanje evolucije (in zavesti) nikoli ni istovetno v vsakem trenutku, niti je isto za bilo katere dve osebe. Upravo tu treba delovati na sebi. Istočasno moramo delati na svojem znanju.

V kolikor bi vsaka oseba težila zadovoljstvu in koristila Sonce, Luno in Ascendent na najbolj pozitiven način, ne poskušajoč da prizadene, poškoduje ali ustvari negativen odnos do ljudi in okoliščin, ki predstavljajo znak in hiša nasproti njeni Fortuni, bi bilo očitno, da v očeh Boga, svet doživlja pozitivno evolucijo. V kolikor pa vsak človek teži zadovoljstvu skozi najbolj pozitivno harmonično koriščenje Sonca, Lune in Ascendenta ali ne uspeva, da zadovolji ljudi, okoliščine in dogodke, ki so simbolizirani s hišo in znakom nasproti njeni Fortuni, tedaj v Božjih očeh svet doživlja kaos.

Fortuna vedno vsebuje božansko kvaliteto, ki je izven človekovih osebnih naporov, prepričanja in občutka sreče. Zaradi tega je potrebno, da človek v iskanju za najboljšem za sebe samega ne zlorabi tisto kar je končno najbolje za evolucijo društva v katerem igra svojo vlogo. Zaradi tega se z vsemi faktorji, ki se protive bujanju Fortune pri dotičnem posamezniku mora soočiti na najbolj pozitiven možni način. Odgovor na vse to leži v sposobnosti osebe da bo popolnoma ravnodušna do vseh teh faktorjev, okoliščin in dogodkov, ki se nahajajo v hiši in znaku nasprotni Fortuni.

Ti faktorji predstavljajo svet ali univerzalne faktorje, ki lahko odvlečejo človeka z določene poti, ki vodi k vrhunskem zadovoljstvu. Človek se mora naučiti kako sprejeti te faktorje in soočiti se z njimi na način, ki vodi k svetovni evoluciji, tako da osebno ne samo da sodeluje z božansko dobroto, ampak istočasno ostane ravnodušen do vseh tistih faktorjev, ki  na izgled nasprotujejo njegovem občutku sreče.

Oseba se sukobljava s svojo brezosebno stranjo v hiši in znaku nasproti položaju Fortune. Pri tem se prikazuje težnja, da se ponovno ustvarijo stavovi in obrazci obnašanja drugih ljudi. Tu se pričenja razumevanje tistega segmenta, ki ni oseben ampak nasprotno, odslikava vlogo, ki se igra na splošnem planu. V kolikor v tem področju človek izrazi ljubezen, razumevanje in modrost, ki so mu dani, izpolnjuje obvezo do Stvarnika. Čim bolj smo v stanju da to napravimo, bolj nam bo dovoljeno, da doživimo Fortunu.

V tem pristopu se eliminirajo negativne sile iz osebne narave skozi priznavanje in izražanje tistega našega aspekta ki je namenjen Bogu – brezosebne narave. Osebni občutek zadovoljstva, kot je v Fortuni, brezoseben občutek sreče, in izražanje univerzalnega občutka bitja skozi nasprotni znak so lahko prej v medsebojni harmoniji kot pa v spopadu.

Točna stopinja in znak nasproten Fortuni skozi katerega vsak od nas doživlja del univerzalne realnosti z nazivom Točka brezosebne zavesti s simbolom ( ), kot je to prikazano v 7 poglavju. Ko človek izpolnjuje svojo Točko brezosebne zavesti, zaloga in podpora, ki se dobivajo iz tega področja v horoskopu postanejo izjemno obilni.