ASPEKTI TOČKE SREČE


Fortuna je arabska astrološka točka in ne nek poseben planet. Vendar, obstaja nekaj zelo pomembnih razlogov, da se vsaj do neke mere preučijo planetarni kontakti s to točko.

Fortuna predstavlja izredno občutljivo točko v horoskopu posameznika. Ona izrazito reagira na osebe katerih so planeti v kontaktu! Prav tako zelo močno reagira na važne tranzite in progresije preko te točke. Zaradi tega, v kolikor je neko področje v horoskopu posameznika dovolj občutljivo, da izzove reakcijo na zunanje sile, je to dovolj močno in zasluži preučitev kot enega od faktorjev, ki pušča močan vpliv na človekovo življenje. Lahko se postavi vprašanje koliko je močna ta arabska točka, glede na to, da to ni nikakršen planet. Takšno razmišljanje nas privede do prepričanja, da je ona nujno slabša od planeta. Toda važno je da se spozna, da Fortuna sploh ni rezultanta kakšnega planeta, ampak predstavlja kombinirano moč in senzitivnost obeh Svetil (katera se pogosto smatrajo za dva najmočnejša planeta v horoskopu) in Ascendenta!

Fortuna je zelo močno področje v horoskopu, ki pogosto reagira na zunanje dražljaje, z isto, če ne večjo močjo od vseh planetov.

 

V kolikor je Točka občutljiva na zunanje sile preko izkušenj in okoliščin, ki se odvijajo kot rezultat tranzita in progresij, ali je mogoče da je občutljiva tudi na notranje sile, ki virijo iz zavesti posameznika v okviru njegove natalne karte?

Na to vprašanje se lahko zelo lahko odgovori na osnovi preučevanja drugih neplanetarnih točk v horoskopu ( Ascendent, Zenit, Vozle, vrhove hiš, Verteks, Nadir, Descendent in vse ostale neplanetarne točke horoskopa. ) Ali so one občutljive na prostorske odnose ali aspekte, ki jih z njimi tvorijo določeni planeti? Ali je pomembno, če nek planet tvori konjunkcijo z Ascendentom? Seveda je. To menja kompletno strukturo karte horoskopa! Precej je tudi pomembno, če nek planet tvori kvadrat z vrhom neke hiše. Ti pojavi ustvarjajo zelo specifične tenzije med energijami planetov in izkustva katera simbolizira dotična hiša. Precej je pomembno v kolikor pri nekom trije planeti formirajo konjunkcijo s Severnim vozliščem! To prisiljuje dotično osebo, da izpolni lastno karmo z občutkom  hitenja.

Možno je navesti dosti primerov planetarnih aspektov z dejstvi občutljivih točk horoskopa. Tukaj je treba razumeti, da neka točka v karti horoskopa trpi posledice nekega aspekta tudi, če nimamo opraviti s planeti.

Fortuna simbolizira radost katero človek išče tekom življenja.

Primer: na materialnem, vsakodnevnem planu razmišljanja so stvari v življenju posameznika, katere mu nudijo zadovoljstvo. Na osnovi istega principa, obstajajo prav tako stvari, ki mu dovoljujejo ali da doživi radost ali tisto, kar bo dobil s pomočjo radosti.

Zadovoljstvo se lahko zelo lahko najde v duševnem miru (nečem popolno nevidnim ali zelo

blizu Fortuni). Račun, ki ga je treba plačati trenutno nasprotuje  doživljaju radosti. Račun je dosti bolj otipljiv (v bistvu, zelo podoben planetu). Medtem, ko je eno bolj otipljivo od drugega, izmed njih še naprej obstaja močna vez. Emotivna reakcija osebe (ki prihaja od znotraj) na dejstvo, da mora plačati račun jo odmika od cilja, ki je v tem primeru duševni mir. Na popolnoma enak način, planetarni aspekt s Fortuno deluje na življenje posameznika.

Drugi primer; predpostavimo da ima neka oseba Fortuno v 5 hiši, ki tvori konjunkcijo z Luno. Na zelo realnem planu njena radost se izraža v želji, da dobi otroka. Luna simbolizira realno rojstvo tega otroka.Ni dvoma, da je rojstvo otroka izredno važno za človeka, pa vendar ali so meseci pričakovanja, planiranja, sanj o prihodnosti manj važni?

Otipljivo in neotipljivo sta dve strani istega kovanca. Oni so vedno v sožitju.

Fortuna ni resnično neotipljiva. Ona predstavlja zelo določene poti za katerimi človek hrepeni, da bi dosegel radost v življenju. Oseba na splošno ve kaj jo dela srečno. To spoznanje je otipljivo. To je nekaj, kar se lahko izkusi, občuti, poizkusi in otipa. To jo izpolnjuje znotraj in ji omogoča, da to izžareva vsakomur, ki ga sreča.

Aspekti s Fortuno imajo zelo končen efekt na metode s pomočjo katerih nekdo lahko doseže svojo osebno "radost". Ti aspekti se prav tako dovedejo v vezo s preprekami katere je potrebno premagati, da bi se spoznala ta radost.

Zares ne obstaja nič negativnega niti v eni karti horoskopa. Da bi se neke stvari spoznale je potreben čas. Vse dokler te stvari ne spoznamo, one bodo vidno blokirale našo pot in nas držale stran od tistega kar želimo. To so prepreke. Vendar, prepreke so samo stopnice, ki našo osebno "radost" ustvarijo dosti večjo, ko se doseže, zaradi vse moči, ki smo jo v sebe vgradili skozi to težnjo. Stvari za katere so potrebna leta za uresničitev, običajno z dva koraka naprej - eden nazaj, so običajno dosti pomembnejše; stvari, ki pridejo preveč z lahkoto pa v naših očeh izgubijo vrednost. Zaradi tega, težki ali lahki aspekti s Fortuno se morajo gledati iz odgovarjajoče perspektive, ugotavljajoč pri vsaki od njih kaj je vredno. Do stvari do katerih je lahko priti se moramo obnašati ponižno. Za stvari do katerih je težko priti moramo biti hvaležni. Od tod iznad vseh drugih zadovoljstev katera označuje Fortuna obstaja način na katerega nekdo doseže resnično dolgotrajno kvaliteto radosti.


KVADRATI S FORTUNO

V kolikor planeti tvorijo kvadrat s Fortuno, posameznik verjame, da mu bodo drugi ljudje odvzeli osebo, ki mu prinaša radost. To je zelo daleč od resnice. Oni pravzaprav ustvarjajo napetost, ki navede posameznika do akcije. Akcija človeka prebudi iz stanja sna. Čim več dela, sodeluje, opravlja svoj posel, se trudi, itd., človek se bolj približuje pretvarjanju sanj v resničnost. Ni treba stremeti fantaziranju o tistem, kar bo prinesla radost. Treba je priznati sebi, da bo doseganje največje želje postalo proizvod koncentriranega napora, ki bo prvi korak k realizaciji.

 Bolj so planeti škodni- malefiki, pogosteje tvorijo kvadrate s Fortuno; čim globlje človek koplje svoj vodnjak nesreče, več mest se bo ustvarilo tudi za njegovo radost. Človek vedno mora da ima na umu, da vse kar dela ni takšne narave, da bi se moralo žaliti na dotične posle, ampak jih je treba pojasniti in močno določiti pot, način in sredstva, ki bodo pomagali, da se uvidijo pozitivni efekti Fortune.

Dobrohotni planeti, ki tvorijo kvadrat s Fortuno lahko prinesejo človeku izpolnitev njegovih želja iz mladosti ali s pomočjo lažjih metod. Človek se tukaj mora spomniti, da je radost mnogo teže zadržati, kot pridobiti! On lahko hrepeni, da bi bil pevec in preko kvadrata nekega dobrohotnega planeta s Fortuno v 10 hiši lahko vloži napor, da na koncu posname hit.

Vendar, med milijoni pevcev, ki posnamejo hit, kolikšen procent je tistih, ki posnamejo še drugi ali tretji hit? Dejstvo je da je manj kot 1% procent ljudi sposobno da uspe.

Primer iz drugega področja horoskopa; oseba s Fortuno v 11 hiši v kvadratu z nekim dobrohotnim planetom. Ti kvadrati pomagajo, da se vlije energija za aktivno iskanje  prijateljstev. Vendar, ker se do teh prijateljstev prihaja zelo lahkotno zahvaljujoč energiji benefika, ki je v tej smeri kanalizirana, se verjetno ne bo obdržalo dolgo, ker ne obstaja razumevanje polne vrednosti tistega, kar je izpolnjeno.

V osnovi, kvadrati s Fortuno ustvarjajo dinamično energijo katero oseba lahko uporabi, da

bi dosegla svojo največjo radost. Ne glede na to ali zadovoljstvo prihaja lahkotno ali težavno ali je potrebno relativno kratko časovno obdobje, nič ni večje od tega, da se osebno postane "radost". Nauk teh kvadratov se odčitava v dejstvu, da je nagrada sorazmerna vloženem naporu!


TRIGONI S FORTUNO

Planeti, ki tvorijo trigone s Fortuno ustvarjajo človeku življenjske okoliščine katere ga vodijo

k sreči. Zelo je važno da s takšnimi aspekti ni nasilna do Fortune, ker jo bo ona izneverila pri vsakem postopku. Po drugi strani, s spoznanjem kako živeti z okoliščinami, ljudmi in dogodki, ki mu stopajo v življenje in odhajajo iz njega, avtomatsko bo dosegel svojo Fortuno ne vlagajoč zavesten napor.

Trigoni vedno spodbudijo izkustva, ampak ne vedno lahka, kot bi se mislilo.

Malefiki v trigonu s Fortuno dovode to osebo v neke precej težke okoliščine pod vladavino

drugih. Vendar , to so okoliščine skozi katere končno spoznava svoje želje. Kadar ima ta oseba kvadrate s Fortuno, njena pot izgleda dosti bolj neposredna, ker izhaja od znotraj. Vendar, kadar njen horoskop prikazuje trigone s to točko, pušča vtis gibanja v mnoge smeri, u stvari vpadajoč in izpadajoč iz realnosti vsakega, ki ga spozna. Te realnosti na določen način zastopajo tisto, kar Fortuna tej osebi pomeni.

Ona se giblje po daljši poti ampak kljub vsemu pride na svoj cilj. Zanimivo je reči da doseže cilj, kljub sami sebi!

Kadar s Fortuno trigone tvorijo benefiki, je človeku lažje, da razume svoje sanje.

Stalno in iz začetka, izgleda kot da ima vedno srečo v tistem področju, ki jo simbolizira Fortuna.

Nauk tukaj seveda ni, da se sreča izziva, ampak da se ceni, kot del božanske sreče, ki je vredna iz nekega nepoznanega razloga.


OPOZICIJE S FORTUNO

Planeti, ki tvorijo opozicijo s Fortuno, istočasno tvorijo konjunkcijo  s Točko brezosebne zavesti. Zaradi tega, tisto kar posamezniku na videz odvzemajo na enem področju, nudijo mu v drugem. Ti planeti najbolje funkcionirajo kadar oseba ne poskuša, da jih uporabi za osebno korist. Ne dogaja se pogosto, da ena potreba nujno daje, a nič ne jemlje ali celo, da se tako doživlja. Namesto tega, važnejše je, da se te planetarne energije uporabljajo tako, da se ne dovedejo v vezo s funkcijami, ki jih opravljajo ali učinki, ki jih ustvarjajo.Nepristranskost jim omogoča, da najbolje funkcionirajo in na način, ki človeka ne prikrajšajo izkustva katera

omogočajo radost v Fortuni.

Ti planeti simbolizirajo način na kateri človek sodeluje v svetu posredstvom brezosebne zavesti. V tem smislu, one mu pokažejo tisto kar mu je skupno z drugimi ljudmi, ne nakazajoč na edinstvenost ki jo oseba želi v sebi najti kot strukturo lastnega ega. Čeprav ti planeti ne morajo delovati za osebno korist osebe s tem aspektom Fortune, posredstvom njih človek lahko tudi sam v veliki meri vzame del v življenjskih izkustvih, ki so vsakomer  bliski.

Na osebni ravni, opozicije s Fortuno mu nudijo občutek pripadnosti, ki ga morda drugače ne bi mogel spoznati.KONJUNKCIJE S FORTUNO

Planeti, ki tvorijo konjunkcije s Fortuno pomagajo človeku, da doseže največjo radost v kolikor se nauči kako to koristi in omogoči, da deluje na pozitiven način. One usmerjajo energijo na poti k sreči tako, da človeku edino preostane da jo odkrije. V bistvu, one okrepijo sposobnost koncentracije, da oseba s takšnim aspektom ne bi skrenila s poti na katero je šla. Ti planeti istočasno formirajo opozicijo s Točko brezosebne zavesti.

Skladno s tem, one preprečijo dotični osebi, da postane preveč nepristranska, kar bi lahko

privedlo do izgube lastne realnosti. Poleg tega, narava vsakega planeta, ki tvori konjunkcijo s Fortuno pomaga jasnejšem določanju narave tistega, kar bo osebi prineslo srečo. Tudi malefiki lahko nudijo srečo. Mnogi ljudje občutijo veliko radost pri pretepanju! Odvzemite jim razloge za pretep ali borbo in oni bodo postali globoko nesrečni. Mnogi ljudje doživljajo veliko srečo, ko se trudijo lastno življenje otežiti. Poskušajte jim življenje olajšati in bodo postali nesrečni! Na ta način, stanje radosti ne mora nujno da pomeni zamišljeno sliko prosvetljenja, kot se običajno pomisli. Vse, kar mora je, da ima sposobnost za izpolnitev tistega, kar vsak človek definira kot nekaj, kar ga resnično osrečuje!

 Na vrhFORTUNA BREZ ASPEKTOV

Pogost je pojav, da Fortuna nima nobenega aspekta. V teh primerih je zanimivo preučiti planet, ki je najbližji Točki. Ona pogosto nudi rešitev na kakšen način oseba poskuša

doseči občutek radosti, tj. sredstva katera koristi, da bi dosegla svoje cilje. Brez obzira na

to ali so ji ta sredstva lahka ali težka, ali ji v bistvu pomagajo, da doseže Fortuno ali se od nje

oddalji, so določena z ostalimi aspekti, ki jih ta "najbližji planet" ima v horoskopu.