Mars v Solarni karti
Planet Mars predstavlja navzven poglavitni del energije v karti sončnega povratka. Je aktivna energija usmerjena v smeri, ki proizvajajo zunanje manifestacije prinesene skozi izmenjavo z okoljem. Puščica simbola za Mars ponazarja to navzven potisnjeno silo gibanja. Prepletanje z okoljem in področje največjih energetskih odhodkov se prikažejo z aspekti do Marsa in njegovi hiši postavitve. Obstaja lahko več načinov s katerimi se navzven potisnjene energije in aktivnosti predstavijo v zunanjem okolju.

Pozitivna predstavitev  naznačena z Marsom vključujejo motivacijo samozaposlenih, samostojno ukrepanje, začetek novih projektov, samozavesti, ki izpolnjujejo spolna srečanja in izvirno ali pionirsko stvaritev.

Negativno in zapravljeno potrošnjo energije predstavljajo jeza, agresivnost in spolne zlorabe. Energija izgubljena v negativnih izmenjavah ne more biti produktivno uporabljena.

Mars že po svoji naravi, označuje iskre o začetku postopka in samo-motivacije. Originalno udejstvovanje neodvisnih akcij in novi projekti so spodbujeni med letom in so običajno povezani s tistimi področji življenja, ki so označeni s hišo postavitve Marsa. Zaradi novih naporov in ustvarjenega navdušenja ta območja potem postanejo fokus uporabe energije kot se stopnja aktivnosti povečuje in ti pričneš čutiti silo za delo, dosežke in izpolnitev. Včasih ambicije in tekmovalnost povečuje potrebo po širitvi  odlikovanja, vendar energičen odnos lahko teče brez teh osebnostnih lastnosti, ker samo-motivacija daje zagon naravno iz notranjosti.

  Med letom so lahko dejavnosti posebej povezane z vašo sposobnostjo ali nesposobnostjo biti samozavesten. V svoji najbolj pozitivni predstavitvi planet Mars pomeni aktivno silo. Razen nekaj bolj subtilnih razlag za Mars, tesna zveza je do zunanjega potiska sile, ki vpliva na druge ljudi, kraje, stvari ali okoliščine.

Na primer, če namestite doma pisarno, naredite spremembe v vašem življenjskih razmerah. Če začnete s poslovanjem na svoje, vi napravite, posledično spremenite okolje. Če vztrajate pri nadzoru nad svojimi lastnimi financami, ustvarite bolj neodvisen stil odnosa. V vsakem od teh primerov, ste osebno vpeljali aktivnost in uveljavljali lastne potrebe, ki so bistvenega pomena za nalogo.        

Nezmožnost biti samozavesten lahko vodi le do uničenja želje in jeze. Vaša prizadevanja bodo ogrožena, dokler se ne boste prilagodili v razmišljanju. Ko pride do skrajne frustracije je porabljeno več energije za  jezo, kot če bi delovali v smeri popravljanja problema.
Položaj hiše Marsa in njegovi aspekti z drugimi planeti v karti sončnega povratka zagotovi informacije o okoliščinah, ki bodo sprožila jezni odziv v vas. Jeza lahko izhaja iz številnih različnih okoliščin, vključno, vendar ne omejeno do, frustracije zaradi nezmožnosti za izpolnitev lastne potrebe, agresivnost od drugih, stresna okolica ali podzavestna zamera, ki ni bila rešena. Jeza je znak, da vaš odnos in / ali okolje, je potrebno spremeniti. Energijo izgubljeno zaradi jeze ni mogoče uporabljati ustvarjalno. Jezo, ki spodbuja ustvarjalno dejavnost se lahko nadomesti. Vaša naloga za to leto bo naučiti se učinkovito spopasti s temi situacijami jeze. Ne dovoli jezi, da se sproži, kadar vpogled skupaj z samozavestjo, taktom ali korektivnih akcij bolje ustreza vašim namenom. Ko se osredotočite na negativne razmere in pridobite razumevanje, lahko začnete polniti svojo energijo v najbolj pozitivne predstavitve.

  Agresija je izkrivljanje odločnosti. Trditev je obramba in obvarovanje pravic; napadalnost je kršitev ali napad na pravice drugih. Jeza je najbolj verjetno motivacija za napad, čeprav lahko psihološke značilnosti zagotovijo drugačne motive (kjer je strah glavni krivec). Vsa dejanja agresije z njihovo naravo proizvedejo jezo v napadeni osebi, čeprav se nekateri posamezniki zaradi svoje psihološke narave odzivajo na druge načine. Kjer najdete postavitev Marsa v hiši, označuje, kje najbolj verjetno izpolnjujete agresorja v prihodnjem letu. Ali boš moral ukvarjati z sovražno osebo v okolju ali pa se boste spopadali s svojimi dejanji agresije. Če ste sposobni izpolniti svoje potrebe s trditvijo in poznate svoje lastne pravice, medtem ko jih zavestno branite, je manj verjetno, da boste agresor ali dovolite agresivne dejavnosti, ki se pojavijo v drugih. Morali bi biti sposobni najti ravnovesje med svojimi potrebami in pravicami ter potrebami in pravicami drugih. Na ta način si ohranite svoj položaj glede na okolje. Ampak ne glede na to, kako pošteni ste v svojem poslovanju z drugimi, morda boste še vedno morali braniti svoje pravice.

Mars kot kazalec seksualnosti ni v skladu z razlago za vsako postavitev hiše. Obstaja možnost, da lahko spolne intrige veljajo v situacijah označenih s katerokoli postavitvijo planeta, vendar povezava ni vedno očitna. Teme o vpeljevanju, začetku, visoko energetski učinek, jezo, agresivnostjo so bolj združljive.        

Na primer, Mars v 10 hiši lahko pomeni spolno privlačnost med vami in šefoma, vendar je bolj verjetno  za vas, da ste zelo aktivni v kariernih prizadevanjih. Vaš šef je lahko primarni motivator k uspešni karieri ali pa je dejansko zelo napadalen in ogroža vaš trud. Opomba: aspekti med Marsom in drugimi planeti za dodatne informacije. Spolne posledice Marsa so bolj očitni v relacijskih hišah, nato pa se uporabljajo individualne razlike. Spolna izpolnitev je neposredno povezana z ustreznostjo spolne dejavnosti glede na posebne razmere in kakršne koli omejitve ali vključene zavore.